نشست اتاق بازرگانی زرتشتیان ایران با سخنرانی مهندس جمشید گودرزی در زمینهی کشاورزی بر پایه هوا کشت و هیدروپونیک، شنبه هشتم مهرماه برگزار شد.
در آغاز نشست دکتر مهربان اردشیریان، خزانهدار اتاق بازرگانی زرتشتیان ایران، افزونبر خوشآمدگویی به باشندگان مهندس جمشید گودرزی را اینگونه معرفی کرد:
مهندس جمشید گودرزی، کارشناس ارشد بیوشیمی، 27 سال سابقه خدمت در موسسه استاندارد و پژوهشگاه استاندارد، از سال 87 تا 89 به مدت دو سال سرپرست گروه پژوهشی بیولوژی و فرنشینی آزمایشگاه مرجع گروه بیولوژی را در پیشینه کاری خود دارند و اکنون کارشناس مسوول گروه پژوهشی میکروبیولوژیکی هستند.
سپس از جمشید گودرزی خواستند تا سخنرانی خود را آغاز کنند.
جمشید گودرزی: هیدرو پونیک به کشتی میگویند که ریشه گیاه در خاک نیست بلکه ریشه در جریان آبی است که مواد مقوی برای رشد گیاه در آن حلشده و به ریشه داده میشود. پس هیدروپونیک یعنی آبکشت. در کشاورزی سنتی کشاورز بذر را فقط بر روی زمین میپاشد و این گیاه است که باید خودش مواد غذایی را از خاک دریافت کند، ولی در روش آب کشت مواد غذایی توسط انسان در اختیار گیاه قرار خواهد گرفت و گیاه بی هیچ تلاشی آن را دریافت میکند. با این نوع کشت بازده کار بیشتر است و اگر درگلخانه این کار انجام شود، با توجه به فراهم بودن شرایط رشد گیاه شما هرچهار فصل سال محصول دارید.
کشت هیدروپونیک برپایه کشت در آب است ولی این خطر وجود دارد که ریشه در آب پوسیده شود، پس برای جلوگیری از این پوسیدگی از بسترهای دیگری بجز خاک استفاده شده است. این بسترهای کشت هیدروپونیک باید دارای خواصی از جمله اینکه مواد غذایی آلی، معدنی و شیمیایی در کمترین حالت خود و حتا خنثی و مایل به صفر در این بستر کشت باشد. از نظر اسیدیته و شوری خنثی باشد تا باعث آسیب به گیاه نشود. توانایی جذب و نگهداری آب را بهخوبی داشته باشد تا بتواند به عنوان بستر کشت ریشه را تغذیه کند. استریل و فاقد بیماری و آفت و علف هرز باشد. ارزان قیمت و در دسترس باشند.
جمشید گودرزی بسترهای مناسب برای کشت هیدرو پونیک را کوکوپیت، ورمیکولیت، ضایعات پوست گیاهان و ماسه بادی عنوان کرد.
جمشید گودرزی ادامه داد در برخی از سیستمهای هیدروپونیک گیاهان داخل مواد خنثی در ردیفهای طولانی یا در داخل ظروف و گلدانها بصورت انفرادی کشت میشوند و گردش محلول غذایی توسط پمپ انجام میشود و گیاه با توجه به خاصیت مویینگی ریشه، مواد غذایی را دریافت میکند. در برخی سیستمهای دیگر واسطهای وجود ندارد و ریشه گیاهان در آب و یا هوای خالص آویزان میشوند. در بین شش روش سیستم هیدروپونیک، رایج ترین روش، سیستم فعال شناوری است که در آن محلول غذایی توسط پمپ در اختیار ریشه گیاه قرار می گیرد و گیاهان در ردیفهای طولانی و باریک که دارای شیب کمی هستند رشد میکنند. در این سیستم ردیفها بصورت مایل قرار گرفتهاند و محلول غذایی در اثر نیروی جاذبه پس از حرکت در طول ردیفها دوباره به تانکر اصلی باز میگردد و در صورت نیاز مجددا توسط پمپ، محلو ل غذایی در اختیار گیاه قرار میگیرد. این چرخه تا پایان رشد گیاه ادامه خواهد داشت.
