نمایشگاهی با کوشش فرانک نمیرانیان دبیر فیزیک دبیرستان نمونه دولتی الهام با عنوان پارچههای زینتی (بقچه) را جایگزین کاغذ کادو نماییم برگزار شد.
هدف از برپایی این نمایشگاه یک قدمِ تو، یک قدمِ من گامهایی بلند برای احترام به قوانین طبیعت بیان شده است.
این نمایشگاه با شعار «بحران آب را جدی بگیریم، برای تولید هر برگ کاغذ A4 ده لیتر آب و برای تهیه یک تُن کاغذ پانزده اصله درخت سبز و تنومند قطع میشود» از دست سازههای دانشآموزان پایه دوازدهم با آرایههای فیزیکی در دبیرستان نمونه دولتی الهام برگزار شد و برای فرهنگسازی به مدت دو هفته در پیشگاه دید همگان قرار گرفت. در این نمایشگاه عنوان شد که به خاطر زندگی، به نیکی با طبیعت رفتار کنیم. زمین برای ادامه حیات به دستها و ارادههای راسخ ما نیاز دارد.
به شوند برگزاری این نمایشگاه، امرداد با دکتر فرانک نمیرانیان، دبیر فیزیک این دبیرستان گفتوگویی انجام داده است تا چگونگی شکل گرفتن این ایده و میزان استقبال بازدیدکنندگان و دانشآموزان از این نمایشگاه را جویا شویم.
فرانک نمیرانیان درباره چگونگی شکلگیری این ایده چنین گفت:
کلا دو نمونه کار است. درباره چگونگی برپایی این نمایشگاهها، روند کار به این شکل است که گروه دانشآموزی ایدهای در پیوند با نگاهداری محیطزیست ارایه میدهند و ما با گروه دانشآموزی کار میکنیم. زمانی که نتیجه عملکرد خوب باشد آن را به شکل نمایشگاه ارایه میدهیم که دیگران هم این ایده را یاد بگیرند و هم نمایشگاه به شکل آموزشی برای بازدیدکنندگان باشد. امسال با این شعار که برای تولید هر برگ کاغذ A4 ده لیتر آب مصرف میشود یا برای یک تن کاغذ 15 درخت تنومند باید بریده شود و نیز اگر بخواهیم بحران آب را هم جدی بگیریم این ایده به ذهن گروه رسید که مانند گذشتگان خودمان کادوها را در بقچه بپیچیم. چون این بقچه دوباره قابلاستفاده است پس میتوانیم یا کادوی خود را به همراه بقچه پیشکش کنیم یا بقچه را باز پس بگیریم و دوباره از آن استفاده کنیم. پس با این ایده خواستیم بقچههای قدیمی ولی به شکل مدرن تولید کنیم. این بقچهها در ابعاد 50 * 50 و از پارچههای زینتی تهیهشده است، ولی من چون آموزگار فیزیک هستم از گروه دانشآموزی خواستم آرایهها و زینت روی پارچهها را در پیوند با فیزیک قرار دهند تا زیبا و شکیل باشد. برخی از این بقچهها بند نخی دارند که از طناب یا گونی ساختهشده است. این بند برای این است که اگر استفادهکننده پس از قرار دادن هدیه درون آن نخواهد گره بزند با تا کردن پارچه بند دور آن را به شکل گرهای زیبا مانند پاپیون دربیاورد با این روش این بقچه جایگزین کاغذ کادو خواهد شد.
کار دیگر ما این بود که زمانی که ما میخواهیم کادویی بدهیم مانند شال، کتاب یا هر چیزی آن را درون ساکهای کاغذی کوچک میگذاریم و پیشکش میکنیم که کیسههای پارچهای به شکل فانتزی و شکیل را جایگزین این بستههای کاغذی و مقوایی که کادو را داخل آن قرار میدهند، کردیم. این کیسههای پارچهای که روی آن تزیینشده، بندی نیز دارد که جمع میشود، میتواند جایگزین مناسبی برای آن کیفدستی تزیینی مقوایی که کادو را درون آن میگذارند، باشد.
