گهنبار چهره میانه بهار در دبیرستان فیروزبهرام به نامگانه بانوی نامور زرتشتی فرنگیس شاهرخ یگانگی برگزار شد.
آیین خوانش گهنبار دبیرستان فیروز بهرام را موبدان، فرهنگ ضیاتبری و سرور تاراپوروالا بر دوش داشتند و پس از پایان خوانش اوستا موبد فرهنگ ضیاتبری نیایش تندرستی که به گفته وی یکی از زیباترین نیایشها است را خواند و سپس معنی آن را برای باشندگان بازگو کرد.
موبد هرمز خسرویانی: این نخستین گهنبار به نامگانه فرنگیس یگانگی است
موبد هرمزدیار خسرویانی، مجری و گرداننده این آیین برای باشندگان گفت، هنگامی که از موبد دکتر مهربان پولادی، فرنشین انجمن موبدان درخواست کرد که زمانی را برای یادآوری چهرههای نامدار زرتشتی مشخص کند، موبد مهربان پولادی همین آیین گهنبار را بهترین زمان برای این کار دانست. موبد هرمز خسرویانی در ادامه گفت، با گفتوگویی که با بازماندگان ارباب کیخسرو شاهرخ داشتم آنها گفتند گهنباری برای گرامی داشت ارباب کیخسرو شاهرخ در تیرماه برگزار شود که چندین سال است این گهنبار به نامگانه ارباب کیخسرو شاهرخ برگزار میشود، ولی این نخستین گهنباری است که به نامگانه دختر وی، فرنگیس شاهرخ (یگانگی) برگزار میشود. وی در ادامه گفت ما در کنار آدریان یک گوهری داریم که همان کتابخانه یگانگی است که بهترین مکان پژوهشی برای کسانی است که به دنبال کنکاش درباره آیین زرتشتی هستند. چون کتابها و مجلات بسیار ارزشمندی دارد. سرپرست کلاسهای دینی منطقهی تهرانپارس همچنین درباره فلسفه گهنبار گفت و افزود پایه و اساس گهنبار دهش است که بدون چشمداشت انجام میشود؛ و از افرادی که در برپایی این گهنبار یاریگر بودند سپاسداری کرد. وی از همه خواست در همهکارهای نیک همازور باشند. هرمز خسرویانی در ادامه گفت؛ امروز میزبان نوشین فرامرزیان هستیم که بهعنوان نماینده از سوی خانواده یگانگی در جمع ما باشنده هستند. وی سپس از اسفندیار اختیاری و نوشین فرامرزیان برای سخنرانی دعوت کرد.
اسفندیار اختیاری: بیان کارهای این بانو نیاز به یک نشست جداگانه دارد
اسفندیار اختیاری، نماینده زرتشتیان در مجلس بهعنوان نخستین سخنران، سخنان خود را با درود به پیامبر آریایی اشوزرتشت و درود به ایران از کران تا کران آغاز کرد. وی نخست از مدیریت دبیرستان فیروزبهرام، بهرام برومند برای برپایی این گهنبار سپاسگزاری کرد. وی همچنین از مدیران پیشین این دبیرستان بدون بردن نامشان یادکرد و از هرمز خسرویانی که در تمامکارهای فرهنگی پیشگام هستند سپاسگزاری کرد. وی همچنین از مینا خاوریان، مدیر مدرسه مارکار یزد مادر بهرام برومند، مدیر دبیرستان ماندگار فیروز بهرام نام برد.