وی افزود: شش روش کلی در سیستم هیدروپونیک برای رساندن آب و مواد غذایی به ریشه گیاه وجود دارد که نوار، شناوری، هواکشت، سیستم موینگی، سیستم قطرهای و غوطهوری از این دسته است. این را هم به شما بگویم هرگیاهی را نمیتوان با این روش کشت داد. یک سیستم اقتصادی آسان و عمودی ایروپونیک (هواکشت) بر پایه هیدروپونیک (آب کشت) برای کاشت، داشت و برداشت سبزیجات در تمام فصول سال است.
جمشید گودرزی سپس مزایای هواکشت را برشمرد، افزایش سطح زیر کشت بین شش تا هشت برابر، کاهش هزینه ساخت گلخانه و خرید زمین تا 70 درصد، کاهش بسیار قابل توجه مصرف آب، کود و مواد مغذی از 70 تا 90 درصد بسته به فصول سال، امکان کاشت انواع گیاهان برگی, سبزی, صیفی, دارویی, تزیینی و برخی گیاهان آبزی، کاهش قابل مالحظه خطر آفات و بیماریهای گیاهی، حذف هزینههای خاکورزی درکشت خاکی و آماده کردن بستر درکشت هیدروپونیک به مدت چند سال کاهش حجم مصرف آب کاهش حجم کود، خاک و بسیاری از موارد دیگر که بعنوان رکن اساسی در کشاورزی صنعتی مطرح میشوند این فنآوری را بهترین گزینه برای افزایش سطح تولیدات کشاورزی سبزیجات و دیگر گیاهان برگی معرفی کرده است و به همین دلیل بزرگترین مزرعه ایروپونیک جهان در دبی است، ولی سرمایه سنگین و دانش فنی زیاد تنها معایب این روش کشت است.
وی اشاره کرد البته در ایران کسانی هستند به عنوان نمونه از آقای بوسنانی نام برد و افزود مهندس بوسنانی، خودش این کار را کرده و مدتها در این زمینه کار پژوهشی انجام داده است و اکنون حاضر است به کسانی که میخواهند این کار را آغاز کنند با دریافت حق مشاوره کمک کند.
وی همچنین گفت در روش هواکشت هرگیاهی را میتوان کشت کرد بجز گیاهانی با ریشه بزرگ و عمیق. تنها گیاهانی با ریشههای سطحی و کوچک مانند کاهو فرانسوی بهترین گزینه این روش کشت هستند.
در ادامه از مزایای این کشت و کارهای جدید و نوپا سخن گفت و به پرسشهای باشندگان پاسخ داد.
در این نشست پیشنهاد بهره بردن از زمین 32 هکتاری در آرامگاه قصر فیروزه و یا زمین آدریان بزرگ برای ساخت چنین گلخانهای برای مطالعه روی این روش جدید کشت و به کارگیری جوانان جویای کار مطرح شد.
در پایان لوح یادبودی از سوی اتاق بازرگانی به وی پیشکش شد.
این نشست ساعت 18 و سی دقیقه روز شنبه هشتم مهرماه در مکان نشست انجمن زرتشتیان تهران آغاز شد و تا ساعت 20 و سی دقیقه به درازا کشید.
در زیر فرتورهای از این نشست را میبینید.
طوس دهنادی فعال صنعتی
جمشید گودرزی، سخنران
پیشکش لوح یادبود از سوی دکتر بهرام پرتوی، فرنشین هیاتمدیره اتاق بازرگانی و دکتر مهربان اردشیریان، خزانهدار اتاق بازرگانی
فرتورها از جمشید سیروس است.
4090
یک پاسخ
خب فرد خط دهنده جناب گودرزی را مبتوان برای باغ شهدا جهت کشت هیدروپونیک بصورت بسیار موثر کمک گرفت و زمین و گلخانه های خوبی در باغ شهدا کمک گرفت و آن را انجمن راه اندازی نماید و از داوطلبان همکیش کمک و یاری بخواهد. به نظرم محصولات مفیدی را از این باغ میتوان بهره برداری نمود. قیمت دستگاه هیدورپونیک هم حدود شش میلیون تومان متغیر است. همکیشان و انجمن همگی یاری کنید تا این باغ راه اندازی شود.