سال گذشته گروه دانشآموزی ایدهای را اجرا کردند. ایده آنها به اینگونه بود که برای کاهش پلاستیک، کیسههای پارچهای در سایزها و اندازههای مختلف مانند اندازه کاغذ A4 درست کردند. ساکهای پارچهای که بهجای کیف از آن استفاده میشود میتواند جایگزین کیسههایی در اندازه فریزری شود. این کیسهها در اندازههای مختلف دوختهشده و با آرایههای درس فیزیک تزیینشده بود که در نمایشگاه پارسال به نمایش گذاشته شد.
فرانک نمیرانیان در مورد استقبال از این نمایشگاه چنین گفت:
دراینباره باید بگویم استقبال فوقالعاده خوب بود. به شکلی که دانشآموزان پایه 12 که کنکور هم دارند با استقبال زیادی از کارشان روبهرو شدند. حتا سفارش کار هم میگرفتند و اکنون نازنین ناصری یکی از دانشآموزان کلاس 12 تجربی باوجوداینکه کنکور پیش روی خود دارد در حال تولید این نوع دست سازهها است حتا یک تارنما هم برای فروش این نوع دستسازها راهاندازی کرده است.
این دانشآموز از درون مدرسه، اولیای دانشآموزان، آموزگاران و حتا مدیر دبیرستان سفارش گرفته است. وی اکنون در حال گسترش این کار است. البته مشابه این کار در شهرهای کتاب هم انجامشده است و در آنجا حوله و دستمال پارچهای در ابعاد کوچکتر به فروش میرسد، ولی ما اندازه یا قطع را کاربردیتر کردیم و برای کاغذ کادو استفاده میکنیم.
دبیر فیزیک دبیرستان الهام، در مورد اینکه آیا امکان دارد این ایده نیز در مدارس زرتشتی هم ارایه شود چنین پاسخ داد:
بله ما تعدادی از نمونه کارهای که شکیلتر بوده و کوشش بیشتری روی آن شده است مانند اینکه دور آن دوخت خورده و گلدوزی شده و با رنگ پارچه نقاشی شده است را برای اینکه سالیان سال قابلاستفاده باشد بهعنوان الگو تا پایان سال تحصیلی نگاه میداریم؛ بنابراین مدارس زرتشتی اگر علاقهمند باشند میتوانیم نشستی برگزار کنیم و این محصولات را به نمایش بگذاریم تا آنها نیز از این کارها ایده بگیرند. میتوانیم با گفتوگو بنرها و پیامهای خودمان را نیز در این مدارس نصب کنیم.
فرانک نمیرانیان در ادامه افزود نمایشگاه کیسههای پارچهای که پارسال برگزارشده بود را من در نشست بازآموزی آموزگاران دینی زرتشتی که تابستان برگزار میشود برای آنها توضیح دادم و نمونه کارهایی را هم نشان دادم، ولی این ایده بقچههای پارچهای بهجای کاغذ کادو را هنوز بین همکیشان زرتشتی مطرح نکردم.
آیا با نهادهای زرتشتی و کتابفروشیهای زرتشتی صحبت کردید که از این کیسههای پارچهای بهجای آن پکهای کاغذی استفاده کنند؟ مثلا در آیینهایی که میخواهند پیشکشی به برگزیدگان بدهند پیشکش را بهجای قرار دادن در پلاستیک یا کادوی کاغذی از این بقچهها بهره ببرند؟
خیر این کار صورت نگرفته و اقدامی نشده است، ولی در دبیرستان الهام این پیشنهاد اجرایی شده و با دانشآموز نازنین ناصری قراردادی بستند. زمانی که میخواهیم از دانشآموزان سپاسگزاری کنیم از کادوی پارچهای (بقچه) استفاده میکنیم تا این فرهنگ گسترش پیدا کند.
فرتور رسیده است.
6744
2 پاسخ
سرسبز باشید
سپاس از نشر ايده
خانم نمیرانیان عالی بود امیدوارم نسل جوان ما با همت شما عزیزان محیط زیست را پاک نگه دارند و این ایده ها به صورت فراگیر در جامعه زرتشتی هم بکار گرفته شود