لوگو امرداد
پایان کاوش باستان ‌شناسی غار شوپری

کهن‌ترین ساکنان مازندران شناسایی شدند

04 7با پایان دومین فصل لایه‌نگاری غار شوپری، بیش از چهار متر نهشته‌های باستانی از دوره‌ی پارینه‌سنگی برای نخستین‌بار در یک محوطه‌ی غاری در استان مازندران شناسایی شد.

به گزارش مهر و به‌گفته‌ی روابط‌عمومی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری، حسین رمضان‌پور سرپرست هیات باستان‌شناسی گفت: غار شوپری که در ۱۰ کیلومتری جنوب شهر رستمکلا در شرق مازندران و دره مهربان رود جای دارد، از بزرگترین غارهای شناخته شده در مازندران است که بیش از ۷۵ متر درازا و بیش از ۷۰۰ متر مربع مساحت دارد.

این باستان‌شناس افزود: غار شوپری در سال ۱۳۹۹ خورشیدی، از سوی نگارنده شناسایی و به شوند اهمیت بالای این اثر بلافاصله فرایند تعیین عرصه و حریم آن با پروانه (:مجوز) پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری، در سال ۱۴۰۰ انجام شد و با شماره ۳۳۶۹۶ در فهرست میراث‌فرهنگی کشور به ثبت رسید.

کاوش باستان‌شناسی برای لایه‌نگاری این غار در سال‌های ۱۴۰۱ و تابستان ۱۴۰۲ با پروانه‌ی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری توسط نگارنده از سوی اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی مازندران انجام شد.

رمضان‌پور یادآوری کرد: با پایان دومین فصل لایه‌نگاری غار شوپری در تابستان امسال، بیش از چهار متر نهشته‌های باستانی از دوره پارینه سنگی برای نخستین‌بار در یک محوطه‌ی غاری در استان مازندران شناسایی شد.

وی افزود: با توجه به برآوردهای نخست و تاریخ‌گذاری نسبی دیرینگی بقایای باستانی به دست آمده از غار شوپری به بیش از یکصد هزار سال گذشته باز می‌گردد؛ این بقایا شامل دست‌افزارهای سنگی و فسیل استخوان‌های جانورانی است که به دست انسان‌های عصر پارینه‌سنگی شکار شده‌اند.

سرپرست هیات باستان‌شناسی، با اشاره به اینکه در میان این یافته‌ها نشانه‌هایی از گونه‌های منقرض شده جانوری در اعصار یخبندان مانند گونه‌هایی از اسب و خرس‌های بزرگ‌پیکر به دست آمده گفت: بقایای بسیار فراوان استخوان‌های جانوری به دست‌آمده که اثر قصابی با ابزارهای سنگی بر روی آن‌ها برجای مانده، همچنین بقایایی از دوره نوسنگی با دیرینگی بیش از ۷ هزار سال از لایه‌های سطحی غار شوپری به دست آمده که نشان از ارتباطات پیش از تاریخ ساکنان جنوب خاوری مازندران با ناحیه‌های خاوری و شمال خاوری ایران و جنوبی آسیای میانه دارد.

رمضان‌پور، این آثار به‌دست‌آمده را دربردارنده‌ی ظرف‌های سفالی نقش‌داری خواند که از دید سبک و فرم در خور سنجش با فرهنگ‌های سنگ چخماق و جیتون است و یادآوری کرد: با گذشت بیش از ۷۰ سال از نخستین پژوهش‌های باستان‌شناسی پارینه‌سنگی در مازندران غار شوپری نخستین بقایای انسانی عصر پارینه سنگی را در این منطقه به دست آورده است.

وی افزود: این یافته‌ها به شوند جایگاه کریدور جنوب دریای مازندران در مسیر گونه‌های گوناگون انسانی از اوراسیا به سمت آسیای میانه بسیار اهمیت دارد.

سرپرست هیات باستان‌شناسی با اشاره به اینکه برپایه‌ی آنچه در لایه‌نگاری غار شوپری دیده شد درازای دوره زیست انسان در دوره‌های یخبندان و بین یخبندان بسیار زیاد بوده و نشان از توانمندی‌های بالای زیستی منطقه جنوب خاوری دریای مازندران در تاب‌آوری گونه‌های انسانی در خلال دوره‌ها آب و هوایی نامساعد دارد گفت: اینکه آیا گونه‌های انسانی مانند نئاندرتال‌ها یا انسان دنیسوا در این منطقه در دوره پارینه سنگی می‌زیسته‌اند؟ یکی از مهم‌ترین پرسش‌هایی است که اکنون با توجه به یافته‌های غار شوپری مطرح می‌شود.

