در روزهای آغازین سال نو و برپایی جشن نوروز، انتشار و دستبهدست شدن ویدیویی از سخنرانیای در شهر نیشابور خبرساز شد. آن ویدیو از ویرانکردن آرامگاه خیام (دانشمند نامدار ایران در سدهی ششم) در آیندهای نزدیک خبر میداد و چنین گفته میشد که بهزودی آرامگاه تخلیه خواهد شد. اما داستان از کجا آغاز شد و چه واکنشهایی برانگیخت؟
آنگونه که خبرگزاری تسنیم نوشته است (در گزارش روز 7 فروردینماه 1404 در خبری با عنوان «ماجرای جنجالی این روزهای آرامگاه خیام نیشابوری چه بود؟»)، در لحظهی سالگشت (:تحویل سال) شماری از مردم در کنار آرامگاه خیام به پایکوبی و دستافشانی پرداخته بودند و سخنانی بر زبان آورده بودند که برای باورمندان دینی خوشایند نبود. دو روز پس از آن، شماری از مردم نیشابور دست به «تجمع اعتراضی» میزنند و چنان رفتاری را «هتک حرمت» مینامند؛ چرا که آن پایکوبی همزمان با روز 19 رمضان و سوگواریهای مذهبی بوده است.
در همان روزها ویدیویی پخش شد که در آن گفته میشد که «حکم تخلیه و تخریب آرامگاه خیام نیشابوری» بهسبب نزدیکی آن به امامزاده محروق، گرفته شده و حکم قضایی آن نیز داده شده است. سخنران (که گفته میشد صدای امام جمعهی نیشابور است)، گفته بود: «باغ خیام در اصل ملک موقوفه امامزاده محروق (ع) است؛ ورودی باید اصلاح شود/ طراحی مجموعه بهگونهای است که امامزاده در حاشیه قرار میگیرد» (تارنمای اقتصادآنلاین- 7 فروردین).
در واکنش به انتشار آن ویدیو، غلامحسین مظفری، استاندار خراسان رضوی، گفته بود که سخنان پخششده در آن فیلم از امامجمعهی نیشابور نیست و سخن یکی از روحانیون نیشابور است (خبرگزاری تابناک- 6 فروردین). استاندار خراسان رضوی این را هم افزوده بود که: «مطلبی که سخنران اشاره میکند، اختلاف نظر قدیمی درخصوص زمین موقوفه آن محوطه است که در زمانهای گذشته با نردهکشی بین مجموعهها، این مساله حل و اختلافها تمام شد». سایت تابناک در بازتاب این خبر و سخن استاندار خراسان رضوی نوشته بود: «این در حالی است که سخنان این روحانی نشانهای از شروع شدن ماجراست و نه پایان ماجرا!» و سپس در گزارش خود ویدیوی سخنان آن روحانی را بازنشر کرده بود.
کشمکش بر سر زمینی که آرامگاه خیام نیشابوری در آن جای دارد، گویا به مدتها پیش برمیگردد. مهدی دونده، فرماندار شهرستان نیشابور، در این باره گفته بود: «چند دهه قبل دربارهی زمین وقفی آن مکان اختلافی بین اوقاف و میراث فرهنگی وجود داشت که سالهاست این موضوع برطرف شده است؛ چرا که هم امامزاده، واجبالتعظیماند و هم خیام از مشاهیر کشور است و هر دو ارزشمند هستند» (اقتصادآنلاین- گزارش 7 فروردین).
این خبرها و سخنها، واکنشهایی دیگری را در پی داشت. آنگونه که خبرگزاری تسنیم نوشته است، آذر منصوری، از جبههی اصلاحات، گفته بود که: «قرار دادن نمادهای مذهبی در مقابل نمادهای ملی و تاریخی ایران، خطایی بزرگ است». از سوی دیگر، در تارنمای کارزار (پلتفرم مستقل جمعآوری امضاء) نامهای منتشر شده بود که در آن از وزیر میراث فرهنگی، گردشگریوصنایع دستی خواسته شده بود جلو ویرانی آرامگاه خیام گرفته شود؛ چراکه هم آرامگاه خیام اثری ثبت ملی شده است و هم خیام از ناموران فرهنگی ایران است. افزون بر اینکه آرامگاه از عناصر مهم گردشگری در شهرستان نیشابور شناخته میشود (تارنمای کارزار- 6 فروردین).
