تصویرهایی از چشمه علی شهرری در استان تهران منتشر شده که نشان میدهد این چشمهی چند هزارساله سراسر خشک شده است. بررسی میدانی ایسنا نیز خشک شدن حوضچههای این چشمه را که اکنون محل انباشت زباله شده است، تایید میکند.
چشمه علی شهر ری تابستانها محل شنا و بازی کودکان بود، اما با خشک شدن این چشمه، که برخی دیرینگی آن را تا هشتهزار سال گمانه زدهاند، دیگر خبری از کودکان نیست. هفتهی گذشته حسن خلیلآبادی، هموند (:عضو) پیشین شورای شهر تهران ویدئویی از چشمه علی شهر ری منتشر کرد که نشان میداد کامل خشک شده است.
کودکانی که زمانی این چشمه محل گذران تعطیلات بلند تابستانیشان بوده، به ایسنا میگویند از آغاز سال، آب چشمهعلی کمتر و کمتر شد تا اینکه در نیمههای تابستان دیگر از آب ردی دیده نشد و چشمه سراسر خشک شد.
چندی پیش نیز، معاون پدافند غیرعامل سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران تایید کرد که موضوعاتی مانند ساخت خط ۶ مترو تهران، چاههای برداشت آب، گودبرداریهای صورتگرفته ناشی از ساختوساز و همچنین اجرای سیستم اگوی شهری از عوامل خشک شدن این چشمهی هشتهزارساله بوده است؛ موضوعهایی که کنشگران میراث فرهنگی بارها دربارهی نقش آنها در خشک شدن این میراث طبیعی هشدار و اخطار داده بودند، درحالی که برخی مسوولان، با انکار نقش مترو در خشک شدن این چشمه، «خشکسالی» را تنها دلیل خاموش شدنهای مقطعی چشمهی هشتهزارساله میدانستند.
چشمهعلی نخستین اثر ثبتشده طبیعی شهرری و سومین اثر طبیعی ثبتشده استان تهران است که تا کنون سه بار خشک شده است، اما در دورههای پیشین در بخشهایی از حوضچههای آن همچنان آب مشاهده میشد، اما اینبار حوضچهها کامل خشک شده و زباله روی رد آب نشسته است.
این چشمه یک بار در آغاز دههی ۹۰ تا مرز خشکی پیش رفت و دومین بار با آغاز فعالیتهای پروژه خط ۶ مترو تهران، بار دیگر دِبی آب پایین آمد، چون کارشناسان میراث فرهنگی بر این باور بودند که با حفر تونل و فعالیت دستگاه (TBM) مترو، آب چشمه مسیر خود را تغییر داده است، تا اینکه با اعتراضِ کنشگران میراثی و مردم بومی منطقه فعالیت مترو متوقف شد و تا اندازهای سطح آب بالا آمد. در سال ۹۶ با پیگیریهای میراث فرهنگی، شهرداری و شورای شهر تهران و ری شرایط چشمه کمی بهتر شد، اما از پایان بهار سال ۱۴۰۲ چشمهعلی دوباره رو به خشکی رفت و اکنون سراسر خشک شده، این درحالی است که مسوولان میراث فرهنگی تهران و ری در چند ماه گذشته و همزمان با انتشار خبرهایی از خشکشدن چشمهعلی در رسانههای گوناگون، واکنشی به این رویداد نشان نداده و پاسخگوی تماسهای خبرنگاران هم نبودهاند.
هرچند معاون پدافند غیرعامل سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران درتازهترین نشست خود، تمام دستگاههای دخیل را بایسته (:ملزم) کرده که نجات چشمه علی ری را بهگونهی ویژه پیگیری کنند و در صورت نیاز از همهی توانمندیهای حاکمیتی و قضایی در راستای پیشبرد این کار بهره گرفته شود.
یک پاسخ
اینها هدفشون اینه که بافت قومیتی تهران رو نابود کنن .
جمعیت تهران رو زیاد میکنن بعد دنبال مشکلات این همه جمعیت میفتن.میخوان مسکن بیست و پنج متری بسازن فکر مشکلات بعدش رو نمیکنن.