لوگو امرداد

زنجیر و پیر؛ آیینی پاییزی، روبه فراموشی

آیین کهن «زنجیر و پیر» که نخستین آدینه‌ی پاییز در یکی از شهرستان‌های اردبیل برگزار می‌شود؛ آیینی زنانه است که برپایه‌ی باورهای استوره‌ای و باور عامه شکل گرفته و اینک در آستانه‌ی (:معرض) از میان‌رفتن است.

zanjiropir1

روح‌الله محمدی، معاون میراث فرهنگی استان اردبیل، درباره‌ی این آیین به ایسنا گفت: آیین «زنجیر و پیر» ویژه‌ی شهر گیوی مرکز شهرستان کوثر بوده و هر سال در نخستین آدینه‌ی مهرماه در این شهر برگزار می‌شود. این مراسم در گذشته بسیار مورد توجه بوده و هر سال با شور و شوق فراوانی برگزار می‌‌شد، ولی شوربختانه در سال‌های گذشته به شوند افزایش گرفتاری‌های فکری و ذهنی جوانان و فراگیری بیماری کرونا چندان از آن استقبال واقع ‌نشد.

او ادامه داد: این آیین درون‌مایه‌‌ای شاد دارد و برپایه‌ی استوره‌ شکل گرفته است. استوره‌‌ای مبنی بر پناه بردن به طبیعت برای نگاه‌داشت پاکی و معصومیت، آیین «زنجیر و پیر» به‌گونه‌ای آیین بخت‌گشایی نیز به‌شمار می‌رود.

به گفته‌ی معاون میراث فرهنگی اردبیل، آیین«زنجیر و پیر» قصه پاکدامنی و پناه بردن به طبیعت است. این آیین داستان دختری است که برای نگاهداری از پاکدامنی به طبیعت پناه می‌برد و از خداوند می‌خواهد برای در امان ماندن از دست‌یازی و دست‌درازی دشمنان و ناپاکان، تبدیل به یکی از عناصر طبیعت شود.

محمدی افزود: در داستان «زنجیر و پیر» دختران از خدا می‌خواهند که آن‌ها را به سنگ یا پرنده تبدیل کند و باور همگان بر این است آن دختر به سنگ تبدیل شده‌اند. این افسانه در میان مردم می‌چرخد و به یادبود آن، هر سال آیینی در جایی به نام «زنجیر و پیر» و در زیر درختی ویژه برگزار می‌شود.

zanjiropir2

او همچنین گفت: زنجیر و پیر آیینی زنانه بوده و به این‌گونه برگزار می‌شد که شماری از زنان روستا با گرد‌آوردن مواد اولیه آش یا خوراکی دیگر مانند آب‌گوشت، به آنجا رفته و پس از خواندن آوازهای شاد و دف زدن و شادی کردن، دو کودک را که گاهی هر دو دختر هستند و یا گاهی یکی پسر و دیگری دختر است، رخت عروسی به تن‌شان کرده و به صورت تمثیلی جشن برگزار می‌کنند. در این آیین دف می‌زنند و مانند آیین حنابندان، حنا پخش می‌کنند. پس از آن آش یا خوراکی را با همکاری هم پخته و می‌خورند.

zanjiropir

او افزود: در این مکان درختان کهن‌سالی وجود دارد که شماری از آن‌ها درخت زغال‌اخته بوده و  زنان قطعه‌ای از پوشاک خود را به آن درختان گره می‌بندند و مطلب و نذر خود را از خداوند می‌خواهند. این مراسم یک روز طول می‌کشد و جمعیتی نزدیک‌به ۲۰ تا ۳۰ تَن در آن شرکت می‌کنند.

محمدی با بیان این‌که شوربختانه آگاهی‌های مستند درستی در مورد این آیین وجود ندارد و بیش‌تربرگرفته از باور اولیه است و امروزه مردم تنها به‌عنوان تفریح بدون توجه به افسانه پشت این آیین به اجرای آن می‌پردازند، گفت: آیین «زنجیر و پیر» که در آستانه‌ی فراموشی بود در سال ۱۴۰۰ خورشیدی، در فهرست آثار میراث ناملموس به ثبت رسیده است.

به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترین ها
1404-01-28