اسفندیار اختیاری در ادامه سخنان خود از کارهای بانوی فرهیخته زرتشتی فرنگیس شاهرخ یگانی یادکرد وی در ادامه از ارباب جمشید جمشیدیان و همچنین از کیخسرو شاهرخ یادکرد و گفت، فرنگیس شاهرخ یگانگی در چنین خانوادهای رشد کرده و گفت پدر وی که ایران دوره قاجار را به ایران نوین پرتاب کرد جای تعجب نیست که دختر وی نیز از پدر ارث ببرد و ادامه راه پدرش باشد. وی گفت فرنگیس یگانگی به صنایع گردشگری و صنایعدستی اهمیت داد و سازمان صنایعدستی را او بود که پایه نهاد. نماینده زرتشتیان در مجلس همچنین از کارهای بیشمار دیگری که این بانوی فرهیخته انجام داده نام برد و گفت برای بیان کارهایی که این بانو فرهیخته زرتشتی برای هازمان و ایران انجام داده است نیاز به یک نشست جداگانه است که ویژهکارهای این بانو باشد.
نوشین فرامرزیان: فرنگیس یگانگی بنیادگذار فرهنگ ایرانباستان
نوشین فرامرزیان سخنران دیگری بود که درباره فرنگیس شاهرخ یگانگی سخن گفت وی نوشتهای را از زندگینامه این بانوی تاثیرگذار زرتشتی تهیه کرده بود، خواند.
روانشاد بانو فرنگیس شاهرخ یگانی زاده 21 اردیبهشت 1295 بود و در 24 بهمن 1388 در کالیفرنیا درگذشت. فرنگیس یگانگی تحصیلات خود را تا کلاس نهم در مدرسه ایرج که متعلق به زرتشتیان تهران بود به انجام رساند. پس از آن به کالج آمریکاییها رفت و دیپلم گرفت. بعدها مدرک کارشناسی خود را در رشتۀ زبان ادبیات فارسی و انگلیسی از دانشکده ادبیات دانشگاه تهران گرفت. پس از آن به آمریکا رفت و مدرک کارشناسی ارشد خود را در رشتۀ مددکاری اجتماعی از دانشگاه کالیفرنیای جنوبی دریافت کرد. در سال ۱۳۱۲ با اردشیر یگانگی ازدواج کرد و دارای سه فرزند به نامهای فیروزه، پرویز و کامبیز شد. نوشین فرامرزیان از کارهای ماندگار فرنگیس شاهرخ یگانگی نام برد؛ مانند تشکیل فرهنگ ایران باستان، کتابخانه یگانگی سال 1337، سازمان صنایعدستی، سازمان زنان زرتشتی، وی گفت، فرنگیس شاهرخ یگانگی پس از رفتن به آمریکا بهعنوان بنیانگذاران و نخستین فرنشین مرکز و هموند هیات امنا مرکز زرتشتیان در کالیفرنیای جنوبی بود. وی همچنین با ایران پژوهانی مانند استاد پورداوود و غیره نشستهایی برگزار میکرد که پس از ایجاد کتابخانه یگانگی این نشستها در آن مکان برگزار میشد.
افشین نمیرانیان: کتابخانه یگانگی مهمترین مکان پژوهشی ما
افشین نمیرانیان، فرنشین انجمن زرتشتیان تهران، سخنران بعدی بود که افزون بر تایید سخنان سخنرانان پیشین، از کتابخانه یگانگی بهعنوان یکی از مکانهای مهم یادکرد؛ و ابراز امیدواری کرد در گهنبارها از تمام نامآوران زرتشتی یاد کنیم.
بوذرجمهر پرخیده: همه باید خاطرات خود را بنویسند
آخرین سخنرانی این آیین بوذرجمهر پرخیده، مدیر پیشین دبیرستان فیروزبهرام بود. وی از یک گفتوگویی که در مهنامه زرتشتیان سال 1355 که او و شهروز پرخیده با هموندان انجمن فرهنگ ایران باستان کرده بودند و چاپ شده است، نام برد و افزود این گفتوگو به سفارش رستم پارکی که سردبیر مهنامه زرتشتیان بود انجام شده است. وی گفت این گفتوگو اکنون در فضای مجازی است که میتوانید با جستجو به آن دسترسی پیدا کنید. وی در ادامه گفت، یکی از هموندان آن نشست فرنگیس شاهرخ بود. وی همچنین گفت از آن گروه تنها فتحالله مجتبایی زنده است که اکنون هموند دایره المعارف بزرگ اسلامی است. مورد دوم سخنرانی بوذرجمهر پرخیده درباره گفتوگوی فرنگیس شاهرخ با تاریخ شفاهی دانشگاه هاروارد بود. وی گفت، در این مجموعه 20 جلدی با کنشگران زرتشتی مانند فرهنگ مهر و دیگران در دورهی پهلوی دوم که در آمریکا زندگی میکردند گفتوگو شده است. یکی از گفتوگو شوندگان فرنگیس شاهرخ است. وی همچنین از همه خواست تا این مقالات را بخوانند. همچنین وی از همه خواست بدون در نظر گرفتن مقام و موقعیت، خاطرات خود را بنویسند چون این خاطرات برای آیندگان بهعنوان سند است وی بهویژه از اسفندیار اختیاری، نماینده زرتشتیان در مجلس خواست تا خاطرات خود را بنویسد.