به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter

7 پاسخ

  1. تبریک میگم به آقای دکتر کار رمضان پور و تیم فوق العاده شون

    امید است یافته های شاخص این غار رو در موزه ی ملی ایران قسمت پیش از تاریخ ،از نزدیک ببینیم

  2. هر ایرانی وطن پرستی لذت میبره از اینکه در سرزمین مادریش بدونه که اجداد و نیاکانش چطور زندگی میکردند و بر سرزمین ایران چه گذشته و چه کسانی در بوجود آمدن این مرزوبوم اهورایی نقش داشته اند. پاینده و سربلند باشی ایران.😇🤲♥️

  3. سلام ودرود
    خدا قوت میگم به این تیم باستانشناسی
    ای کاش عکس و تصاویر از یافته ها منتشر میکردن
    باتشکر از زحمت شما که این مطالب رو برای ما تهیه کردید

  4. درود فراوان بر ایرانیان پارسی و درود بر زحمتکشان این مرز و بوم در هر حرفه و صمتی.
    پس مشخص شد که کتابهای مقدس در مورد اولین انسانها اشتباه میکردند و یا کامل نبود چون انسانها از هزاران هزاران سال قبل از ادم و حوا وجود داشتند. و در شبکه تلویزیونی ایران در برنامه بدون تعارف پخش زنده شده بود و خودم دیدم که فنر فلزی و سوزن بخیه فلزی و… کشف شد که مربوط به چند هزار سال قبل از ادم و حوا بودن یعنی تکنولوژی در هزاران سال قبل از ادم و حوا پیشرفت امروزی داشت.
    در ضمن واسم خیلی مهمه که بدونم که :: ادم و حوا در بهشت خلق شدن و شیطان هم بخاطر سجده نکردن به انسان از بهشت رانده شده بود پس کی حوا رو گول زد که سیب و خورد….!!!!!!
    در ضمن به فرموده کتابان مقدس الهی 124000 پیامبر از ۸هزار سال پیش تا ۱۴۰۰ سال پیش امدند پس با یه حساب سرانگشتی تقریبا تو هر ( میانگین سن دوران هر پیامبر ۸۰ سال در نظر بگیریم) ۸۰ سال ۱۲۳ پیامبر در نقاط مختلف کره زمین حظور داشتن و در دوران نوح پیامبر برای از بین بردن کافران به امر خداوند بوسیله باران آب دریاها انقدر بالا اومد که کل کره زمین حتی مرتفع ترین قله ها هم در اب فرو رفتن ( بخاطر اینکه کافران جایی برای فرار نداشته باشن) پس تکلیف ۱۲۲ پیامبر دیگه با پیروان انها که که در نقاط دیگه کره زمین زندگی میکردن چی شد زبانم لال ایا به سرنوشت کافران دچار شدند؟
    در ضمن چرا از وقتی که نقاشی و رنگها از وقتی که پیشرفته و واضح شد چرا هیچ معجزه ای رخ نداد.

    البته از این قبیل سوالات مبهم خیلی وجود داره امیدوارم روزی یه جواب درست و علمی و عقل پسند برای تمام این سوالها پیدا بشه و کشف بشه. با سپاس از سایت خوبتون..

    1. بله سوال زیاده مثل گروه خونیه آدمو حوا که فوقش دو نوع بوده ولی حالا چرا آدما نزدیک ۱۰گروه خونین یا ۱۲۴هزارپیغمبر گرچه بعضیاشون هم دوران بودن ولی اگر حتی دوره هر پیغمبرو فقط ۶ ماه درنظر بگیریم میشه ۶۲هزارسال خلاصه سوال زیاده ولی شک نکن مذهبیها برای همشون جواب قانع کننده ای دارن

  5. درود فروان
    منطقه مهربان رود دارای چندین غار و همچنین قلعه میباشد میشه گفت یکی از زیستگاهای مهم انسانی در این منطقه بود که حفاری های غیر اصولی برای پیدا کردن گنج تقریبا تمامی آثار رو از بین برد یکی از معروف ترین غارها هم میشه به غار نرگسی اشاره کرد که اثاری در اون یافت شد

  6. مهربان رود ک‌من خیلی غار دیدم حتی ی جا دیدم ک دوتا غار جفت هم هست از فاصله دو کیلومتر مشخصه دهانه دوتا غار ک کنار هم هستن و دهانه هاشون گنبدی شکل هست .من ک نرفتم ولی از چندتا قدیمی ها پرسیدم میگن ک یکیشون داخلی دیواره های سفالی داره و وسطش ی حوض مانندی داره و داخل غار میگن خیلی بزرگه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترین ها
1404-01-28