لوگو امرداد

سازنده سردیس کیخسرو شاهرخ: مردمان این سرزمین دل در گرو میهنشان دارند

55مهرداد رضاعلی، سازنده سردیس ارباب کیخسرو شاهرخ در سخنرانی خود از باشندگان پرسید، به راستی چرا مردمان این سرزمین دل در گرو میهنشان دارند.

مهرداد رضاعلی، پدیدآورنده سردیس ارباب کیخسرو شاهرخ در آیین گهنبار میدیوشهم‌گاه که به یاد ارباب کیخسرو شاهرخ و همه‌ی نیک‌اندیشان مدرسه‌ساز برگزار شد به عنوان سازنده این سردیس به جایگاه رفت و سخنرانی خود را اینگونه آغاز کرد:

به نام یزدان پاک، بسیار خرسندم که در ایران این سرزمین اهورایی زاده شدم که مردمانش ایجادکننده آن تمدن‌های بزرگ و درخشان بودند و هستند. یاد همه جان‌سپاران ایران‌زمین، زنان و مردانی که برای نگاهبانی از مرزهای سرزمینمان، ارزشمندترین دارایی‌شان که همان جانشان بود را فدا کردند. باید پرسید چرا مردمان این سرزمین این قدر دل در گرو میهنشان دارند. امروز به اینجا آمدیم تا از تندیس مردی که اقدامات او در زمان نایابی (: قحطی) نان 1296 تا 1298 که می‌دانیم انگلستان جنایتکار باعث کمبود شدید گندم در آن زمان شده بود و بسیاری از مردم از گرسنگی جان دادند رونمایی کنیم. در آن هنگام ارباب کیخسرو شاهرخ بود که به‌سوی سلطان احمد قجری رفت تا او را وادار کند که گندم‌هایی را که مانند اجداد دزد و فاسد خود انبارگری (: احتکار) کرده بود را به مردم بفروشد. همچنین ساخت مدارس و کارهای عمرانی و آموزشی از دیگر اقدامات او بود. ساخت آرامگاه باشکوه فردوسی بزرگ، ساخت کتابخانه مجلس و راه‌اندازی چاپخانه مجلس از  دیگر کارهای ماندگار اوست. بنا بر گزارش امرداد، مهرداد رضاعلی در ادامه افزود، امیدوارم مردمان ایران بیشتر با این بزرگان آشنا شوند. در پایان سپاس بی‌پایان دارم از استاد علی ملکی که از او آموختم، همچنین از موبد مهربان پولادی، فرنشین انجمن موبدان، بابک سلامتی که یار‌ و یاور من است، هفته‌نامه امرداد، از سیروس نیک بخش، فرنشین انجمن زرتشتیان کرمان، دادفر رستمی و نخستین براتی سپاس بی‌پایان دارم.  مهرداد رضاعلی در پایان سخنان خود، نیایش داریوش بزرگ را که در آن می‌گوید،  اهورامزدا این سرزمین را از خشک‌سالی و دشمن و دروغ دور نگاه دارد را خواند.

بابک سلامتی: مهرداد رضاعلی یکی از جوانان پاک و عاشق ایران است

بابک سلامتی در سخنرانی خود از مهرداد رضاعلی به عنوان جوانی که عاشق ایران است یاد کرد و گفت وی هر کجا احساس می‌کند که با انجام کاری می‌تواند به پیشرفت ایران کمک کند در انجام آن کار پیش‌قدم می‌شود. بابک سلامتی، مدیر مسوول نشریه امرداد، از مدیریت دبیرستان فیروزبهرام و انجمن اولیا مربیان و هرمزخسرویانی که سال‌هاست این برنامه را برگزار می‌کنند و دانش‌آموزان فیروز بهرام که در برگزاری گهنبار ارباب کیخسرو همازوری دارند نیز سپاس‌گزاری کرد.

