چندی پیش برای بازدید از آتشکدهی ری (تپه میل) با چند تَن از همکاران راهی کهنشهر ری شدیم. ساعت از 18 گذشته بود که به آتشکدهی ری رسیدیم و با در بسته روبهرو شدیم. کوشش ما برای برقراری ارتباط با نگهبان بینتیجه ماند. تار عنکبوتهای بسته شده روی در ورودی، وضعیت آشفتهی اتاقک نگهبانی نزدیک در و نابسامانی محوطه ما را بر آن داشت تا با مسوولان میراثفرهنگی پرسشهای خود را دربارهی چگونگی نگاهداری از این محوطهی باستانی مطرح کنیم.
امیرمصیب رحیمزاده فرنشین (:رییس) اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان ری در گفتوگو با امرداد گفت: محوطهی باستانی آتشکدهی ری تا ساعت 17 به روی گردشگران باز است و از آنجا که این محوطه بیرون از بافت شهری است امکان بازدید در ساعات پایانی روز برای گردشگران وجود ندارد.
وی در پاسخ به این پرسش که چرا نگهبان در ورودی محوطه وجود ندارد افزود: ساختمان نگهبانی تا در ورودی فاصلهی بسیاری دارد و پس از پایان ساعت بازدید از آتشکده، محوطه از سوی نگهبان پایش تصویری میشود.
ساماندهی آتشکده ری در حال اجرا است
خوشبختانه در گفتوگو با فرنشین (:رییس) اداره میراث فرهنگی با خبر شدیم که به تازگی دو میلیارد ریال، اعتبار برای ساماندهی محوطهی تاریخی آتشکده ری با آرمان نگاهداری از این سازهی ارزشمند تاریخی فراهم شده و ساماندهی این محوطه در حال اجرا است که این خبر خوشایند بخشی از نگرانیهای ما را برای این محوطه کاست.
رحیمزاده در دنباله گفت: ری از مناطق مهم برای جذب گردشگر در جنوب تهران بهشمار میرود و این اثر تاریخی از توانمندی بالایی در زمینهی دگرگون شدن به قطب گردشگری و درآمدزایی برخوردار است.
وی اهمیت تاریخی و توجه به این محوطه را ارزشمند دانست و افزود: ساماندهی محوطهی تاریخی آتشکده ری با اعتبارات ملی به مبلغ دو میلیارد ریال در حال اجرا است تا مشکلات این منطقه برطرف شود.
فرنشین ادارهی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان ری به شرح خدمات در دست اجرای آتشکده ری اشاره کرد و گفت: بازسازی، تعمیر پلکان مسیر دسترسی، نورپردازی و بهسازی تاسیسات الکتریکی و مکانیکی، تکمیل و تجهیز سرویس بهداشتی و محوطهسازی از خدمات در حال اجرای این اثر تاریخی است.
آشنایی با سازه باستانی تپه میل
آتشکده ری یا تپه میل با سنگ، ساروج، خشت و گل ساخته شده است. نیزارهای پیرامون تپه نشانگر وجود دریاچهای است که در گذشته در این جا جریان داشته، ولی خشک شدهاست.
بلندی تپه میل از سطح دشت پیرامون ۱۸ متر است و نزدیکبه ۲۵ متر پهنا و ۲۰ متر درازا دارد. پیرامون این تپهی بلند تپههایی با بلندای کمتر پراکنده شده که تپه میل بر فراز آین تپه ها جای دارد. این مجموعه منطقهای به گستردگی ۸۰۰ در ۹۰۰ متر رارا در بر میگیرد. بر بالای تپه، بنای اصلی آتشکده در راستای خاوری-باختری برپا است، طرح کلی سازه، تالار ستونداری بوده با دو ردیف ستون چهارگوشهی سه تایی که به سه بخش تقسیم شده است.
آتشکدهی ری از یادمانهای ارزشمند برجای مانده از روزگار ساسانیان است که در کهنشهر باستانی ری جای دارد. این سازهی باستانی که به آتشکدهی بهرام و تپه میل هم نامور است بر بلندای تپهای پهناور در دو کیلومتری جنوب قلعهنو در بخش کهریزک شهرستان ری جای گرفته است.
آتشکده بهرام در سال ۱۳۳۴ خورشیدی، از سوی وزارت فرهنگ و هنر با شمارهی ۴۰۷ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.
ورودی آتشکده ری
وضعیت نابسامان رودی آتشکدهی ری پیش از اجرای ساماندهی
آتشکده ری یا تپه میل بر فراز تپهای بلند جای دارد
بخشی از آتشکده ری در زمان یورش مغولها ویران شد
فرتور از همایون مهرزاد است.
1393