ارامنه نیز همانند زرتشتيان جشن تيرگان را برگزار ميكنند و به این جشن «وارداوار» میگویند. این جشن که در دو سال گذشته به شوند بیماری کرونا برگزار نشده، امسال با شکوه ویژهای در همهی کلیساهای مرسلی ملی ارامنه در تاریخ یکشنبه 16 ژوئیه برابر با 25 تیرماه برگزار خواهد شد.
هرچند که این جشن در میان ارامنه، «وارداوار» نامیده میشود و زمان برگزاری آن با جشن تیرگان زرتشتیان يكي نيست اما همانندیهایی هم میان این دو جشن به چشم میخورد.
استاد «هویک میناسیان»، پژوهشگر و تارینگار ارامنهی ایران، دراينباره چنين میگوید: «جشن “وارداوار” جشن الههی “آستغیگ” است كه “گریگور مقدس” این عید بزرگِ پیش از مسیحیت را با روز برگزاری عید تجلی شکوه و جلال ملکوتی حضرت مسیح همزمان کردهاست.»
برخی از دیگر پژوهشگران، «وارداوار» را به چم (:معنی) «راه آب» میدانند و این جشن را به ایزد بانوی آبها يا «آناهیتا» نسبت میدهند. برخی دیگر نيز واژهی «وارد» را به معنی گل میدانند و این جشن را از آنِ «آستفیک»، الههي زیبایی، باروری و برومندي (:حاصلخیزی) برميشمارند. بر پایهی نوشتههای رخدادنگاران ارمنی، در ارمنستان کهن، جشن «وارداوار» برای بزرگداشت ایزدبانوی زیبایی، با شکوه فراوان برپا میشده است، همهی مردم در این جشن شرکت میکردند و الهه را با گلهای سرخ میآراستند. میگویند گلسرخ، پیش از این به رنگ سفید بوده است تا هنگامی که الهه، با پای برهنه به میان مردم آمد و خارها پاهای او را زخمی کردند و از خون وی، آن گلهای سفید رنگین شدند، ازآنپس گل سرخ امروزی پدید آمد.
ارمنیان امروزی، از «عید پاک» نزديك به ١٠٠ روز را شمارش کرده و در نزدیکترین یکشنبه، آيين «وارداوار» را به جای میآورند.
آنچه در بالا آمده است بخشی از نوشتاریست با عنوان «وارداوار؛ جشن تیرگان ارامنه» که در تازهترین شمارهی امرداد چاپ شده است.
متن کامل این نوشتار را در رویهی سوم (مردم) شمارهی 471 امرداد بخوانید.
«امرداد» شمارهی 471 با عنوان «سدسازی ترکیه بر ارس؛ مرگ آذربایجان» از دوشنبه، 19 تیرماه 1402 خورشیدی، در روزنامهفروشیها و نمایندگیهای امرداد در دسترس خوانندگان قرار گرفت.
خوانندگان میتوانند برای دسترسی به هفتهنامهی امرداد افزونبر نمایندگیها و روزنامهفروشیها از راههای زیر نیز بهره ببرند.
فروش اینترنتی فایل پیدیاف شمارهی 471 هفتهنامه امرداد
فروش اینترنتی نسخهی چاپی شمارهی 471 امرداد
اشتراک ایمیلی هفتهنامهی امرداد