روز 25 امردادماه، روز اورمزد و فروردینماه براساس گاهشماری رایج بین اکثریت پارسیهای هند و روز اول نوروز براساس این گاهشماری است.
اکثریت پارسیها از گاهشماری پیروی میکنند که به «یزدگردی» معروف است و هرچند که مبنای آن خورشیدی است اما به دلیل عدم محاسبه کبیسه در طول هزاران سال پس از دوره ساسانی نوروز آن به جای بهار با تابستان برابر شده است. هرچند که این نوروز از نظر محاسبه کبیسه روند درستی را طی نکرده است، اما پارسیها مراسمهای مربوط به آن را به طور مفصل برگزار میکنند که بسیار جالب است. معمولا از ده روز قبل که البته پنج روز آخر که به «مکتاد Muktad» معروف است از اهمیت بسیاری برخوردار است، مجموعهای از مراسمها برگزار میشوند. ابتدا پارسیها در فراخوانی با حضور افراد قبل از این ده روز درمهر را «خانه تکانی» میکنند! همه وسایل و بخشهای آتشکده شسته و تمیز میشود و محل آتش و اوستاخوانی رنگآمیزی جدید میشود. سفره و میزهای مخصوص برای شمع و گل گذاشته میشود. همان روایت سنتی مربوط به بازگشت روان درگذشتگان و آمدن آنها و یادآوری آنها در بین پارسیان مانند زرتشتیان ایران رایج است. بنابراین این پنج روز در نزد آنها هم اهمیت بسیاری دارد. علاوه براین آخرین چهره گهنبار یعنی وهیشتوایش هم در این زمان جشن گرفته میشود.
یکی از ویژگیهای این مراسمها این است که بیشتر در درمهر و به صورت همگانی برگزار میشود. گروههای موبدان در این پنج روز مراسم اوستاخوانی را در پنج گاه در درمهر برگزار میکنند و مخصوصا در گاه هاون، رپیتون، ازیرن و ایویسروترم افراد در مراسم شرکت میکنند. افراد در این پنج روز به طور مرتب به درمهر مراجعه میکنند و پس از رفتن به بخش آتش، خواندن اوستای بایسته، روشن کردن شمع، خیراندیشی و گذاشتن گل به یاد درگذشتگان، به دیدوبازدید یکدیگر میپردازند.
به همین مناسبت از 20 امرداد در درمهر مهربان گیو در تورنتو هر روز و شب گروههای موبدان مراسمها را به جای میآوردند و در گاههای هاون، رپیتون، ازیرن و ایویسروترم در حدود 100 تا 150 شرکتکننده نیز حضور دارند. آخرین روز پنجه در روز 24 امرداد بود و در روز 25 امرداد نیز گردهمآیی «نوروز جَشَن» با اوستاخوانی و دیدوبازدید برگزار شد. در این روز افراد به اتاق آتش میروند و سپس با شرکت در اوستاخوانی توسط موبدان و پذیرایی این روز را گرامی میدارند. افراد در این روز از اصطلاح «نوروز مبارک»! استفاده میکنند و لباسهای رسمی و نو بر تن دارند.
در ادامه این یادداشت به مقدمهای درباره گاهشماری خواهیم پرداخت.
در زیر عکسهایی از این مراسم را میبینید: 1: برنامه اوستاخوانی و نام موبدان برگزارکننده، 2: اوستاخوانی موبدان، 3، 4، 5، 6 – اوستاخوانی موبدان با شرکتکنندگان، 7، 8، 9: اتاق آتش و اوستاخوانی
فرتور رسیده است.
6744
یک پاسخ
Nowrouz mobarak.