لوگو امرداد

نقش نخبه‌های دینی در اداره جامعه زرتشتی

خسرو بهدین1خسرو بهدین: میانه اسفند پارسال ، جامعه زرتشتیان ایران موبد مهربان فیروزگری، واپسین نخبه دینی خود را از دست داد. هفته‌نامه امرداد در جشن شهریورگان 1401 مراسم بزرگداشتی برای ایشان در تالار خسروی برگزار نموده بود. گرچه حتما می‌توان حضور بسیار گسترده همکیشان در مراسم‌های درگذشت ایشان را به فال نیک گرفت اما بررسی تفکرات و رفتارهای این نخبه دینی است که می‌تواند برای جامعه زرتشتیان ایران آموزنده و مفید باشد.

همچنین، بیست‌وپنج سال است که اواخر اسفندماه، سالگرد درگذشت موبد رستم شهزادی است که از ایشان می‌توان به‌عنوان یکی از بزرگترین نخبه‌های دینی جامعه زرتشتیان ایران یاد کرد. افسوس که در اسفند سال گذشته و در سالگرد درگذشت ایشان، نشریات و تارنماهای زرتشتیان بسیار کم‌رنگ‌تر از همیشه از این مرد بزرگ یاد کردند.

مطمئنا روان پاک ایشان و همچنین بازماندگان آن روانشاد اصلا احتیاجی به برگزاری گرامی داشت یاد ایشان ندارند بلکه این جامعه زرتشتیان ایران است که برای ماندگاری خود، محتاج تحلیل آثار و چگونگی عملکرد این نخبه دینی است.

نقش بی‌مانند موبد رستم شهزادی در انسجام و ایجاد تمایز جامعه زرتشتیان ایران به‌ویژه در دوران پرفرازونشیب سالیان ابتدایی انقلاب، بر هیچ فرد آگاهی پوشیده نیست. آنگونه که در مجلس خبرگان قانون اساسی نقش اصلی در تصویب سه رنگ سبز ، سفید و سرخ پرچم ایران را اجرا کرد.

اما در مراسم زادروز اشوزرتشت، نماینده تازه‌راه‌یافته زرتشتیان به مجلس شورای اسلامی در سخنانی بر نقش خود در اداره جامعه زرتشتی در سطح کلان تاکید نمود.

سالیان بسیار زیادی است که از نماینده زرتشتیان در مجلس شورای اسلامی و فرنشین انجمن زرتشتیان تهران به عنوان دو بازوی قدرتمندی یاد می‌شود که می‌بایست جامعه زرتشتیان ایران را در سطح کلان، مدیریت کند.

با بررسی آماری این دو بازوی قدرتمند متوجه خواهیم شد که نقش قشر روحانیون زرتشتی در اداره جامعه زرتشتی در سطح کلان، بسیار کمرنگ است و جامعه زرتشتیان ایران تنها در مجلس هفتم شاهد این حضور بود.

گرچه برای مجلس ششم در حوزه زرتشتیان نیز، دو نفر از روحانیون زرتشتی وارد مبارزات انتخاباتی شدند ولی هیچکدام از آنها نه‌تنها نتوانستند وارد مجلس شوند بلکه اصلا نتوانستند رقیبی جدی برای فرد پیروز باشند.

اما در انتخابات مجلس هفتم هم همانند دوره قبلی باز هم دو نفر از قشر روحانیون زرتشتی وارد رقابت‌های انتخاباتی شدند ولی این بار نتیجه نهایی با دوره قبلی کاملا متفاوت بود و یکی از آن دو روحانی، توانست برای نخستین بار و تاکنون برای آخرین بار بر کرسی سبز رنگ زرتشتیان در مجلس هفتم تکیه بزند.

جامعه زرتشتیان ایران در مجلس هفتم، دین سیاسی را برگزید و چهارسال را با این نوع نگرش سپری کرد. روانشاد موبد کوروش نیکنام تنها روحانی زرتشتی است که مسوولیت اداره جامعه زرتشتی درسطح کلان را برعهده داشت.

گرچه ایشان به عنوان برگزیده نخست در یک انتخابات سخت و نفس‌گیر توانست تنها 34 درصد آرای ماخوذه زرتشتیان را به خود اختصاص دهد که این درصد آرای کسب شده در مقایسه با سایر نمایندگان راه یافته زرتشتیان به مجلس‌های قبل و بعد از آن بسیار کم است ولی از جهت دیگر کار ایشان منحصر به فرد است.

ایشان بدون آنکه سابقه نمایندگی مجلس و حتا سابقه هموندی انجمن زرتشتیان تهران را داشته باشد توانست دو رقیب سرسختی را شکست دهد که یکی سابقه نمایندگی مجلس در حوزه زرتشتیان و فرنشینی انجمن زرتشتیان تهران یعنی هر دو بازوی قدرتمند اداره جامعه زرتشتی در سطح کلان را در کارنامه داشت و رقیب سرسخت دیگر سابقه سه دوره هموندی انجمن زرتشتیان تهران و یک دوره نمایندگی زرتشتیان در مجلس را داشت، مجلسی که هم‌زمان با آن قانون تساوی دیه غیرمسلمانان با مسلمانان به تصویب رسید.

