گروهی از باستانشناسان ایرانی به دستساختههای سنگی از دوران پارینهسنگی در کرانههای (:سواحل) مکران در استان سیستان و بلوچستان دست یافتند.
به گزارش ایسنا، مرتضی حصاری که سرپرستی گروه پژوهشهای باستانشناسی در سواحل مکران را بر دوش داشت، در اینباره گفت: این یافتهها دربردارندهی ابزارهای سنگی است که در چند نقطه در فاصلهی میان رشته کوه کوپال و ساحل مکران به دست آمدهاند. این دست ساختههای سنگی قلوهسنگهای بزرگ با آثار تراش در یک یا چند لبه و همچنین تراشههای بزرگ هستند.
این باستانشناس افزود: این یافتههای تازه از اهمیت بسیاری برخوردارند؛ زیرا تا پیش از این، آگاهیهای ما از استقرارهای پارینه سنگی کرانههای مکران تنها به چند یافته میرسید که در دههی ۱۳۵۰ از سوی ویتا فینزی در کنارک و سدیچ به دست آمد و به دورههای پارینه سنگی میانه و پایان پارینه سنگی برجای مانده بود. اما یافتهی تازه میتواند آگاهیهای مهمی دربارهی استقرارهای دوره پارینه سنگی کهن در این منطقه مهم بدهد که به گمان بسیاری از باستانشناسان در مسیر پراکنش گروههای پارینهسنگی کهن به جنوب و خاور آسیا بوده است.
وی یادآور شد: این یافتهها در چارچوب پژوهشهای در حال انجام شامل گمانهزنی برای تعیین حریم و کاوش محوطه کوپال در حال انجام است. این کاوش و بررسی در محدودهی آن انجام شده است که از طرحهای پژوهشی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری بهشمار میرود.
سرپرست هیات باستانشناسی در کرانههای مکران گفت: محوطهی کوپال در جنوب کوه کوپال در کنار جاده چابهار به بریس، در شهرستان دشتیاری جای دارد. در گمانهزنیها این محوطه آثاری از دورههای مفرغ، ساسانی و اشکانی یافت شده است، که در گزارشهای بعدی، آگاهیهای تکمیلی، خبررسانی خواهد شد.