کمینکردگان برای دزدیدن نوروز!
در همان روزها که سخنها دربارهی آرامگاه خیام و خواست برخی برای ویرانی آن (!) بالا گرفته بود، رجب طیب اردوغان، رییس جمهور ترکیه، در سخنانی شگفتآور نه تنها تبریز را «جغرافیای معنوی جهان تُرک» نامیده بود، بلکه نوروز را «روز بزرگداشت و جشن مشترک جهان تُرک» عنوان داده بود! (گزارش خبرگزاری تابناک- 7 فروردین 1404). آنهایی که از پستوبلند جهان سیاست آگاه هستند، سخنان اردوغان را در راستای آرمانهای دور و دراز «نوعثمانیگری» ترکیه مینامند (گفتوگوی پروفسور نادر انتصار، رییس دانشکدهی علوم سیاسی دانشگاه آلاباما آمریکا با خبرگزاری تابناک). این آگاهان میگویند: «اقدامات اخیر ترکیه را میتوان بازتابی از سیاست تهاجمی اردوغان در راستای نئوعثمانیگرایی دانست. عقبنشینیهای ایران در منطقه، جسارت بیشتری به اردوغان بخشیده تا ایران را در تمام عرصهها به حاشیه براند، و ابزارهای فرهنگی بخشی از این سیاست گستردهتر هستند». آنها بر این باورند که سیاست خود ما در نادیده گرفتن، یا کمرنگ کردن هویت ایرانیمان چنین جسارتی را به دیگران داده است که میراث کهن ایران را بخواهند مصادره کنند. انتصار گفته بود: «اگر کسی بخواهد هویت پیچیده ایرانی را تنها تحت یک عنصر خلاصه کند و سایر ابعاد آن را کمرنگ نماید، در واقع معنای ایرانی بودن را تنزل داده است».
دو سیاستی که به یک راه میرسد
اگر آن دو رویداد (درخواست برای ویرانی آرامگاه خیام و سخنان رییس جمهور ترکیه) را کنار هم بگذاریم، چهبسا به این برآیند خواهیم رسید که هر دو آنها آسیبهایی است که به هویت و میراث کهن ایران زده خواهد شد. از یکسو خودِ ما به سبب رفتاری که نمیپسندیم تا آنجا پیش میرویم که میخواهیم آرامگاه یکی از نامآوران ایران را که آوازهای جهانی دارد، برچینیم و از سوی دیگر دیگرانی که ما را تا این اندازه بیاعتنا به داشتهها و سرمایههای ملیمان میبینند درصدد برمیآیند که یکی از بزرگترین نشانههای هویتی و ملی ما (جشن نوروز) را به سود سیاستهای فزونخواهانه و پانتُرکی خود مصادره کنند. در چنین شرایطی پرسش اصلی آن است که چه باید کرد؟ به گمان میرسد پاسداشت ارزشهای ملی و هویتی ایران، راه رودرویی (:مقابله) با فزونخواهی بیگانگان و چنگاندازیشان به میراث کهن ایران است. یکی از آن ارزشها، نگاهبانی از میراث معنوی ایران خواهد بود؛ همان که در نزد بزرگانی مانند خیام میتوان یافت. پس گفتن از اینکه: چون چند تَنی در کنار آرامگاه خیام پایکوبی کردهاند پس باید آرامگاه را ویران کرد، یا چون زمین آرامگاه وقفی است پس باید آن را برهم زد، سخن نادرستی است که زیان آن بیگمان به فرهنگ و هویت ما بازخواهد گشت و بیگانگان را گستاختر خواهد ساخت.
