لوگو امرداد

دستیابی به ابزارهای دریانوردی و ماهی‌گیری پارینه‌سنگی در کرانه‌های مکران

تازه‌ترین کاوش‌های‌ باستان‌شناسان در گستره‌ی باستانی «کوپال» در شهرستان دشتیاری در استان سیستان و بلوچستان، به دستیابی به یافته‌هایی انجامید که می‌تواند آگاهی‌های تازه‌ای درباره‌ی دیرینگی دریانوردی و بهره‌گیری از منابع دریایی در کرانه‌های (:سواحل) مکران به دست دهد.

63473646

به گزارش ایسنا، مرتضی حصاری، فرنشین (:رییس) گروه کاوش محوطه باستانی «کوپال» در این‌باره گفت: این کشفیات دربردارنده‌ی یک قلوه‌سنگ تخت با دو سوراخ ایجادشده در انتها است که امکان دارد وزنه‌ی تور ماهی‌گیری یا لنگری کوچک باشد. در نزدیکی این قلوه‌سنگ دو دست‌افزار سنگی با شاخصه‌های فن‌آوری دوره پارینه‌سنگی یافت شده‌اند.

این باستان‌شناس با اشاره به اهمیت این یافته‌ها افزود: پیوند نزدیک میان اثر سنگی سوراخ‌شده و دست‌ساخته‌های سنگی تولیدشده با کوبه‌ی سخت که بیش‌تر در دوران پارینه‌سنگی رواج داشته، باعث ایجاد پرسش‌های مهمی درباره زمان آغاز دریانوردی و بهره‌مندی مردمان آن منطقه از منابع دریایی شده است.

حصاری گفت: در حالی که صنایع سنگی در کنار این اثر از ویژگی‌های پارینه‌سنگی برخوردار است و جلای بیابانی ضخیم در سطح آن‌ها نشان از دیرینگی بسیار آن‌ها دارد اما سطح خود قلوه‌سنگ سوراخ شده الگوهای متفاوتی از فرسایش را نشان می‌دهد. بنابراین باید پژوهش‌های تکمیلی بیش‌تری انجام شود تا بتوانیم به نتیجه‌گیری مطمئن‌تری برسیم.

فرنشین گروه کاوش گستره‌ی باستانی «کوپال» ادامه داد: همفکری با متخصان گوناگون چندین تفسیر را برای این یافته‌ها مطرح می‌کند؛ ممکن است این یافته‌ها واقعا به دوران پارینه‌سنگی مربوط باشد و نشان‌دهنده‌ی بهره‌وری جوامع شکارورز ـ گردآورنده‌ی این دوران از منابع دریایی باشد. این گمانه هم وجود دارد که ما با برجای‌مانده‌ی (:بقایای) چند دوره‌ی متمایز در این مکان روبه‌رو باشیم. وجود سفال‌های مربوط به هزاره‌ی چهارم پیش از میلاد در یک ترانشه‌ی دیگر در نزدیکی این محل نشان می‌دهد که کوپال برای زمانی طولانی مورد استفاده بوده است. هرچند ما به شواهد بیشتری نیاز داریم تا روشن کنیم آیا دیرینگی این یافته‌های تازه به دوران پارینه‌سنگی می‌رسد یا نه.

درحالی که کاوش‌های نجات‌بخشی در حال پایان است، این باستان‌شناس بر اهمیت پژوهش‌های منسجم پافشاری کرد و گفت: ما درحال انجام بررسی‌های ریز ساییدگی و تاریخ‌گذاری بستر یافته‌ها هستیم تا پیوند (:رابطه) میان این‌ آثار با هم و با بستر باستان‌شناسی آن‌ها را روشن کنیم. اما در مجموع تازه‌ترین یافته‌های فصل میدانی نشان می‌دهد این گستره دارای شواهد پربار (:غنی) از بهره‌برداری انسان از منابع دریایی در دوران پیش از تاریخ است و بی‌گمان با پژوهش‌های تکمیلی آینده می‌توانیم بهتر به جایگاه ارزشمند این مکان در مطالعات در پیوند با دریانوردی اولیه و بهره‌برداری از منابع دریایی در کرانه‌های مکران پی ببریم.

به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترین ها
1404-03-06