لوگو امرداد

ترک و چینی و تورانی در شاهنامه

59262361 7775 l 3622در شاهنامه آنکه از سوی شرق به سوی ایران می‌تازد، تورانی، ترک یا چینی خوانده می‌شود، چنانکه یکی از فرماندهان ارجاسب، پادشاه توران، به وی می‌گوید:

بدو گفت کای شاه ترکان چین

به یک تن مزن خویشتن بر زمین

یا گُردآفرید از فراز قلعه و از سر دلسوزی به سهراب می‌گوید:

چو سهراب را دید بر پشت زین

چنین گفت کای شاه ترکان چین

 

تو را بهتر آید که فرمان کنی

رخ نامور سوی توران کنی

می‌دانیم که پدر سهراب، رستم بود و مادر او، تهمینه، دختر پادشاه شهر مرزی سمنگان. پس چهره‌ی سهراب نه می‌توانسته مانند چینیان باشد نه مانند ترکان و مغولان. پس چرا گُردآفرید سهراب را «شاه ترکان چین» نامیده؟

راست این است که از زمان ساسانیان کشور ایران از سوی شرق فِتاد (مورد) تاخت‌وتاز هیونان و هِپتالیان بوده است. شرق نیز در اینجا کمابیش یعنی آن سوی سیردریا یا سیحون. در استوره‌های ایرانی این بومستان (منطقه) از آن تورانیان است. تورانیان فرزندان تور هستند و خودِ تور فرزند فریدون. پس در استوره‌های ایرانی جنگ ایران و توران جنگ مردمانی از یک نژاد و تبار است. در واقعیت تاریخی نزدیک به روزگار فردوسی اما باشندگان شرق ایران، ترکان و چینیان بودند. با گذر زمان و با درهم‌آمیزی استوره و تاریخ در ذهن ایرانیان، آن که از سوی شرق به سوی ایران می‌تازد، دشمنی است که به اعتبار تاریخ می‌تواند ترک یا چینی خوانده شود و به اعتبار استوره تورانی. بر این پایه مصراع: «ای شاه ترکان چین» هیچ بار نژادی ندارد و به سادگی یعنی: «ای دشمنی که از سوی شرق می‌آیی».

به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter

یک پاسخ

  1. سخن درستی است که ایرانیان و تورانیان از دو نژاد نبودند، از یک نژاد و تبار بوده‌اند. این نکته، بسیار مهم است. اما بیتی که از زبان گُردآفرید بازگو شده، در چاپ خالقی‌مطلق به درستی «ترکان و چین» آمده است و میان ترکان و چینیان فرق گذاشته شده: «چو سهراب را دید بر پشت زین/ چنین گفت کای شاه ترکان و چین» (جلد نخست چاپ خالقی‌مطلق، رویه‌ی 270- بیت 241). در «نامه‌ی باستان» دکتر کزازی هم «توران و چین» آمده (جلد دوم- رویه‌ی 123). دکتر کزازی در معنی «توران و چین» نوشته‌اند: «توران در کنار “چین” آورده شده است. از آن روی که توران پاره‌ای از سرزمین چین را نیز دربر می‌گرفته است» (نامه‌ی باستان- ج 2- رویه‌ی 585). آن بخش از چین که در قلمرو تورانیان بوده، همان است که کتاب‌های تاریخ میانی ایران، «خُتن» نامیده می‌شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترین ها
1404-03-01
1404-03-01
این پست به روز می‌شود