درخت سرو کهنسال نصرتآباد شاهدیه یزد با دیرینگی نزدیک به 300 سال، در فهرست میراث طبیعی ملی کشور به ثبت رسید.
نصرتآباد محلهی زرتشتینشین بخش شاهدیه در شمال شهر یزد است. درخت سرو کهنسال آن که نمادی برای سنجش دیرینگی هر چیزی در روستای نصرتآباد شده، کنار قناتی در یک باغ کاشته شده که اکنون این باغ به یک مکان دینی تبدیل شده است.
به گزارش یزد- ایرنا – مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی یزد از ثبت درخت سرو کهنسال نصرتآباد شاهدیه این استان با شماره ۱۳۶۵ (19 اسفندماه 1403) در فهرست میراث طبیعی ملی خبر داد.
روز یکشنبه هفتم اردیبهشتماه 1404 روابط عمومی این اداره کل گزارش داد، درخت کهنسال سرو نصرتآباد از نوع سروناز یا سرو شیراز بوده که در شهر شاهدیه و مجاورت شهر یزد قرار دارد، این سرو پیشتر در داخل ملکی با کاربری مسکونی جای داشته است که پس از خریداری شدن این ملک و پلاکهای اطراف آن از سوی انجمن زرتشتیان و تغییر کاربری آن از مسکونی به فرهنگی؛ این درخت در گوشه حیاط و محوطه این ملک قرارگرفته است.
این درخت تک پایه بوده و از نظر ظاهری از سلامت خوبی برخوردار است، تخریبهای بیولوژیکی و یا انسانی در آن صورت نگرفته است. تنهای سالم، سر شاخههای شاداب، شاخههای سرسبز و در هم تنیده تنها مواردی است که با نگاه به درخت به چشم میخورد. این درخت در سطحی حدود ۱.۷۰ متری از کف حیاط مجموعه است و اطراف آن تا حدود هشت متر و به شکل ربع دایره، پوشیده از خاکی نرم است که بوتههای مورد و نهالهای انار در آن روییده است. در نزدیکی درخت نیز درختان سرو کاشته شده که البته حاصل زادآوری این درخت نیستند.
با توجه به قطر تنه این درخت و نرخ رشد درختان سرو در اقلیم منطقه، سن برآورد شده آن ۲۵۰ تا ۳۰۰ سال به نظر میرسد؛ ارتفاع حدودی این درخت ۲۰ متر بوده، ارتفاع ناحیه تشکیل تاج آن ۸.۲ متر، محیط تنه درخت در قسمت یقه ۲.۹۵ متر (در ارتفاع ۱۳۰ سانتیمتر از بن درخت) و قطر حدودی تاج آن ۵.۷ متر است.
روستای گردشگری نصرتآباد همانند دیگر مکانهای زرتشتینشین، دارای آتشکده است که در آن زرتشتیان به نیایش و آیینهای دینی میپردازند. دیرینگی آتشکده نصرتآباد به یک سده پیش باز میگردد. آتش این آتشکده همانند سالیان گذشته به کوشش آتشبندهای این روستا پابرجاست.