مستند «ایساتیس» ساختهی علیرضا دهقان بر پایهی آمار در سامانه سمفا تاکنون بیش از ۱۰ هزار مخاطب داشته است. همچنین این فیلم بهتازگی جایزه بهترین مستند بخش اصلی را در دومین رویداد فراملی (: بینالمللی) رسانهای صبح، ازآن خود کرد. داوری بخش مستند رویداد فراملی رسانهای صبح را شان مورای از ایرلند، ایگور لوپاتونوک از آمریکا و محسن برمهانی از ایران بر دوش داشتند.
ایساتیس بازگوکنندهی روایتگر تاریخ، فرهنگ و هنر یزد، کهنترین شهر خشتی جهان، است که بازگفتش گویی هر یک برگی از کتاب طبیعت را ورق میزنند. ایساتیس، گوشههایی از زندگی زرتشتیان یزد را دربردارد. در بخشهایی از این مستند، آیین و زندگی زرتشتیان، نیایش در زیارتگاه پیر سبز چکچک، دخمهی زرتشتیان یزد، برگزاری جشن سده و در پرده پایانی، جشن و شادی زرتشتیان به تصویر درآمده است. مستند ۷۵ دقیقهای ایساتیس داستان پرفرازونشیب شهری است که سدهها چون عقیق بر دل خاک خشک و خالی کویرِ این سرزمین کهن میدرخشد. بخشی از داستان بازگوکنندهی همزیستی ادیان در یزد، مسلمانان، زرتشتیان، یهودیان و داستان چهار آخشیج (: عنصر) آب، باد، خاک و آتش در دل کویر ایران است.
ایساتیس در روزگار شتاب و آهن و تکنولوژی به بازگفتی از چهار آخشیج، آب، باد، خاک و آتش پرداخته تا برای دقایقی به تاریخ پرافتخار خود سفر کنیم، همراه نیاکان سختکوشمان از دل خاک با هوش و تلاش، آب بیرون کشیم، آبادی بسازیم و با شکست دادن باد، خاک، آب و آتش تا والاترین اندازه طبیعت مهربان را برای زندگی آسانتر و شیرینتر آیندگان وام بگیریم. این داستان سفر است. سفری به درازای هزاران سال در دل کویر بی آب و علف، در مرکز این سرزمین کهن. داستانی که بازگوکنندگانش آب، باد، خاک و آتش هستند. این آشنایان ناآشنا، باید گوش دل سپرد که شرحی شنیدنی است.
ابوالحسن تهامینژاد، نصرالله مدقالچی، زهره شکوفنده و مریم شیرزاد راویان این مستند چهار آخشیج زندگی هستند که نمادی از پیوستگی و همبستگی در طبیعت برای ادامه زندگی است و شاید بتوان گفت همزیستی آشتیجویانه ادیان و مذاهب گوناگون در شهر کهن یزد، توجه به همین نظم و پیوند زیبا و اساتیری است. آب، باد، خاک و آتش دستبهدست هم دادهاند تا زندگی انسان جاری و روان باشد در دل کویری خشن، ترسناک و توانفرسا. در آیینهای باستانی هم آناهیتا ایزدبانوی آبها، نگهبان آبهای پاک مزداداده است و نشان میدهد که در تمدن و فرهنگهای گوناگون همیشه آب جایگاه والایی داشته است چون زندگی به آن وابسته است.
آنچه در بالا آمده است بخشی از نوشتاریست با عنوان «داستان چهار آخشیج در کهنترین شهر خشتی جهان» به قلم آناهید خزیر که در تازهترین شمارهی امرداد چاپ شده است.
متن کامل این نوشتار را در رویهی چهارم (ادب و هنر) شمارهی 486 امرداد بخوانید.
«امرداد» شمارهی 486 از شنبه 2 تیرماه 1403 خورشیدی، در روزنامهفروشیها و نمایندگیهای امرداد در دسترس خوانندگان قرار گرفت.
خوانندگان میتوانند برای دسترسی به هفتهنامهی امرداد افزونبر نمایندگیها و روزنامهفروشیها از راههای زیر نیز بهره ببرند.
فروش اینترنتی فایل پیدیاف شمارهی 486 هفتهنامه امرداد
فروش اینترنتی نسخهی چاپی شمارهی 486 امرداد
اشتراک ایمیلی هفتهنامهی امرداد