اگر روزی گذرتان به اصفهان افتاد بازدید از کلیسای وانک را به هیچ روی از دست ندهید. کلیسای وانک یا «آمنا پرکیج» نام کلیسایی است در محله جلفای اصفهان. این کلیسا از کلیساهای تاریخی ارمنیان اصفهان و در زمان شاه عباس دوم ساخته شدهاست. وانک در زبان ارمنی به معنی کلیسای جامع است.
ارامنه پس از کوچ بزرگ یعنی در سال 1605میلادی به دستور شاه عباس دوم به اصفهان آورده شدند. از همان آغاز ورود برا خود جای زندگی درست کردند و در بار نخست کلیساها را بنا کردند.
بزرگترين کليسای جلفا
اين کليسا بزرگترين کليسای جلفا است. اين کليسای با شکوه در سال 983 خورشیدی برابر 1605 ميلادی در زمینهای باغ زرشک ساخته شد و پس از 50 سال در سال 1033خورشیدی برابر 1655 ميلادی گسترش يافت و به گونهی امروز در آمد.
نقشهی کلیسا از درون نمونهای از مهرازی(:معماری) ارمنی بوده ولی نمای بیرونی آن به سبک ممهرازی ایرانی است که آمیختهای استادانه از دو سبک مهرازی را به نمایش میگذارد. گنبد کلیسا دو جداره است که برداشتی است از گنبدهای سبک ایرانی. مصالح بکار رفته در ساختمان این بنا آجر و خشت است و همهی دیوارها، قوسها، تاق نماها، طوق گنبد، ساق گنبد و همهی زوایای درون کلیسا با گچ پوشانده شده و بر روی آنها موضوعهای درپیوند با داستانهای کتاب مقدس (عهد عتیق و جدید) با رنگ روغن نقاشی شده است.
اين کليسا دارای گنبدی بزرگ و ديوارهای بلند و تاقهای بلند و زيباست که در حال حاضر محل اقامت خليفه ارامنه ايران و هندوستان است.
بخشهاي گوناگون كليسا
کليسای وانک دارای بخشهای گوناگونی مانند موزه و کتابخانه است. موزهی کليسا در سال 1282 خورشیدی برابر با 1905 ميلادی ساخته شد.
در سال 1977 دو تنديس در بخش ورودى موزه گذاشته شد كه يكى از آنها تندیس «مسروپ ماشتوتس» مخترع حروف الفباى ارمنی و ديگرى «خاچاطور گِساراتسی» پایهگذار چاپخانه کلیساى وانك در سدهی هفدهم بود. اين تندیسها ساخته شده در ايتاليا ازسوی دو فرد نيكوكار به موزه پیشکش شده اند.
در سالهاى پس از تاسیس موزه تا كنون نيزآثار فرهنگى زيادى به اشیاى موزه اضافه شده اند كه يا از سوی شوراى خلیفهگرى خريدارى و يا توسط اشخاص به موزه پیشکش شدهاند. در نتیجه، بعدها غرفه هاى جديدى از قبيل غرفه «يپرم خان»، «نژادكشى ارامنه در 24 آوریل 1915»، «چاپخانه ی جلفاى اصفهان» و «سكه ها» به موزه اضافه شدند.
طبقهبندی اشیای موزه چنین است که هر غرفه به صورت مجموعه ای مجزا در آمده که در عین حال با غرفه های دیگر هماهنگی دارد. از آنجا که اشیای موزه تا اندازهای با مذهب، آیین مذهبی و آداب و رسوم ارمنیان درپیوند است تماشاگر با دیدن مجموعههای آن تحت تأثیر فضای روحانی کلیسا قرار میگیرد.از بعد ازبنیانگذاری موزه تاکنون آثار فرهنگی بسیاری به اشیای موزه افزون شده است که یا شورای خلیفه گری آنها را خریداری کرده یا مردم آنها را به موزه پیشکش کرده اند. در نتیجه به مرور غرفههای تازهای به موزه اضافه شده است.
موزه ی كلیساى وانك، با دیرینگی بیش از 100 سال، يكى از پيشگامان موزه و موزه دارى در ايران است. اين موزه به شوند(:دليل) داشتن اشیا و فضاى بیمانند خود همواره مورد توجه گردشگران و بازدیدکنندگان داخلى و خارجى بوده و هستد. در دهههاى گذشته موزهی كليساى وانك يكى از برجستهترين و نامدارترين نهادهاى فرهنگى شهر اصفهان بوده كه همه ساله دوستداران بىشمارى از آن بازديد مى کردند.
اشيایی که در سالنهای آن برای تماشای بازديد کنندگان گذاشته شدهاند شامل تابلوهای نقاشی کار نقاشان اروپایی است که به کليسا پیشکش کردهاند. شماری کتاب خطی نفيس نيز در اين موزه نگهداری میشوند.از جمله مجموعههای نفيس اين موزه فرمانهایی است که در درازای تاريخ صفويه به بعد سلاطين و فرمانروایان ايران دربارهی ارامنه صادر کردهاند. اين فرمانها از نظر بررسی تاريخ ارامنه بسيار باارزش و درخور نگرش بوده و از منابع قابل اعتماد به شمار میروند.
از ديگر بخشهای کليسا چاپخانه است. اين چاپخانه که به سعی و کوشش و ابتکار پيشوای ارامنه آن روزگار به نام خاچاطور کساراتسی GZARATSSY در جلفا پایه گذاشته شده بود در سال 1636 ميلادی به عنوان نخستین چاپخانه آغاز به کار کرد و نخستين کتابی که به وسيله آن به چاپ رسيد زبور داوود بود که از اين کتاب تنها يک نسخه در دنيا هست و آن نيز در شهر آکسفورد انگلستان نگهداری میشود.
تصوير اين کتاب در موزهی کليسا در برابر بازديد همگان است. کتابخانه کليسای وانک نيز با 25هزار جلد کتاب به عنوان يکی از بهترين منابع مورد استفادهی محققان و پژوهشگران ارمنی و دیگر اديان است.
ساختمان برج ساعت که در بالای در ورودی دیر قرار گرفته و از سه طبقه تشکیل یافته است. در طبقه دوم آن ساعت بزرگی به وزن سیصد کیلوگرم نصب شده است که صدای ناقوس آن تا دور دستها شنیده میشود. این برج و ساعت را ماردیروس هوناتانیان در سال 1931 بنا کرده است.
در زیر این برج دو قبر وجود دارد این قبرها مطعلق به سربازی ارمنی و دیگری از آن پیشوای ارمنی است این برج ۳۸ سال بعد از بنای اصلی دیر ساخته میشود هزینهی آن را تاجری ارمنی به اسم هوانجان جمالیان بردوش میگیرد. در سمت راست این بنا ( برج ناقوس ) کتیبهای بزرگ به رنگ آبی مشخص است و دور آن را سنگهای صلیبی گرفتهاند این سنگهای صلیبی به زبان ارمنی ( خاچ کارم نام دارند یعنی همان سنگ صلیبی ) این سنگها یا خاچ کارها از کلیساهای ویران شدهی جلفا به این مکان آورده شده و در این دیوار نصب شدهاند.
0114
.عکسها از جواد قاسمی است
از عکسهای بسیار زیبا و دیدنی و مطالب بسیار مفید شما سپاسگزار هستم. در موزه کلیسای وانک, نوشته و نقاشی روی موی انسان است که در دنیا بی نظیر است. اولین چاپخانه ایران و خاورمیانه در این کلیسا توسط کشیشهای ارمنی درست شده, که افتخار ایران ایت