صدهزار سال تاریخ زندگی بشر، به زودی و پس از سفر ارزیاب یونسکو در دیرینکدهی (:موزه) نوین مردمشناسی دژ فلکالافلاک به نمایش گذاشته میشود.
عطا حسنپور، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی لرستان، همزمان با بازدید ارزیاب یونسکو در راستای جهانیشدن درهی خرمآباد، با اعلام این خبر گفت: موزه نوین مردمشناسی فلکالافلاک با دگرگونی در رویکرد و درونمایه (:محتوا) و همخوانی ساختار موزه با استانداردهای بینالمللی با عنوان «۱۰۰ هزار سال تاریخ زندگی بشر» به زودی گشایش مییابد.
به گزارش میراث آریا، عطا حسنپور افزود: این موزه، ۱۰۰ هزار سال تاریخ زندگی بشر را از پارینه سنگی تا دوران اسلامی بازگو میکند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی لرستان در دنباله گفت: با توجه به بررسی پرونده ثبت جهانی دره خرمآباد، این موزه با بهرهگیری از برایند واپسین و نوینترین کاوشهای باستانشناسی لرستان و باختر کشور در یک نمودار زمانی، برپایهی گاهنگاری خطی به عنوان بهروزترین موزه کشور به شمار میرود.
او یادآوری کرد: در این موزه واپسین یافتههای باستانشناسی، در ویترینهای تازه برای دوستداران و بازدیدکنندگان به نمایش گذاشته میشود. گرافیک محیطی موزه برپایهی استانداردهای جهانی طراحی و اجرا شده و نکته مهم اینکه همهی موزه و محتوای علمی آن به دو زبان انگلیسی و فارسی طراحی شده است.
حسنپور گفت: در این موزه یک غار پیش از تاریخ به صورت نمادین ساخته شده که در آن بخشی از زندگی انسان پیش از تاریخ مانند کشف آتش و ساخت ابزار سنگی به نمایش گذاشته شده است.
او با اشاره به نمایشاشیای فرستاده شده از موزه ملی ایران باستان به این موزه افزود: این آثار پس از ۸۰ سال به موزه لرستان فرستاده شده و با اگشایش رسمی موزه به نمایش همگانی گذاشته خواهد شد. نمایش تابوت مفرغیِ محوطه تاریخی چوبتراش پس از ۲۰ سال، جمجمه انسانی گورسپاریهای غار کلماکره پس از ۳۲ سال و جمجمه ۹ هزار ساله مرد دلفانی بخشی از این موزهی بیمانند خواهد بود.
حسنپور در پایان گفت: ارزیاب یونسکو از این موزه بازدید کرده است و به زودی با گشایش رسمی آن، دوستداران و گردشگران میتوانند از آن بازدید کنند.
یادآور میشود در راستای ثبت جهانی «دره خرمآباد»، ارزیاب یونسکو در چند روز گذشته و هماکنون در حال بازدید از دژ باستانی فلکالافلاک و دیگر جاذبههای این کهنشهر تاریخی است.
دره خرمآباد با دیرینگی بیش از ۵۴ تا ۶۰ هزار سال بهعنوان یکی از نخستین سکونتگاههای بشری بهشمار میرود. ثبت جهانی این شهر با ویژگیهای تاریخی و طبیعی اکنون در مرحلهی ارزیابی کارشناسان یونسکو قرار گرفته است.
هفت غار و پناهگاه صخرهای، مجموعهی تاریخی دژ فلکالافلاک با سه پل «شکسته، گپ و حاجی»، باغ گلستان، دو روستای شمالی و جنوبی و همچنین بخشی از فرهنگ، آیین و سنتهای استان در پروندهی ثبت جهانی دره خرمآباد بررسی میشود.