عنوان «پنام زرین» نامی برگرفته از آیینهای کهن ایرانی، از سوی دبیر چهلوسومین جشنواره تیاتر فجر برای نامگذاری تندیس این جشنواره پیشنهاد و برگزیده شد.
برپایهی پیشنهاد خیرالله تقیانیپور، دبیر چهلوسومین جشنواره تیاتر فجر و هنرمندان صاحبنام و پیشکسوت حوزه تیاتر رایزنیهایی با فرهنگستان زبان و ادب فارسی برای تغییر نام تندیس جشنواره صورت گرفته است تا تندیس جشنواره پس از ۴۲ دوره، دارای نام ویژه با عنوان «پنام زرین» شود.
«پِنام» ریشه در آیینهای دینی کهن ایرانی دارد و پارچه سپیدرنگ کتانی است كه موبدان زرتشتی به هنگام سرودن آتشنیایش بر دهان میبندند و به هنگام فروزان كردن آتش در نیایشگاه برای پاکماندن آتش به كار میبرند.
چهلوسومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر، پسین شنبه ۱۳ بهمنماه ۱۴۰۳ خورشیدی، با شناساندن برگزیدگان خود در تالار وحدت به کار خود پایان داد.
به گزارش روابط عمومی چهل و سومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر، در همین راستا علی شمس، نمایشنامهنویس و کارگردان تئاتر، برگزیدن نام «پنام» را برای این نشان، کاری شایسته و برگرفته از فرهنگ و آیینهای باستانی ایران دانست.
این کارگردان با اشاره به برگزیدن نام «پنام» برای نشان جشنواره بینالمللی تئاتر فجر، گفت: گزینش نام پنام را کاری شایسته و با حسن سلیقه میدانم. این واژه ریشهای ژرف در فرهنگ و آیینهای باستانی ایران دارد و به مفهوم پوشیدگی و صورتکوارگی اشاره میکند.
او ادامه داد: در ایران باستان به آن پنام زرفام میگفتند و پنام به نوعی پوشش یا نقاب اطلاق میشد که در آیینهای نمایشی و مذهبی کاربرد داشته است و از آلودگی نفس و بخار دهان در این مناسک جلوگیری میکرد.
شمس در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به مرسوم بودن انتخاب نام برای نشان جشنوارهها عنوان کرد: به گمان میرسد که در جشنوارههای معتبر جهانی، انتخاب یک نشان مفهومی انسانی، حیوانی یا اساتیری امری مرسوم است. برای نمونه، نشانهای «نخل طلا»، «شیر»، «خرس» و «قورباغه طلایی» که در مهمترین رویدادهای فرهنگی و هنری جهان وجود دارند و از این قاعده پیروی کردهاند. حتی در تاریخ معاصر ایران نیز، جوایزی اینچنینی وجود داشتند.
او افزود: متاسفانه، در دورههای گوناگون این روند کمتر مورد توجه قرار گرفته و از دید زیباییشناختی، طراحی هویت بصری و نمادسازی جشنوارهها دچار غفلت شدهاند. از این رو، اگر این نامگذاری زودتر صورت میگرفت، میتوانست در تثبیت هویت جشنواره موثرتر واقع شود.
این هنرمند در پایان سخنانش یادآوری کرد: بیگمان، هر نام و نشانی که برگرفته از فرهنگ و زیباییشناسی تاریخ ایران باشد، کاری درخور تحسین است. نام پنام نیز، با توجه به اصالت ایرانی و پیشینهی تاریخیاش، گزینشی شایسته برای جشنواره تئاتر فجر بهشمار میرود.