بنا بر گزارش امرداد، بابک سلامتی در سخنان خود افزود، در مورد سردیس ارباب کیخسرو شاهرخ باید بگویم این سردیس کار دست مهرداد رضاعلی است. من سال‌هاست که با ایشان دوست هستم و به این دوستی افتخار می‌کنم. مهرداد رضاعلی یکی از جوانان پاک و عاشق ایران است و هر کاری که در راه پیشرفت میهنمان بخواهد اتفاق بیافتد او همازوری دارد و انجام می‌دهد. چندی پیش نشریه امرداد به مشکل پخش و توزیع برخورد و مهرداد رضاعلی خویشکاری پخش امرداد را پذیرفت. در مورد سردیس ارباب کیخسرو آگاهی فنی را خود مهرداد رضاعلی به شما می‌گوید. او یکی از جوانان زحمت‌کش و دهشمند است و زمان زیادی را با فشار بسیار زیادی که روی او به شوند کم بود زمان برای ساخت تندیس بود، گذراند تا کار به هنگامه امروز آماده شود. کار قالب‌گیری را یکی از استادان به نام بین‌المللی انجام داده و این فشار به شوند هماهنگی با این استاد قالب‌گیر بود چون استاد قالب‌گیر مرتب در سفر بود و مهرداد رضاعلی اصرار داشت که کار را برای امروز برساند. وی با سختی کار را به قالب‌گیری رساند. خیرخواهانه این کار را انجام داد و به پایان برد. مهرداد رضاعلی به من گفت زمانی که به کرمان رفته و از موزه کرمان و آتشکده آنجا دیدن کرد بود احساس کرده که جای یک تندیس اینجا خالی است و شوربختانه پشتیبانی آن‌چنانی هم از وی نشد. مهرداد رضاعلی زمان‌های خالی خود را به ساخت این سردیس ویژه کرد و با سختی به این کار پرداخت.

اسفندیار اختیاری: درباره کیخسرو شاهرخ سخن گفتن هم آسان است و هم سخت

بنا بر گزارش امرداد، اسفندیار اختیاری، نماینده پیشین زرتشتیان در مجلس در آغاز سخن خود، نخست درود فرستاد به فروهر بزرگ پیامبر آرایی اشو زرتشت مهر اسپنتمان و درود فرستاد به تک‌تک باشندگان، اسفندیار اختیاری در ادامه افزود، درباره کیخسرو شاهرخ سخن گفتن هم آسان است و هم سخت. آسان به این شوند که وی مشهور است و کارهایی که انجام داده را همه می‌دانند و دیگر نیازی به گفتن ندارد، مدرسه‌سازی یکی از کارهای ایشان است. من معتقدم ارباب کیخسرو شاهرخ یکی از افراد بسیار کلیدی بود که باعث شد ایران ما به ایران نوین وارد شود. البته درست است که ایشان نماینده زرتشتیان در مجلس بود ولی به شوند جایگاهش، کارهای ویژه‌ای انجام داد. بنیان‌گذاری کتابخانه، بنیان‌گذاری راه‌آهن، ساخت آرامگاه فردوسی و خیلی کارهای دیگر که اگر بخواهم بر بشمارم لیست بلند بالایی خواهد شد که البته با جستجو می‌توانید به آن‌ها پی ببرید.

اسفندیار اختیاری همچنین افزود، ارباب کیخسرو شاهرخ، یازده دوره نماینده مجلس بود یعنی بیش از 20 سال نماینده بود. توجه کنید که آن زمان دوره نمایندگی مجلس دوساله بود و گاه‌گاهی هم مجلس بنا به شوندی تعطیل می‌شد. ارباب کیخسرو شاهرخ حدود بیست سال نماینده بود و در این مدت کارهای اساسی انجام داد. شما اگر به مجلس بروید و عکس‌های دوره‌های مختلف نماینده‌ها را که به شکل آلبوم در آمده است را ببینید، او را با پوششی دگرگون از بقیه نماینده‌ها می‌بینید. پوشش کیخسرو شاهرخ همان است که در این عکس روی میز هم می‌بینید. وی در زمان قاجار این‌گونه لباس می‌پوشید که با بقیه فرق داشت. نوشته‌ای که وی می‌نوشت به زبان فارسی یکدست بود در صورتی که در زمان قاجار و پهلوی اول فارسی روان نبود و کلمات عربی هم در آن آمیخته بود. او به شدت به دنبال فارسی یکدست بود. یادگاری دیگر او گاهنامه (: تقویم) است، همین گاهنامه امروزی که با نام ماه‌های فروردین و اردیبهشت و غیره شما می‌بینید که خود نتیجه کار ارباب کیخسرو شاهرخ است. در گاهنامه مصوب مجلس در زمان خودش، ما چیزی به نام مرداد نداشتیم بلکه اَمرداد نوشته شده بود؛ که بایسته است بگوییم و بنویسیم اَمرداد چون متن قانون است.

اسفندیار اختیاری افزود، نامورترین تندیس ایشان در کتابخانه مجلس قرار دارد که یکی از قدیمی‌ترین‌ تندیس‌های ارباب کیخسرو شاهرخ است. تندیس دیگر وی در موزه صنعتی کرمان رونمایی شده است و تندیس دیگری هم در موزه خود کرمان وجود دارد.

