آیین گَهَنبار به یاد فرنگیس شاهرخ، بانوی تاثیرگذار ایران در دبیرستان ماندگار فیروز بهرام با باشندگی بهشید برخوردار، نماینده زرتشتیان در مجلس و همکیشان برگزار شد.
در آغاز آیین موبد هرمز خسرویانی، مجری این آیین از باشندگان خواست به احترام موبدان از جای برخیزند و موبدان سرور تاراپوروالا و فرزین یزشنی وارد تالار شدند و پس از ورود موبدان آیین گهنبار آغاز شد.
پس از خوانش گهنبار، از باشندگان با لرک، شیرینی، شربت، میوه، سیروک، کیک و کماچ برای همبهره شدن با گهنبار پذیرایی شد.
پس از پایان گهنبار موبد هرمز خسرویانی، دبیر دینی دبیرستان و هنرستان فیروزبهرام بهعنوان مجری به سخنرانی پرداخت. بهرام برومند، مدیر دبیرستان، دکتر بهشید برخوردار، نماینده زرتشتیان در مجلس و موبدان هرمزخسرویانی و سرور تاراپوروالا، نیز سخنرانهای این آیین بودند.
بهشید برخوردار، نماینده زرتشتیان در مجلس در آیین گهنبار فرنگیس شاهرخ در سخنرانی خود نخست به فروهر پاک ارباب کیخسرو شاهرخ و دختر او فرنگیس یگانگی درود فرستاد. همچنین از مدیریت دبیرستان فیروزبهرام، بهرام برومند، دانشآموزان، اولیا و مربیان و انجمن موبدان برای برگزاری آیین گهنبار سپاسگزاری کرد. وی دربارهی فرنگیس یگانگی به سخنرانی پرداخت و گفت فرنگیس یگانگی برای نگاهداری ارزشهای زنان کارهای مفیدی انجام داد. وی آرزو کرد همه ما بتوانیم با انجام کارهای بزرگ تاریخساز شویم. نماینده زرتشتیان در مجلس در ادامه سخنان خود از مدیران آموزشگاههای فیروز بهرام و انوشیروان برای پیگیریهایی که از وی برای تامین اعتبار برای مرمت و نوسازی دبیرستانهای خود داشتند، سپاسگزاری کرد و افزود، بخشی از بودجه عمرانی سال ۱۴۰۳ به مرمت و نوسازی این دو دبیرستان و دو آموزشگاه دیگر در یزد اختصاص دادم و از سازمان برنامهوبودجه، میراث فرهنگی، سازمان نوسازی مدارس که در رنگآمیزی مدارس و در ادامه تعویض و نوسازی سیمها و سیستم برق همکاری کردند، سپاسگزاری کرد. وی در ادامه افزود امسال هم کوشش خواهد کرد تا بودجهای برای دیگر کارهای این آموزشگاهها در نظر بگیرد. وی در پایان از باشندگی همکیشان زرتشتی سپاسگزاری کرد.
بهرام برومند بهعنوان دیگر سخنران آیین گهنبار فرنگیس شاهرخ افزون بر خوشآمدگویی به باشندگان از بانو توران بهرامی، چکامهسرای زرتشتی یادکرد و نیز از دهش خانواده آن روانشاد به دبیرستان فیروزبهرام سپاسگزاری کرد.
وی در سخنرانی خود افزود، خوشحالم که بار دیگر در فضایی آشنا، معنوی و سرشار از مهر و خاطره، در گروهی از دلهای نیک و اندیشههای روشن گرد هم آمدهایم. وی آرزو کرد گاه و گَهَنبار یاریگر دلها، مایه برکت روزگار و همراه آرامش جانها باشد.
مدیر دبیرستان فیروزبهرام در ادامه فزود، امسال نیز، مانند سالهای پیش، در ماه اردیبهشت، آیین گَهَنبار را به خواست یادآوری نیکیها، شکرگزاری همبستگی و تجلیل از بزرگان فرهنگساز برگزار کردیم.
بهرام برومند در ادامه گفت، همچون سالیان پیش، این آیین را با یاد و نام روانشاد فرنگیس کیخسرو شاهرخ (یگانگی) بانوی اندیشمند و نیکوکار ایرانی آغاز کردیم، وی از فرنگیس شاهرخ را بانویی که عمر گرانمایه خود را وقف افزایش آموزش، فرهنگ و جایگاه زنان در جامعه کرد یاد کرد و افزود نام او همچنان با احترام و تأثیر در تاریخ معاصر ایران میدرخشد.
