لوگو امرداد
حسن نقاشی در نشست نقد و بررسی مستند شاه‌جهان:

ساخت مستند به یافتن اسناد تاریخی در خانه‌ی شاه‌جهان انجامید

 نشست نقد و بررسی مستند «شاه‌جهان»، با حضور کارگردان فیلم، حسن نقاشی، در دفتر ایکوم برگزار شد. نقاشی پس از نمایش فیلم درباره‌ی ساخت این فیلم و دشواری‌های روبه‌رو سخن گفت. 

خدایار معاونت و احمد محیط‌طباطبایی از دیگر سخنرانان نشست بودند.

اسنادی که در خانه‌ی شاه‌جهان پیدا شد
پس از نمایش مستند «شاه‌جهان»، حسن نقاشی، کارگردان فیلم در سخنانی به آشنایی خود با سرگذشت پرویز شاه‌جهان و چگونگی ساخت این مستند پرداخت و گفت: «من در یکی از سنتی‌ترین محله‌های یزد بزرگ شدم؛ در محله‌ای که هم‌میهنان زرتشتی نیز در آنجا بودند. با نام خانواده‌ی جهانیان و پرویز شاه‌جهان نیز آشنا بودم. تا اینکه چندسال پیش که دوستی از آمریکا به ایران آمده بود، به من گفت که یکی از نوادگان شاه‌جهان همسایه‌ی اوست و پیشنهاد کرد که با او گفت‌وگو کنم. پس از آن من با جمشید ورزا، نوه‌ی پرویز شاه‌جهان، آشنا شدم و چندین نشست با هم داشتیم و به او گفتم که مدت‌هاست درباره‌ی شاه‌جهان مطالعه و پژوهش می‌کنم. ایشان هم آگاهی‌هایی درباره‌ی پیشینه‌ی خانواده‌شان به من دادند و اسنادی را در دسترس من گذاشتند. مصاحبه‌ی مفصلی هم با او انجام دادم.
نقاشی سپس افزود: پس از اینکه طرح ساخت فیلم درباره‌ی شاه‌جهان را آماده کردم آن را به تلویزیون بردم. اما بی‌درنگ طرحم را رد کردند. ناچار خودم کار را آغاز کردم. به جمشید ورزا گفتم که شاید هنوز در خانه‌ی قدیمی شاه‌جهان اسنادی باشد. گفت که از پدرم شنیده‌ام که میان طبقه‌ی یکم و دوم خانه، پستوی کوچکی هست که باید سینه‌خیز داخل آن شد. ما رفتیم و آنجا را پیدا کردیم و اتفاقا اتاق کوچکی پیدا کردیم که اسناد بسیار و دفترچه‌های حساب تجارتخانه‌ی شاه‌جهان در آنجا بود. عکس‌هایی هم پیدا کردیم و به میراث فرهنگی بردیم، کارشناسان میراث فرهنگی عکس‌ها و سندها را ترمیم و اسکن کردند. از این‌جا به‌بعد مسیر مستند من دگرگون شد.
این مستندساز گفت: هفت‌ماه به درازا کشید تا قصه را روی کاغذ آوردم. به ذهنم رسید که ماجرا را از زبان خودِ پرویز شاه‌جهان بازگو کنم. نزدیک به یک‌سال ضبط گفتار متن زمان بُرد و پروسه‌ی سنگینی بود. ساخت فیلم نیز از سال 1388 تا 1392 به درازا کشید. در این سال بود که پروانه‌ی حضور در جشنواره‌ی سینما حقیقت را گرفتیم و همان شبکه‌ی تلویزیونی‌ای که آن را رد کرده بود، چهارده‌بار مستند من را پخش کرد.
حسن نقاشی در ادامه افزود: پس از آن، فیلم مستند «دبستان پارسی» را ساختم. حالا همان خانواده‌هایی که حاضر نبودند اسنادشان را در دسترس من بگذارند، می‌آمدند و آلبوم‌های خانوادگی‌شان را می‌آوردند تا من اسکن کنم و از آن‌ها در فیلم‌هایم استفاده کنم.
حسن نقاشی در پایان گفت: خیلی خوشحالم از اینکه امروز در محله تابلوی شاه‌جهان را می‌بینم؛ از اینکه تابلو یتیم‌گاه شاه‌جهان و آتشکده‌ی ارباب خسرو و کوچه‌ی شاه‌جهان هنوز هست، بسیار خوشحالم. بسیار خوب است که کوشش می‌شود از بیمارستان گودرز موزه بسازند.

نشست «نقد و نمایش شاه‌جهان»، پسین دوشنبه 6 اسفندماه 1403 در دفتر ایکوم (سرای) پروین اعتصامی، در محله‌ی سرچشمه‌ی تهران، برگزار شد. پس از نمایش مستند یادشده، پرسش‌ باشندگان و پاسخ‌ سخنرانان، پایان‌بخش این نشست بود.

خدایار معاونت: ترورهای پس از مشروطه، برآیند به خطر افتادن منافع بیگانگان بود

احمد محیط طباطبایی: زرتشتیان یزد نقش بسیاری در گسترش فرهنگ داشتند

گزارش تصویری: مستند شاه‌جهان در دفتر ایکوم به نمایش گذاشته شد

به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter

یک پاسخ

  1. با درود و سپاس از تارنمای امرداد و خبرنگار ارجمند بانو جمشید نژاد که این سه گزارش را درباره فیلم شاه جهان فراهم کرده و به خوانندگان از سوی سخنرانان، آگاهی های سودمندی را دادند. مانا و شاد زیوید. پاینده ایران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترین ها
1404-01-28