لوگو امرداد

موبد پدرام سروش‌پور: فرهنگ ایران صلح‌جوترین فرهنگ بشری است

2موبد پدرام سروش‌پور در برنامه به‌اضافه یک در بخشی از سخنان خود به این نکته اشاره کرد که ما ایرانیان را به‌عنوان یکی از صلح‌جوترین فرهنگ بشری می‌شناسند.

موبد سروش‌پور، هموند انجمن موبدان ایران، در پاسخ به پرسش‌های محمدجعفر خسروی، مجری برنامه به‌اضافه یک، به بیان دیدگاه درباره جنگ 12 روزه اسراییل با ایران پرداخت.

موبد پدرام سروش‌پور در آغاز سخنان خود اجازه خواست نخست به نمایندگی از همه‌‌ی هازمان زرتشتی به هم‌میهنانی که در چند روز گذشته آسیب دیدند و نیز کسانی که شخصی از خویشان خود را از دست دادند آرامش‌باد بگوید. وی سپس درباره پرسش مجری برنامه که درباره پیراهن زیبای سفیدی که موبد بر تن داشت و کلاه‌سفید وی از او پرسیده بود چنین پاسخ داد: همان‌طور که می‌دانید ما ایرانی‌ها را به‌عنوان فرهنگ ایران باستان می‌شناسند. فرهنگ ما به‌عنوان یکی از صلح‌جوترین فرهنگ بشری شناخته می‌شود که قدمتش به بلندای تاریخ بشری می‌رسد. وی افزود، فرهنگی که دنیا اعتقاد دارد یکی از فرهنگ‌سازترین فرهنگ‌های بشریت است. در بسیاری از موارد ما همیشه پیشگام بودیم. مایکی از کهن‌ترین ملت‌های یکتاپرست کل دنیا بودیم و هستیم این فرهنگ بسیاری از ارزش‌های را در درون خود دارد که شاید دنیای امروز از آن بسیار فاصله گرفته است. وی یکی از مهم‌ترین ارزش‌ها را همین جایگاه صلح دانست و افزود، ما در فرهنگ خودمان واژه‌ای به نام «بهمن» داریم. همان بهمنی که نام یک ماه سال است. ما سپیدترین ماه سال را بهمن نام نهادیم. موبد پدرام سروش‌پور سپس‌ واژه بهمن را این‌گونه توضیح داد، «من» به معنی اندیشه و «به» به معنی نیک است پس‌ واژه «بهمن» روی‌هم یعنی «نیک‌اندیشی» که خود نماد صلح و آشتی است. هموند انجمن موبدان در ادامه افزود، ما اعتقادداریم زمانی که در یک جامعه یا جهان نیک‌اندیشی غالب شود آن جهان پر از صلح و آشتی خواهد شد.

موبد سروش‌پور در پاسخ به پرسش مجری درباره اینکه آیا این صلح‌دوستی و مقدم شمردن صلح به معنای پذیرفتن ناتوانی جنگ و دست شستن از افزار جنگی است؟ و یا برخلاف داشتن چنین ظرفیت‌ها و قابلیتی ما آغازگر هیچ مخاصمه‌ای نیستیم؟

پاسخ داد: اگر تاریخ ایران را بنگرید ما همان‌گونه که گفتید بیشتر موردحمله قرار گرفتیم تا اینکه آغازگر حمله باشیم. شاید جایگاه ژئوفیزیک ما هم در این امر دخیل بوده باشد. ما در محل گذر جهانگشایی‌های بزرگ جهانی قرار داشتیم، ولی من اعتقاددارم که شاید ازنظر توانی ما همیشه در تاریخ فراز و نشیب‌هایی داشتیم ولی جایگاه فرهنگی آن چیزی است که به ایرانی اعتبار داده است. موبد سروش‌پور در ادامه افزود، فرهنگ ما یک فرهنگ غالب بوده است؛ یعنی فرهنگی که به زندگی تمام انسان‌ها احترام می‌گذارد فرهنگی که بر راستی و درستی مبتنی است. این به معنی این است که به‌درستی آنچه می‌گوییم باور و اعتقاد داریم. همچنین فرهنگ ما بر پایداری مبتنی است. موبد سروش‌پور افزود برای نمونه شما در تخت جمشید سربازان رشیدی را می‌بینید که با نیزه‌ها راست در دست ایستاده‌اند ولی حالت حمله ندارد. این نیزه ایستاده حالت اقتدار ایران زیر سایه فرهنگی که صلح را برای همه جهانیان خواستار است.

محمدجعفر خسروی، مجری در تایید سخنان موبد سروش‌پور افزود؛ بر اساس مستندات قطعی تاریخی که مورد تایید همه جهان است، هم‌میهنان زرتشتی ما در دیرپایی ایران‌زمین کوشا بودند و این برای من شگفت‌انگیز است که یک دولت غاصب، مجهول، با 78 سال پیشینه که نه یک ملت هستند که بگوییم از دیرباز ملت بودند و نه با یک تمدن و تاریخی دیرپایی که اکنون بگوییم در مسیر آن تمدن در حال جهان‌گشایی هستند. با 78 سال پیشینه که بیشتر آن جنگ و دست‌اندازی به املاک دیگران بوده است اکنون یورش آورده به سرزمینی با این تجربه و پیشینه نیاکانی؛ این از خرد به دور است.

