روزنامه پارسی تایمز در گزارشی، نخستین سفر رسمی موبد دکتر مهربان پولادی، فرنشین انجمن موبدان ایران، به هند و دیدار با پارسیان را بازتاب داده است.
روزهای نخست دی ماه ۱۴۰۳، موبد دکتر مهربان پولادی، فرنشین انجمن موبدان ایران، با آرمان هماهنگی مراسم دینی و فرهنگی میان زرتشتیان و بررسی وضعیت میراث دینی و معنوی جامعه زرتشتی به هند سفر کرد. در این سفر، پروفسور سالومه غلامی، استاد زرتشتیشناسی در دانشگاه کمبریج، نیز موبد دکتر پولادی را همراهی میکرد. گزارش از این سفر با عنوان “گفتوگوی رییس موبدان ایران با اعضای انجمن زرتشتیان ایرانی” در پارسی تایمز روز 15 دیماه به قلم رزوان نامداریان منتشر شده است. در ادامه، ترجمه این گزارش را میخوانید:
موبد پولادی در اولین سفر رسمی خود به هند، در ۲۲ دسامبر ۲۰۲۴ با همراهی چندین مدیر IZA و اعضای جامعه زرتشتی ایرانی در دفتر IZA از دفتر انجمن زرتشتیان ایرانی (IZA) در فورت بمبئی بازدید کردند. رییس IZA، خدارحم ایرانی (نانوایی WIBS)، موبد پولادی را معرفی و به او خوشامد گفت و تاریخچه IZA را که در سال ۱۹۲۵ تاسیس شده و امسال صدمین سالگرد خود را جشن میگیرد، بیان کرد. او گفت: “IZA در گذشته زمینها و املاک مختلفی در ایران به انجمنها اهدا کرده و یکی از بنیانگذاران ما، پستونجی مارکر، چندین موسسه را برای جامعه در ایران تاسیس و اهدا کرده است.”
موبد پولادی به جمعیت به زبان فارسی سخنرانی کرد و پروفسور سالومه غلامی، استاد جهانی آکادمی بریتانیا در زمینه مطالعات زرتشتی در دانشکده مطالعات آسیایی و خاورمیانه دانشگاه کمبریج، سخنان او را ترجمه کرد. موبد پولادی با دعای خیر زرتشت برای همه باشندگان، گفت: “من گرمترین درودها را از سرزمین مادری شما آوردهام و همه شما را به ایران دعوت میکنم. من بسیار از این انجمن متشکرم زیرا در گذشته به زرتشتیان ایرانی کمک کرده است. امیدوارم که همه ما، بدون توجه به جایی که زندگی میکنیم، متحد شده و برای رفاه جامعه همکاری کنیم.”
در مصاحبه با تایمز پارسی، موبد پولادی گفت: “برای من افتخار بزرگی بود که اینجا باشم و از مکانهای مقدس زرتشتی در هند بازدید کرده و با جامعه دیدار کنم. ما برای چند روز در ادوادا و ناوساری بودیم و با موبدان بزرگ آنجا ملاقات کردیم.” هنگامی که از او پرسیده شد که آیا جامعه زرتشتی در ایران نیز با مسائل مشابه کاهش تعداد و ازدواجهای بین دینی مواجه است، او گفت: “بین زرتشتیان ایرانی و هندی بسیاری از شباهتها و تفاوتها وجود دارد. چالشهایی که ما در ایران با آنها مواجه هستیم شامل کمبود شدید موبدان و همچنین مهاجرت اعضای جامعه به کشورهای دیگر است که مشکل بزرگی در ایران است. اما خوشبختانه، ما با چالش ازدواج خارج از جامعه مواجه نیستیم زیرا در ایران بسیار سختگیر هستیم و شورای موبدان هیچ ازدواجی خارج از دین را به رسمیت نمیشناسد.”
او اضافه کرد: “برخی از مراسم و آداب مانند نیرنگدین و وندیداد سالهاست که در ایران انجام نمیشوند. همچنین سیستم خاکسپاری دخمهنشینی متوقف شده و مردگان با حضور جماعت در مراسم تشییع به خاک سپرده میشوند و به جماعت توصیه میشود که به چهره درگذشته نگاه نکنند.” او همچنین توضیح داد که جامعه زرتشتی در ایران احترام زیادی دارد و اقلیتها آزادی عمل دارند تا دین خود را تمرین کنند، تمامی جشنها را جشن بگیرند و مراسم نوجوت و ازدواج را انجام دهند. (مراسم نوجوت در ایران به “سدرهپوشی” معروف است). موبد پولادی به ما گفت: “سال گذشته، ۱۲۰ کودک مراسم سدرهپوشی خود را انجام دادند و برای سال آینده، ۱۷۰ کودک برای این مراسم ثبتنام کردهاند.”
او بنیانگذاران IZA را ستایش کرد و بابت حمایتهایی که از جامعه زرتشتی در ایران داشتهاند، ابراز قدردانی کرد و حتا یک بیمارستان کوچک در آنجا تاسیس کردهاند. او گفت: “این حمایتهای بزرگ مردانی از IZA که در اینجا هستند، باعث رشد و شکوفایی جامعه در ایران شده است.”
خدارحم ایرانی از هر دو مهمان تجلیل و هدیهای به عنوان نشانهای از قدردانی تقدیم کرد. سپس موبد پولادی به معبد NM Petit Fasli Agiary رفت و در آنجا با دیگر موبدان مراسم جَشَن را اجرا کرد که توسط اعضای جامعه به خوبی برگزار شد. هدف موبد پولادی تقویت ‘همکاری’ بیشتر بین جوامع زرتشتی هند و ایران است و ما دعا میکنیم که این بازدید اولیه راه را برای ابتکارات و همکاریهای موفق آینده در داخل جامعه هموار کند.
یک پاسخ
درود و تهنیت. سفر تاریخی در جهت همازوری با نیکان و وهان هفت کشور زمین. سپاس از موبد پولادی برای نوآوری و تلاش همراهی با موبدان پارسی.
سوال: چرا از یک استاد مسلمان برای ترجمه استفاده شد و این موقعیت به جوانان زرتشتی یا استادان زرتشتی دیگر در جهان داده نشد؟ در گذشته پژوهشگران غیر زرتشتی تاریخ و آیین ما را تحریف کرده و با زرنگی به سود خود جلوه دادند.