18 پاسخ
هردو ارمگاه محترم هستند.
وبحث های هیجانی در این مقطع جز ضرر فرهنگی واعتقادی هیچ نتیحه مثبتی در بر نخواهد داشت.
با بیان برخی سخنهای نا پخته براحتی به دشمنان ایران اسلامی خدشه وارد ودست تازیان واپسگرای نازیست فرهنگی واعتقادی مقدس معاب که هدفی جز گسترش اتحاد شیطانی برای تسلط دوباره ونوع دوم استعار واستثمار انسانی در قالب گسترش حکمرانی عثمانی تحت زعامت شخصیت خبیثی چون اردوغان نخواهد بود.
اگرچه خیام را یک ماده گرای ملحد ودین ستیز میدانم ولی توهین وتحقیر اورا تائید نمکنم چراکه مدل استدلال وانتقاد او بنحو انفعالی هادی مطالعه کننده آثار او به توحیدوخداشناسی است
خیام دین ستیز نبود. کمی مطالعه کن دوست عزیز.خیام سبک مخصوصی برای خودش داشت که شناخت آن مستلزم مطالعه کتب و آثار مستند است. اگر خیام مرتب از می صحبت میکند منظورش می به گونهی سمبلیک آن است. همان واژهی می را حافظ و مولوی هم بکار میبرند. صحبت بسیار است و در این سطور نمیگنجد.
در پناه حق.
چه شما اون رو واحد بدانی چه ندانی خیام نیازی به به به و چه چه ندارد .
آنچه از او مانده آثار فاخر و شهرت جهانی اوست که هر که بخواهد او را تخریب کند خودزنی کرده
دوست عزیز اونجوری ها که می گویی ،نیست اول آثارش را مطالعه کن بعد نظر بده ،ظاهربین نباش، منصور حلاج هم توسط مردم وافراد ساده مسلک وظاهربین به شهادت رساندند گفت من خداییم منظور خود خدا نه بلکه چون روح دمیده شده از طرف خدا بر پیکر انسان ،در نتیجه فطره پاک وخدایی است و….
اقای محترم برای اینکه بفهمی کجا ایستادی، مقدمه کتاب الاصول جبر حضرت خیام رو بخوان که در مقدمه کتاب ۱۸صفحه اتبات وجود خدا و معاد رو اورده. خیام ملحده؟ از سادگی،شما خنده میاید مرا.
حضرت بوعلی او را دیده و از اخلاقیاتش نوشته.
تحلیل شخصیت خیام رو از حضرارعلامه جعفزی بخوان.
مطالعه کنید آقا
“چوایران نباشدتن من مباد”***خیام شاعرودانشمندپرافتخارایران وایرانی است،،،شهیدخیام درقلب تاریخ ایران❤ ودر ذات و باطن شعروادیبات فارسی ایران است☝نام او،راه او،هدف او،در خون و رگ وجان ما ایرانیان می تپددودرمسیر روزگاران درجریان است#خیام-زنده-و-جاوید-و-پاینده-است(شهیددرقلب تاریخ است )
دیری نخواهد گذاشت که در یکی از شهرهای ترکیه آرامگاهی بسازند و بگویند خیام از اهالی ترکیه بود با این که ترکی هیچ نمی دانست
Hoş bulduk arkadaşlarim
با درود و فراوان سپاس به همه ایرانیان که در در گرو تمدن و فرهنگ کهن ایرانی و مفاخر علمی و ادبی و دانشمندان نام آشنای جهان دارند و افتخار می کنند به این ها و نمود آن هم آثار باستانی و بنا های تاریخی و
معماری فاخری است که به رغم همه دشمنی ها و تنگ نظری ها از سوی بدخواهان ایران عزیز هنوز پا بر جاست..؟! هویت ایرانی یعنی همین چیزها…!؟
و بدرود….
