موزه ملی کلیمیان ایران بهعنوان مکانی تاریخی و فرهنگی، میزبان یکی از ویژهترین و باارزشترین آیینهای ایرانی، «آیین سپندارمذگان»، بود. این جشن باستانی، که بهعنوان کهنترین آیین گرامیداشت مهر، شادی و ارج نهادن به فروتنی زنان شناخته میشود، آدینه 26 بهمنماه 1403،به کوشش کمیتهی ملی موزههای ایران در فضایی معنوی و دلنشین برپا شد.
آیین سپندارمذگان با آرمان گسترش مفاهیم عمیق فرهنگی همچون مهر به مادر و سپاسداری از زمین، با باشندگی گروهی از کودکان 6 تا 12 سال به همراه مادرها و پدرها، بهگونهی شاد و آموزنده برگزار شد. برنامههایی همچون شاهنامهخوانی، حافظخوانی و نوازندگی کودکانه، فضایی پویا و آموزنده برای باشندگان پدید آورد. در این راستا، یکی از لحظههای بهیادماندنی این برنامه، معرفی جشن ایلانوت و آشنایی با مراسم آن (کاشت درخت) بود که به نمادی از رشد، دوستی و نگهداری از زمین تبدیل شد.
مراسم ویژهای نیز برای تجلیل از متولدین اسفندماه در نظر گرفته شده بود که با حضور پرشور کودکان و خانوادهها، فضای جشن را پر از انرژی و شادابی کرد. از دیگر بخشهای قابل توجه این مراسم، اعطای لوح تقدیر از سوی ایکوم ایران به مادران و کودکانی بود که در مراسم جشنهای ایرانی فعال و پویا بودند در کنار آن، جوایزی به کودکان برگزیده پیشکش شد. یکی از بخشهای ویژه این جشن، دعوت از کودکان برای خلق آثار هنری در کارتهای پستالی بود که به مادران خود پیشکش کردند و در این میان از آنها خواسته شد تا آرزوهایی برای زمین در کنار درخت ایلانوت آن داشته باشند.
در کنار فعالیتهای متنوع، روایت داستانهایی از اهمیت زن و زمین در فرهنگ سپندارمذگان، با همراهی موسیقی ، بهگونهای طراحی شده بود که بر جذابیت و تاثیرگذاری این جشن میافزود. حضور شخصیتهای فرهنگی برجسته همچون سیداحمد محیططباطبایی، خانم محیططباطبایی و فاطمه رضایی، بهعنوان تصویرگر و ایدهپرداز جشنهای ایرانی، و نیز سولماز فلاحی، کارشناس موزه ملی کلیمیان، در این آیین، فرصت ارزشمندی برای گفتوگو و تبادلنظر میان متخصصین و خانوادهها فراهم آورد.
این جشن، که بخشی از تلاشهای مستمر ایکومایران برای زنده نگهداشتن آیینهای باستانی ایران است، بار دیگر اثبات کرد که فرهنگ غنی و ارزشمند ایرانی میتواند با بهرهگیری از برنامههای شاد و آموزشی، به نسلهای آینده منتقل شود. ایکوم ایران، در سال 1403 با شعار «موزهها برای آموزش و پژوهش»، در تلاش است تا از طریق چنین برنامههایی، آگاهی و فرهنگ ایرانی را در دل کودکان و نوجوانان این مرز و بوم نهادینه کرده و نسلهای آینده را بهعنوان میراثبانان فرهنگی ایران تربیت نماید.
این رویداد بیمانند نه تنها بهعنوان یک جشن فرهنگی و آموزشی، بلکه بهعنوان نشانهای از تداوم و احیای سنتهای ارزشمند ایرانی در جهان امروز، به زیبایی در خاطرهی باشندگان و دوستداران فرهنگ و تاریخ ایران ثبت شد.
فرتور رسیده است.
6744
یک پاسخ
چقدر عالی کاش قبلا اطلاعرسانی شود