این آیین روز آدینه 14 اردیبهشت 1403 از ساعت 17:30 در تالار دبیرستان فیروزبهرام آغاز شد و تا ساعت 19:30 به درازا کشید در پایان با شربت و شیرینی و میوه و سیرگ و کماچ از باشندگان پذیرایی شد.
دبیرستان ماندگار فیروز بهرام
پروانه خرمشاهی هموند انجمن زرتشتیان تهران
اسفندیار اختیاری نماینده زرتشتیان در مجلس
روانشاد فرنگیس شاهرخ یگانگی
هرمز خسرویانی، مجری
موبدان: سرور تاراپوروالا و فرهنگ ضیاتبری
فرشاد فرهی فر، هموند انجمن زرتشتیان تهران
اسفندیار اختیاری نماینده زرتشتیان در مجلس
مینا خاوریان، مدیر مدرسه مارکار یزد
نوشین فرامرزیان، مدیر فرهنگی کتابخانه یگانگی
افشین نمیرانیان فرنشین انجمن زرتشتیان تهران
مینا خاوریان، مدیر مدرسه مارکار یزد و فرزند وی بهرام برومند، مدیر دبیرستان ماندگار فیروز بهرام
بوذرجمهر پرخیده دبیر فیزیک و مدیر پیشین دبیرستان ماندگار فیروز بهرام
فرتور از همایون مهرزاد است.
2393
3 پاسخ
قابی که در آن عکس مادر و فرزند خدمتگزاران فرهنگی هستند، زیباترین عکس دنیاست. آفرین و سپاس به مادری که فرزندی اینگونه در دامان خود پرورش داده است.
بانو خاوریان گرامی، به شما و فرزند برومند شما افتخار میکنیم.
پاینده باشید.
جا داشت از همه برگزارکنندگان این برنامه یاد و از آنها سپاسگزاری میشد.
همه شاهد یاری این عزیزان در این گهنبار بودیم.
اعضای انجمن اولیای دبیرستان و شماری از دانشآموزان در تهیه تدارکات و پذیرایی نقش بسزایی داشتند که متاسفانه از آنها نامی برده نشد.
اعضای انجمن اولیا:
مهنوش رستمی (شاهبهرامی)
شیرین هیربد (اردشیری)
فرزانه بهرامیفر (خضری)
منیژه بختیار (ناهید)
بهروز بهیزاده
و نیز
آرزو دهموبد (دینیاری)
و دانشآموزانی که یاری رساندند:
شایان یزدگردی یازدهم کامپیوتر
سامان تیراندازی یازدهم کامپیوتر
بهفر بختیاری دوازدهم ریاضی
کامیار کیخسروان دوازدهم کامپیوتر
آرتین ناهید دهم ریاضی
ایزدمهر چمی دوازدهم کامپیوتر
کاش نام این کسان در سخنرانی مجری و متن گزارش میآمد و از آنها سپاسگزاری و یک عکس دستهجمعی از آنها منتشر میشد.
با درود و آفرین بر آقای همایون مهرزاد و تصاویر زیبا و به یاد ماندی که هنرمندانه ثبت نموده است . سپاس از همه باشندگان