هرچه در این گفتار آمده است بی گمان درست است . خیام تا سرانجام جهان زنده است و نوروز متعلق به ملت ایران البته تا سرانجام جهان ☀️☀️✌️✌️
یک عده برای نابودی گذشته بسیار تلاش می کنند و ایران را اختراع بعد از انقلاب می دانند همانگونه که زبان فارسی را .
ما باید هم هویت و نمادهای ملی خود را حفظ کنیم و هم هویت دینی و فرهنگی خود را.
این دو برای اتحاد ایرانیان ضروری است.
اردوغان هیچ چیز قابل توجهی ندارد که بخواهد به آن ببالد. روی کار آوردن داعش در سوریه هنر نیست! دادن بخشی از خاک سوریه به اسرائیل هنر نیست!
وقتس به پیشینه ایران بی تفاوتی وبی توجهی میکنین معلومه که کفتاران فرصت طلب دنبال کندن یک تکه از پیشینه کهنسال ایرانن ونوروز ایرانی روهدف گرفتن که برباین مثه چوگان وغیره که ناجوانمردانه بدون هیچ زحمتی ربودن وبه تاراج بردن مثه مولانا ،مثه …..
جلالالدوله معز الدنیا و الدین ملکشاه بن آلپ ارسلان که با عناوین امیر المؤمنین،[۴] فاتح آناتولی[۵] و ملکشاه یکم نیز شناخته میشود، سومین و بزرگترین سلطان امپراتوری سلجوقی و فاتح آناتولی بود که به دنبال پیروزی پدرش، آلپ ارسلان در نبرد ملازگرد، امپراتوری بیزانس را از آسیای صغیر بیرون راند. ملکشاه فرمانروایی بر بزرگترین امپراتوری ایران پس از سقوط هخامنشیان و یکی از بزرگترین امپراتوریهای تاریخ ایران را بر عهده داشت.[۶][۷] ماندگارترین میراث وی، تنظیم تقویم جلالی است که به نام او و توسط گروهی از ریاضیدانان برجستهٔ آن زمان به سرپرستی عمر خیام انجام گرفت.[۸]
سلجوقیان ترک بودند
سلام افراد ناآگاه و یا حافظ منافع دشمنان ایران چنین فجایعی را به بار می آورند باید مسئولین هشیار باشند و اجازه چنین حرکاتی را ندهند تا دشمنان را گستاخ کند.
سلام دوستان ما تو سخنرانی بودن ،اصلا سخنی از تخریب نبود و منظور روحانی که صراحتا هم تو اون سخنرانی بیان شد ،باز کردن درب قدیم محل رفت و آمد در شمال و دقیقا روبروی امامزاده و برچیدن بساط کاسبی میراث فرهنگی بود ،که ظاهراً برای عده ایی سنگین اومده و فقط دارن با ارتباط دادن مسایل مختلف فضا سازی و سو استفاده سیاسی میکنن
تو بازی تراکتور تماشاگرنماهای ترک با پرچم ترکیه آذربایجان وارد استادیوم میشن نه برخوردی میشه نه امام جمعه ای اعتراض میکنه
ولی برای پایکوبی دستور خراب شدن آرامگاه صادر میشه
با توکل الهی وبا درود وتحیت : برای بزرگداشت حکیم عمر خیام نیشابوری زمین های اطراف آرامگاه آن فقید سعید را از سمت شمال و شرق وغرب وجنوب به مساحت پنج هکتار فضای سبز و بوستان دایره وار گسترش بدهید ودانشکده و کتابخانه ای عظیم بر فضای آن بنا کنید به نحوی که بنای فعلی حکیم عمر خیام درداخل و در مرکز آن کتابخانه و دانشکده ای از علوم وفنون روزقراربگیرد احداث کنید و بنا بدون هبچگونه دخل و تصرفی درداخل لابی ورودی آن دانشکده وکتابخانه قراربگیرد ومن ا…توفیق