دکتر آناهیتا کیانی، نخستین زن ایرانی که بهعنوان مدیر کمیته زنان در مهندسی زیستپزشکی (WiBME) انجمن جهانی IEEE EMBS انتخاب شده است، با تلاشهای علمی و اجتماعی خود، افتخاری بزرگ برای ایران به ارمغان آورده و نقش موثری در زمینه مهندسی زیستپزشکی در گستره جهانی دارد.
دکتر آناهیتا کیانی، بهعنوان رییس جدید کمیته زنان در مهندسی زیستپزشکی (WiBME) انجمن IEEE EMBS معرفی شد. او با ایدههای نوآورانه در هوش مصنوعی و علوم زیستی، چشمانداز جدیدی به این حوزه خواهد افزود.
27 مارس 2025، انجمن *IEEE EMBS با افتخار اعلام کرد که دکتر کیانی، بهعنوان رییس جدید WiBME برگزیده شده است. او در حال حاضر مدیر علوم اعصاب، دادهکاوی و سلامت دیجیتال در شرکت «جانسون اند جانسون» است و تخصص وی در استفاده از فناوریهای هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی برای تحقیق در بیماریهای عصبی تحولآفرین بوده است. دستاوردهای دکتر کیانی شامل توسعه نشانگرهای دیجیتال سلامت، بهینهسازی انتخاب بیماران برای درمانهای موثر و بهبود نتایج توسعه بالینی است. او همچنین مقالات متعددی در ژورنالهای معتبر منتشر کرده و چندین اختراع در زمینه الگوریتمها و فناوریهای پزشکی به ثبت رسانده است.
یکی از ابتکارات نوآورانه او در IEEE EMBS، استفاده از هوش مصنوعی برای بهبود تطابق میان متخصصان و محققان در برنامههای منتورشیپ است. این رویکرد پیشرفته، تجربههای راهنمایی را بهینهتر کرده و به رشد حرفهای و رهبری اعضای این جامعه جهانی کمک شایانی خواهد کرد. او همچنین در همکاری نزدیک با کمیته فعالیتهای دانشجویی EMBS، برنامههای تاثیرگذاری را در پیش دارد. دکتر کیانی نخستین نتیجه این نواوری را در امردادماه در کنفرانس جهانی انجمن مهندسان در کشور دانمارک ارابه خواهد کرد.
دکتر کیانی همواره در کنار فعالیتهای علمی، در حوزه فرهنگی و اجتماعی نیز نقش فعالی داشته است. این بخش از اطلاعات بر اساس گفتههای دکتر آناهیتا کیانی در گفتوگوی اختصاصی با رسانه امرداد تهیه شده است.
پیشینه علمی و حرفهای
دکتر کیانی، زاده کرمان، نخستین زن ایرانی و زرتشتی است که رتبه دوم آزمون کارشناسی ارشد ایران را کسب کرد و وارد دانشگاه صنعتی شریف شد. او بهعنوان نخستین دانشآموخته دکترای این دانشگاه در رشته هوش مصنوعی شیمی در سال ۱۳۸۴، مسیر علمی خود را با تمرکز بر هوش مصنوعی و کاربردهای آن در پزشکی ادامه داد.
پس از دو سال فعالیت بهعنوان عضو هیات علمی در دانشگاه تربیت مدرس و دانشگاه تهران، دکتر کیانی دوره فوق دکتری خود را در دانشگاه میشیگان آغاز کرد. پژوهشهای او در استفاده از هوش مصنوعی برای تشخیص و درمان سرطان در معتبرترین مجلات علمی منتشر شده است. باوجود پیشنهاد عضویت در هیات علمی دانشگاه میشیگان، او تصمیم گرفت وارد صنعت پزشکی شود و تحقیقات خود را در تولید داروها و فناوریهای پزشکی به کار گیرد.
وی بهعنوان دانشمند هوش مصنوعی در شرکت Abbott، نقش کلیدی در توسعه تراشههای مغزی برای درمان پارکینسون داشت و بیش از ۳۰ اختراع بینالمللی در این حوزه ثبت کرده است. سپس در شرکت سوئیسی Onward Medical به پژوهش در زمینه سیستمهای احیای حرکت ادامه داد. دستاوردهای تیم او موفق به کسب مجوز FDA شد و مقالات متعدد او در مجله Nature به چاپ رسید.
دکتر کیانی اکنون در شرکت Johnson & Johnson بهعنوان مدیر علوم اعصاب و هوش مصنوعی، تیمی بینالمللی را رهبری میکند و در توسعه فناوریهای پیشرفته برای درمان بیماران آلزایمر و پارکینسون فعالیت دارد.
فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی:
دکتر کیانی در کنار فعالیتهای علمی، در حوزه فرهنگی و اجتماعی نیز فعالیت دارد. در ایران، او عضو کانون دانشجویان زرتشتی بود و در گروههای رایناک و یتااهو فعالیت داشت، که هدف آنها حفظ و ترویج فرهنگ زرتشتی و حمایت از جامعه زرتشتیان بود. پس از مهاجرت، بیش از یک دهه در انجمن زرتشتیان دالاس فعالیت داشت و در دوره پیشین بهعنوان نایبرییس انجمن انتخاب شد. در دوره جدید انجمن که شش ماه پیش آغاز شد تمامی اعضای انجمن او را بهعنوان رییس انجمن زرتشتیان دالاس برگزیدند.
او بهعنوان تنها زن ایرانی در کنار جامعه پارسیان در هیاتمدیره انجمن، در حفظ سنتها و برگزاری آیینهای زرتشتی نقش سازندهای داشته است. توسعه برنامههای نوین، ایجاد کمیتههای مختلف برای جوانان، سالمندان و سایر اقشار جامعه، و تلاش برای آموزش و آشنایی نسل جوان با فرهنگ و هویت زرتشتی از مهمترین اهداف او بوده است. دکتر کیانی بر این باور است که همبستگی ایرانیان و پارسیان و ایجاد جامعهای پویا و پیشرو میتواند به توسعه فرهنگی و علمی هر دو گروه کمک کند.
مسوولیت آناهیتا کیانی در سازماندهی و مدیریت جامعه زرتشتیان در برونمرز نشاندهنده تلاشهای او برای ایجاد همبستگی و بهبود ارزشهای فرهنگی و اجتماعی است. این فعالیتهای اجتماعی و دستاوردهای حرفهای او، تواناییهای گسترده بانوی ایرانی زرتشتی را نشان میدهد.
* IEEE: موسسه مهندسان برق و الکترونیک، بزرگترین سازمان جهانی مهندسی که در حوزه فناوری و استانداردسازی فعالیت دارد.
EMBS: انجمن مهندسی در پزشکی و زیستشناسی، بخشی از IEEE که به توسعه مهندسی زیستپزشکی و پزشکی اختصاص دارد.
5 پاسخ
افتخار ميكنيم به آناهيتاي عزيز ،، اميدوارم هميشه بدرخشيد
با تبریک و تهنیت به خانم دکتر و خانواده گرامی ایشان. باعث افتخار جامعه است.
نمونه ای از فرار مغزها. ولی آیا او میتوانست چنین موقعیتی را در کشور خودمان کسب کند؟
آناهیتا جان، شادباش میگیم. پیروز و سربلند باشی. افتخار ما و زرتشتیان هستی همیشه.
با درود و احترام
ضمن تبریک به خانم دکتر کیانی عزیز و خانواده ایشان ، تندرستی و موفقیت روزافزون برایشان خواهانم.
پیروز باشید.
مینا کاویانی
شادباش به بانو آناهیتا کیانی و آرزوی پیروزی و سربلندی برایشان.