بنا بر گزارش امرداد، اسفندیار اختیاری افزود، ارباب کیخسرو شاهرخ در کتابش نوشته در بعضی از زمان‌ها زندگی سختی داشته است. در زندگی‌نامه که خودش نوشته می‌خوانید که دوران خیلی سختی را طی کرده است. سنگ بنای ایران نوین را وی گذاشت. اسفندیار اختیاری از روانشاد پرویز فروهر یاد کرد و گفت، وی در دو دهه گذشته برای زنده نگاه‌داشتن نام کیخسرو شاهرخ بسیار تلاش کرد و یکی از کارهای اساسی وی بازدید از کتابخانه مجلس و احترام به تندیس ارباب کیخسرو شاهرخ بود. همین‌جا از هرمز خسرویانی و بهرام برومند می‌خواهم که این کار را ادامه بدهند. چون هفتم تیرماه زاد روز او و یازدهم تیرماه روز درگذشت وی است. روانشاد پرویز فروهر هماهنگ می‌کرد و گروهی از زرتشتیان هرسال این زمان به دیدار تندیس ارباب کیخسرو شاهرخ در مجلس می‌رفتند و همچنین از یکی از کتابخانه‌های که او در مجلس بنیان نهاده بود بازدید می‌کردند. از بهرام برومند مدیر فیروز بهرام و هرمز خسرویانی می‌خواهم برنامه بازدید از مجلس را دوباره برگزار کنند. زمانی که زرتشتیان از تندیس ارباب کیخسرو شاهرخ بازدید می‌کنند نام کیخسرو شاهرخ در بیرون از هازمان خودمان هم بازتاب پیدا می‌کند. من هم برای بازدید با مسوول کتابخانه مجلس می‌توانم هماهنگی لازم را انجام دهم. زمانی که همکیشان برای دیدار از تندیس ارباب کیخسرو شاهرخ به مجلس می‌آمدند خیلی از آن‌ها برای چندین بار بود که می‌آمدند چون آنجا موزه زیبایی دارد و تابلوی بسیار زیبایی از ارباب کیخسرو شاهرخ در موزه است.

بهرام برومند: این گهنبار به نامگانه ارباب کیخسرو شاهرخ برگزار شده است

بهرام برومند، مدیر دبیرستان ماندگار فیروزبهرام: این گهنبار به نامگانه ارباب کیخسرو شاهرخ برگزار شده است که  زادروز وی هفتم تیرماه است و این گهنبار چهره میدیوشهم‌گاه تقریبا با زادروز وی هم‌زمان شده است. بنابراین، گهنبار را به نامگانه وی برگزار می‌کنیم. البته می‌خواستیم سپاسگزاری ویژه‌ای داشته باشیم از تمامی خیرین مدرسه‌ساز و تمامی کسانی که در درازای این سال‌ها کمک کردند که مدارس زرتشتی ما سربلند و پایدار باقی بماند. در پایان جای دارد از خانواده بهرامی سپاسگزاری ویژه داشته باشم به‌ویژه یاد توران شهریاری (بهرامی) که همواره با اندیشه و گفتار و کردار نیک خود یاری رسان ‌هازمان و به‌ویژه دبیرستان فیروزبهرام بودند را گرامی می‌دارم.

موبد هرمز خسرویانی: دبیرستان فیروزبهرام، دبیرستانی که برای ساختن و بنای آن بزرگ مردانی کمر همت بستند 

موبد هرمز خسرویانی، گرداننده نشست گفت، حدود 10 سال است که با انجمن اولیا مربیان و مادران دانش‌آموزان دبیرستان فیروز بهرام و پشتیبانی خانواده ارباب کیخسرو شاهرخ در این گهنبار که برای هم بهرگی همکیشان و گرامیداشت فروهر ارباب کیخسرو شاهرخ و  نیز گرامیداشت فروهر نیک‌اندیشان و خیراندیشان و هماروانان و اشوان در چهره گهنبار میدیوشهم که در دبیرستان ماندگار فیروزبهرام برگزار می‌شود همکاری داریم. دبیرستانی که برای ساختن و بنای آن بزرگ مردانی کمر همت بستند و با یاری پروردگار توانستند دبیرستان ماندگار ایران را بنا کنند. ما امروز به همت این رادمردان و راد زنان بزرگ، افتخار می‌کنیم.

گزارش تصویری آیین گهنبار خوانی و پرده‌برداری از تندیس ارباب کیخسرو شاهرخ را از اینجا ببینید.

به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter

2 پاسخ

  1. به راستی سپاس از مهرداد رضاعلی، هنرمند گرامی که این سردیس برازنده را ساختند. به امید کارهای روزافزون… پیروز باشید

  2. نام این سه نفر گرامی تاثیرگذار برای ایران و ایرانی فراموش نشدنی هست ….
    1-پشوتن جی مارکار
    2-ارباب کیخسرو شاهرخ
    3- دستور موبد رستم شهزادی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترین ها
1403-06-24