لوگو امرداد
در امرداد 490 آمده است:

تاریخ پُرغرور؛ دیرینکده‌های سوت‌و کور!

p02شمار دیرینکده‌های (:موزه‌های) ایران با تاریخ و تمدن هزاران‌ساله‌اش اندک نیست، اما شگفت است که با این‌همه‌ بازدیدکننده‌های چندانی ندارند. شوربختانه دیرینکده‌گردی در برنامه‌ی ماهانه و سالانه‌ی ما جایی ندارد و بسیار کم پیش می‌آید که انگیزه‌ای برای گردش در آن فضاهای فرهنگی داشته باشیم. شاید دیرینکده‌های ما گیرایی دیداری (:جذابیت بصری) دیرینکده‌های نام‌آور جهان را ندارند و همین هم انگیزه‌ی مردم را کاهش می‌دهد؛ شاید هم فن‌آوری‌های روز در دیرینکده‌های ما به‌ کار بُرده‌ نشده است و درون آن کسالت‌بار و یکنواخت است و میل و گرایشی برنمی‌انگیزد؛ شاید هم دستگاه‌های آموزشی کشور سودمندی‌های دیدار از دیرینکده‌ها را یادآور نشده‌اند و ما از این فرهنگِ سازنده، ناآگاه مانده‌ایم.

برپایه‌ی آمارها، در سال 1400 خورشیدی، سه دیرینکده در میان دیرینکده‌های دیگر تهران، پُربازدیدتر بوده‌اند: کاخ‌موزه‌ی سعدآباد با نزدیک به 340 هزار بازدیدکننده؛ کاخ‌موزه‌ی نیاوران با اندکی بیش از 176 هزار و کاخ‌موزه‌ی گلستان با اندک‌شماری بیش از 110 هزار بازدیدکننده (تارنمای آمارفکت- بازه آماری 1400). نکته‌ی درخور نگرش آن است که هیچ‌کدام از آن سه‌جا، دیرینکده به معنایی که می‌شناسیم، نیستند و بیشتر «کاخ‌موزه» شمرده می‌شوند. گیرایی آن‌ها برای بازدیدکنندگان هم به سبب کاخ‌بودن آن‌هاست. بازدید از موزه‌ی ملی ایران پس از آن سه کاخ‌موزه جای دارد. اگر جمعیت کلان‌شهر تهران را در سال 1400 درنظر بگیریم (9 میلیون و 39 هزار تَن- تارنمای فردانیوز)، آن‌گاه درمی‌یابیم که شمار بازدیدکنندگان از دیرینکده‌های پایتخت در سنجش با جمعیت میلیونی این شهر بزرگ، به‌راستی ناچیز است.

دوسال پس از آن (در سال 1402 خورشیدی)، آمارها ناامیدکننده‌تر هم شده است. باز سه کاخ‌موزه‌ی یادشده در میان شمار بسیار موزه‌های تهران، پربازدید‌تر از دیگر دیرینکده‌ها بوده‌اند. موزه‌ی ملی باز هم پس از آن سه، جای گرفته است.

آنچه در بالا آمده است بخشی از گزارشی‌ست با عنوان « تاریخ پُرغرور، دیرینکده‌های سوت‌و کور»، به قلم سپینود جم که در تازه‌ترین شماره‌ی امرداد آمده است.

متن کامل این گزارش در رویه‌ی دوم (:رویداد) شماره 490 امرداد بخوانید.

«امرداد» شماره‌ی 490 از‌‌ دوشنبه 26 شهریورماه 1403 خورشیدی، در روزنامه‌فروشی‌ها و نمایندگی‌های امرداد در دسترس خوانندگان خواهد بود.

خوانندگان می‌توانند برای دسترسی به هفته‌نامه‌ی امرداد افزون‌بر نمایندگی‌ها و روزنامه‌فروشی‌ها از راه‌های زیر نیز بهره ببرند.

فروش اینترنتی فایل پی‌دی‌اف شماره‌ی 490 هفته‌نامه امرداد

فروش اینترنتی نسخه‌ی چاپی شماره‌ی 490 هفته‌نامه‌ی امرداد

اشتراک ایمیلی هفته‌نامه‌ی امرداد

نشانی نمایندگی‌ها و دکه‌های فروش امرداد در تهران

برای دریافت فایل اکسل نمایه امرداد کلیک کنید

به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترین ها
1403-07-20