انتخابات مجلس هفتم درحالی برگزار شد که تنها دوماه قبل از آن، قانون تساوی دیه غیرمسلمانان با مسلمانان پس از دو سال کش و قوس بسیار فراوان در مجلس شورای اسلامی، سرانجام توسط مجمع تشخیص مصلحت نظام تصویب شد.

این موضوع می‌توانست موفقیت بسیار بزرگ و تبلیغ خوبی برای نماینده زرتشتیان در مجلس ششم باشد که از نامزدهای انتخاباتی مجلس هفتم نیز بود ولی هیچکدام از اینها باعث نشد که زرتشتیان در انتخابات مجلس هفتم، دین سیاسی را انتخاب نکنند.

اما فرنشینی انجمن زرتشتیان تهران یعنی بازوی قدرتمند دیگر اداره جامعه زرتشتی در سطح کلان، هیچگاه نصیب فردی از قشر روحانی جامعه زرتشتی نشد.

گرچه در سه انتخابات گردش 40 و 42 و 43  انجمن زرتشتیان تهران، برگزیده نخست از قشر روحانیت جامعه زرتشتی بودند و هر سه برگزیده نخست نیز در انتخابات هیات‌رییسه گردش‌های مذکور برای گزینش فرنشین، خود را نامزد نمودند ولی هر سه نفر از رقیبان قدرتمند خود شکست خورند و هیچگاه نتوانستند نقش بازوی قدرتمند اداره جامعه زرتشتی در سطح کلان را برعهده بگیرند.

انتخابات گردش 46 انجمن زرتشتیان تهران درپیش است، آیا در این گردش برای نخستین بار، بازوی قدرتمند فرنشینی انجمن زرتشتیان تهران برعهده یک روحانی زرتشتی قرار خواهد گرفت؟

خسرو بهدین

به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter

2 پاسخ

  1. جناب آقای بهدین امیدوارم که پیشنهاد شما تحقق نیابد که یک روحانی در فرنشینی انجمن تهران قرار بگیرد. بلکه امیدوارم مدیری با تجربه در امور تخصصی عمرانی، مالی، و عملیاتی در صدر انجمن بعدی باشد.
    در اکثر کشورها دین و سیاست از هم کاملا جدا هستند. در دین زرتشتی نیز انجمن موبدان بخش مینوی و انجمن زرتشتیان بخش مادی را رهبری می‌کند. اشوزرتشت هرگز سعی نکرد که شاه شود بلکه در یاری شاه گشتاسب ماند.
    روانشاد موبد شهزادی در مجلس خبرگان شرکت کرد ولی هرگز به نمایندگی مجلس نیندیشید و تمام انرژی خود را در امور مینوی جامعه گذاشت. شادروان نیکنام نیز درگیر امور جانبی شد. دقیقا اشاره کردید که در انتخابات گذشته مردم از کاندیدایی روحانیان پشتیبانی نکردند.
    بنابراین امیدوارم که موبدان زرتشتی که اکثرا شاغل هستند همه کاره و هیچکاره نشوند و به امور مینوی جامعه که به شدت نیاز به پشتیبانی و نوآوری دارد بپردازند.

  2. با درود

    با سپاس از متن زیبای شما موردی که مهجور مانده این است که در همه امور افراد در جریان دوره یا حداقل پایان دوره باید گزارش عملکرد و کارهایی که انجام داده‌اند را ارایه دهند شما کمتر جایی می بینید فردی برای دو دهه در سمت نمایندگی مجلس باشد اما حتی گزارش عملکرد یک دوره خود را هم ارابه نداده باشد.

    مورد دیگر پذیرش همزمان چند مسولیت توسط یک نفر است که شما مشاهده می‌فرمایید که نماینده مثلا در همه جا حضور دارد از بیمارستان گرفته تا مرکز سالمندان و جالب اینکه به هیچکدام هم نمی رسد البته طبیعی هم هست مگر یک فرد چقدر وقت دارد .

    مورد دیگر سن و تخصص و زمان واگذار مسولیت است به نظر می رسد بعضی عزیزان با عنوان خدمت به هازمان میز مسولیت و انجمن و… را به این راحتی رها نمی‌کنند خوب جوانان چه زمانی باید ورود به عرصه جامعه داشته باشند و کسب تجربه کنند؟ هم اکنون روسای انجمن هایی مشاهده می‌فرمایید که سالها ریاست انجمنی را برعهده دارد در کنار عملکرد ضعیفی آنها متاسفانه سن آنها آنقدر بالا است که به لحاظ جسمی هم نمی‌توانند خیلی کارها و رسیدگی ها را انجام دهند.

    امیدوارم ارایه گزارش به هازمان ها و پذیرش مسولیت های محدود توسط نمایندگان و روسای انجمن ها و واگذاری سمت خود به افراد جوان تر بعد از یک یا دو دوره یک درخواست و مطالبه عمومی شود.

    پاینده باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترین ها
1404-01-28