آیین گهنبار چَهره میدیوزرم گاه با باشندگی گروهی از زرتشتیان شیراز به روز ماه ایزد و اردیبهشت ماه زرتشتی برابر با سه شنبه 11 اردیبهشت ماه 1403 خورشیدی در تالار روانشاد یزدانی شیراز مجموعه دینی، فرهنگی و ورزشی شیراز برگزار شد.
این آیین از ساعت 18 با آفرینگانخوانی موبدیار رستم خسرویانی آغاز شد. پس از آفرینگانخوانی، نوبت به هوشنگ اسفندیاریان سخنگوی انجمن زرتشتیان شیراز رسید تا به رسم همهی مراسمهای گهنبار به گزارش گاهتاگاه اقدامات انجمن زرتشتیان شیراز بپردازد ولیکن اسفندیاریان اینبار برای خداحافظی به جایگاه آمد و پس از سالها بر دوش داشتن نقش سخنگوی انجمن، به طور رسمی این خویشکاری را به نفر بعدی که انجمن معرفی خواهد کرد، سپرد.
سپس برنامهی تقدیر از آموزگاران کلاسهای دینی با مجریگری آرمهئیتی کاویانی آغاز شد. مجری برنامه در این بخش همراه با شادباش روز آموزگار به باشندگان، از آموزگاران دیروز و امروز به نیکی یاد کرد. در ادامه راتا پوردهی زینآباد به خواندن شعری در وصف مقام آموزگار پرداخت. سپس شهرام پوردهی هموند هیاترییسهی انجمن زرتشتیان شیراز نیز در سخنانی زحمات بدونچشمداشت آموزگاران کلاسهای دینی را ارج نهاد و تمامی باشندگان را آموزگار خواند و گفت: «انتقال دانشها، دانستهها و تجربیاتمان به دیگران در هر سنوسالی آموزش است و اجر و پاداش آموزگاری را به همراه خواهد داشت». وی در ادامهی سخنانش با اشاره به برگزاری همایش موبدان و موبدیاران در شهر یزد، از باشندگان خواست به انجمن موبدان و تصمیماتش بهعنوان بالاترین مرجع دینی هازمان زرتشتی احترام بگذارند. شهرام پوردهی گفت: «این احترام نبایستی به معنای نقدنکردن و پیروی کوکورانه تلقی گردد، بلکه بایستی اگر نقد یا پیشنهادی در جهت بهبود اجرای مراسم دینی و یا هر موضوع مرتبط با امور دینی به ذهن هرکس میرسد آن را بهگونهی مکتوب به انجمن موبدان ارسال کند تا در همایشهای اینچنینی مطرح و تصمیمگیری شود؛ اینکه تصمیمات همایشها توسط برخی موبدان و موبدیاران به سبب داشتن نقد و یا نظر متفاوت اجرا نگردد و یا نقدها و نظرات متفاوتشان را با همکیشان در مراسم به اشتراک بگذارند، عملی ناپسند است». وی یکی از اهداف بزرگ این همایشها را همازوری و همدلی بیان کرد تا در نهایت به هماهنگی، یکسانسازی و بهبود اجرای مراسم دینی بیانجامد. در پایان نیز از باشندگان با شام، میوه، شیرینی و لُرک (آجیل آیینی آمیخته از هفت گونه خشکبار) پذیرایی شد.
آیین گهنبار از جشنهای سالیانه است که در شش هنگام یا شش چَهره و هر چهره به مدت پنج روز برگزار میشود. شش چهرهی گهنبار در باور زرتشتیان نماد آفرینش جهان و هستی از سوی پروردگار در شش گام است. از خور ایزد تا دی بهمهر ایزد اردیبهشتماه در گاهشمار زرتشتی برابر با 10 تا 14 اردیبهشتماه خورشیدی، روزهای برگزاری گاه میدیوزرم، نخستین چهره گهنبار، به چم میانهی بهار است. زرتشتیان این چهره از سال را هنگام آفرینش آسمان از سوی پروردگار میدانند.
فرتورها از شهرام پوردهی است.
4090
5 پاسخ
اشوزرتشت نخستین آموزگار تاریخ بشریت بود که هنر اندیشیدن و خردمندی و خردورزی را به مردمان اموخت. دست مریزاد که گاهان باری را به مقام شایسته آموزگار اختصاص دادید . درود بر شما
درود بر هم میهنان گرامی زرتشتی که این کیش باستانی را نگاهبانی میکنند ایزد یار و یاور و پشتیبانتان
نقش آموزش در بالندگی و رشد فکری جامعه بسیار موثر است و چه خوب که نخستین چهره گهنبار در هر سال با نام آموزگار عجین می گردد. خدا حفظتان کند
اهورامزدا نگهدار تمام زرتشتیان
مهر ایزدی بر فراز دستانمان، بدرقه ی استادانی که راه و رسم درست زیستن را به ما آموختند