وی سپس از موبد پدرام سروش‌پور و دیگر میهمانان برنامه پرسید، مردم دنیا، مسلمان و پیروان ادیان توحیدی، باید با این فرقه صهیونیزم چه کنند؟

موبد پدرام سروش‌پور: می‌خواهم از ملت خودمان ملتی که از آن سخن گفتیم که با اقوام گوناگون و با ادیان گوناگون و قدمتی به بزرگی تاریخمان بگویم. ما در تاریخ خودمان ارزش‌هایی داریم که به هویت فرهنگی ما تبدیل‌شده‌اند ارزش‌هایی که مشترک است و تبدیل به هویت شده است؛ که این ارزش‌ها ما را یک ملت متمایز کرده است. جالب است که در گاهشمار زرتشتی امروز جشن تیرگان است. این جشن نماد آرش کمانگیر است. وی ادامه داد، در استوره‌های ایرانی آرش کمانگیر نماد مردی است که در جنگ ایران با تورانیان زمانی که تورانیان قصد توهین و کوچک کردن (: تحقیر) ایرانیان را داشتند تعیین مرز را به تیر یک سرباز سپردند. آرش در دل دماوند می‌ایستد و از جان خود مایه می‌گذارد و تیری را رها می‌کند که پس از چند روز در جیحون به زمین می‌نشیند. آرش با گذشتن از جان خود تمامیت این سرزمین را پاس می‌دارد. ما از این آرش‌ها در طول تاریخ کم نداریم و تمام ایرانی‌ها جدای از هر قوم و دینی حول نگاهداشت این تمامیت ارضی با یکدیگر همازوری داشتند. همازور همان همبستگی است که با همه نیکان و راستان جهان همازور بودیم. زرتشتیان زمانی که نماز روزانه می‌خوانند می‌گویند «همازور بیم» یعنی با یکدیگر هم زور باشیم. «همازور هما اشوبیم» یعنی بر پایه راستی‌ها، با یکدیگر همبستگی داشته باشیم. «همازور ویش‌کرفه بیم» یعنی بر اساس نیکی‌ها همازور باشیم. «هم کرفه کرفه کاران بیم» یعنی با تمام نیکوکاران دقیقا همازور باشیم. «هم کرفه بسته کشتیان بیم» که اشاره به زرتشتیان دارد. «ونیکان وهان هفت کشور زمین بیم» یعنی ما این همازوری و همبستگی را با نیکان و وهان کشورها داشته باشیم. به اعتقاد من آنچه در فرهنگ خودمان به آن تکیه کنیم همین است. ما باید صدای فرهنگی خودمان را برای هم زور شدن با تمام کسانی که دغدغه و وجدانشان آزادگی و نجات بشریت و ارزش گذاشتن به زندگی انسان‌ها است یکی کنیم. موبد سروش‌پور در ادامه افزود امسال به شوند این رویدادها و احترام گذاشتن به عاشورا ما زرتشتیان تیرگان را به شکل جشن گروهی برگزار نکردیم، ولی تیرگان جزو جشن‌های ملی ایرانیان است و من آرزو دارم که روزی تیرگان را همه ایرانیان چون نماد پایداری ایرانیان است با یکدیگر جشن بگیریم. جشن‌های مانند مهرگان که پارسال به نام ایرانی‌ها ثبت جهانی شد که آن نماد و جایگاه عهد و پیمان به‌عنوان اصل صلح جهانی در فرهنگ ایران دارد.

سخن پایانی

موبد پدرام سروش‌پور: من آرزو دارم با تکیه‌بر پشتوانه فرهنگی کشورمان و با تکیه‌بر آن چیزی که در طول تاریخ ما ایرانی‌ها را به آن می‌شناسند روی ارزش‌های خودمان به‌درستی پافشاری کنیم. وی افزود ما ملتی هستیم که زندگی انسان‌ها برای ما بالاترین جایگاه را دارد. طبیعی است که هیچ‌گاه سلاح‌های که باعث کشتار گروهی شود در اندیشه ما ایرانی‌ها نمی‌گنجد و این ریشه در تاریخ و فرهنگ ما دارد ما هیچ‌گاه در طول تاریخ کنار کسانی که تکیه‌گاهشان کشتار بوده است نمی‌ایستیم و همواره در کنار مظلومان و ستمدیدگان ایستاده‌ایم.

برنامه به‌اضافه یک، روز سه‌شنبه دهم تیرماه 1404 از شبکه سه سیما پخش شد. این برنامه به فراخور جنگ 12 روزه اسراییل بر ضد ایران با مجریگری محمدجعفر خسروی پخش شد که در آن موبد پدرام سروش‌پور، هموند انجمن موبدان ایران، خوری اسقف وانیا سرگیز، اسقف خلیفه‌گری آشوری کلدانی کاتولیک، آرا شاوردیان، نماینده مسیحیان ارمنی تهران و شمال کشور در مجلس، اسقف آراکل نماینده اسقف اعظم ارامنه تهران و شمال ایران و آرامیک شاه نظریان سردبیر روزنامه ارمنی زبان آلیک شرکت داشتند و درباره این جنگ 12 روزه به گفت‌وگو پرداختند.

علاقه‌مندان می‌توانند این برنامه را تماشا کنند.

1

به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترین ها
1404-04-12