بهرام برومند در ادامه سخنان خود افزود، در کنار این بزرگداشت، امروز زمان را مغتنم (: گرانمایه) میشمارم تا با دلی سرشار از احترام و دلتنگی، یادی کنیم از بانویی دیگر از تبار نیکاندیشان، شادروان توران بهرامی که در تاریخ ۳۰ خرداد 1403 سال پیشازاین دنیا رفت. هرچند بسیاری از شما با زندگی شریف و کوششهای او آشنا هستید، اما اجازه (: پروانه) دهید در همین مکان، در همین آموزشگاه یعنی دبیرستان و هنرستان ماندگار فیروز بهرام بار دیگر نام او را با افتخار و قدرشناسی بر زبان آورم.
مدیر دبیرستان فیروزبهرام در ادامه افزود، با نیکاندیشی، کوشش و مهر آن بانوی فرهیخته و همراهی خانوادهی وی بود که ما توانستیم اتاقهای کامپیوتر این آموزشگاه را تجهیز و راهاندازی کنیم که خود گامی اساسی و ارزشمند برای افزایش سطح آموزش در حوزه فناوری اطلاعات است.
وی ادامه داد، افزونبر آن، در سال گذشته نیز با پشتیبانی ایشان و دخترش ویدا بهرامی، تجهیزات یکی از اتاق کامپیوتر بهروزرسانی شد و شرایط بهتری برای یادگیری و پیشرفت دانشآموزان فراهم آمد؛ حرکتی ماندگار که بیتردید آثارش در آیندهی تحصیلی نسل جوان این سرزمین باقی خواهد ماند.
در فرهنگی که بر شکرگزاری، قدردانی و بزرگداشت نیکیها استوار است، زنده نگهداشتن نام و یاد چنین انسانهایی، نهتنها یک خویشکاری، بلکه یک افتخار است.
وی افزود، امروز، ما هم برای بزرگداشت فرزانگان و هم برای الهام گرفتن از راه و رسم نیکوکاری گرد هم آمدهایم؛ تا بگوییم راه آنان ادامه دارد و ما نیز با امید، همدلی و تلاش، چراغ اندیشهشان را روشن نگه خواهیم داشت.
بهرام برومند در پایان سخنرانی خود، از باشندگی دلگرمکنندهی میهمانان سپاسگزاری کرد و افزود، باشد که این گردهماییها، این یادها و این همنشینیها، گامی دیگر برای رشد، همبستگی و تعالی جامعه ما باشد.
موبد هرمز خسرویانی دیگر سخنران این آیین، نکاتی درباره زندگینامه فرنگیس شاهرخ و فلسفه گهنبار و ارزشهای آن را برای باشندگان بیان کرد. در ادامه نیز موبد سرور تاراپوروالا برای باشندگان سخنرانی کرد.
در بحش دیگری از آیین گهنباری که به یاد فرنگیس شاهرخ برگزار شد، باشندگان از نقالی که هستی نیکفام اجرا کرد بهره بردند.
آیین گهنبار به یاد فرنگیس شاهرخ روز آدینه ۲۶ اردیبهشتماه ۱۴۰۴ از ساعت 18 در تالار دبیرستان فیروزبهرام با اوستاخوانی موبدان فرزین یزشنی و سرور تاراپوروالا برگزار شد.
فَرَنگیس یگانِگی (شاهرخ) (۲۱ اردیبهشت ۱۲۹۵ – ۲۴ بهمن ۱۳۸۸)، فرنگیس یگانگی دختر ارباب کیخسرو و همسر اردشیر یگانگی از خانوادههای برجسته زرتشتی ایران، از پیشکسوتان مبارزه برای پیشبرد حقوق زنان در ایران و نیز پیشبرد صنایعدستی ایران، سالها دبیر شورای عالی زنان ایران و نیز معاون دبیر کل سازمان زنان ایران بود. او بهویژه با زندگی روستایی ایران آشنایی داشت.
دبیرستان ماندگار فیروز بهرام
موبد فرزین یزشنی
روانشاد فرنگیس یگانگی
موبدان: سرور تاراپوروالا، موبد فرزین یزشنی
چهره چپ: بهشید برخوردار، نماینده زرتشتیان در مجلس
موبد هرمز خسرویانی
مجری، موبد هرمز خسرویانی
بهرام برومند، مدیر دبیرستان ماندگار فیروز بهرام
بهشید برخوردار، نماینده زرتشتیان در مجلس
سخنرانی دینی موبد سرور تاراپوروالا
نقالی شاهنامه از سوی هستی نیکفام
خوانش سرود میهنی ای ایران از سوی مهین کابلی زاده
فرتور از همایون مهرزاد است.
2393