لوگو امرداد
نگارنده داریوش مهرشاهی

به یاد روان‌شاد استاد خداداد خنجری آموزگار راستی و خرد

khanjariخداداد خنجریدنبال نوشتارها و کتاب‌هایی بودم که در کتابخانه‌ام به کتاب کوچک ولی ارزشمند زنده یاد خداداد خنجری برخوردم به نام “بینش زرتشت” که سال‌ها پیش منتشر شده بود. بیشتر که در اینترنت گشتم دریافتم که دهم تیرماه سالگشت درگذشت استاد خداداد خنجری بوده است و بر آن شدم که یادی از آن بزرگوار کرده باشم.

زنده‌یاد استاد خداداد خنجری از چهره‌های برجسته و فرهیخته، ولی کم‌شناخته‌شده جامعه زرتشتیان ایران بوده است که تمام زندگی خویش را، از دوره جوانی، در راه آموزش و پرورش نوجوانان و جوانان، پژوهش های دینی و گسترش فرهنگ و آیین درست زرتشتی به کار گرفت.

روانشاد خداداد هوشنگ خنجری به سال ۱۳۲۴ خورشیدی در کوی خرمشاه یزد زاده شد و در همانجا دوران ابتدایی را در دبستان خدادادی گذراند. تا دیپلم در یزد ادامه تحصیل داد و سپس با گذراندن دوره‌هایی در دانشسرای راهنمایی یزد و اصفهان فوق‌دیپلم ریاضی گرفت و پس‌از آن هم موفق به دریافت کارشناسی ریاضی از دانشگاه پلی‌تکنیک (امیرکبیر) تهران گردید. او یکی از پیشگامان ایجاد کلاس‌های دینی برای همکیشان زرتشتی در خرمشاه و یزد بود و جدا از حرفه اصلی خویش که دبیری ریاضی در آموزش و پرورش می‌گردید به آموزش جنبه‌های فلسفی و فرهنگی دین زرتشتی به‌ویژه آموزش و تفسیر گات‌ها و اوستا برای نوباوگان و جوانان زرتشتی کوشا بود. استاد خداداد خنجری با روحیه و نگاهی مثبت و تحلیلی به آموزه‌های دینی اشوزرتشت در کلاس‌های درس و سخنرانی‌های خویش می‌پرداخت و مفاهیم بنیادی دینی و فلسفی را در اوستا و گات‌ها مورد کنکاش و بررسی قرار می‌داد و به دیگران معرفی می‌کرد.

نتیجه پژوهش‌های او در درازای عمر کوتاهش کتاب‌های: “آتش و آتشکده” و  “بینش زرتشت” و ده‌ها نوشتار در نشریاتی مانند چیستا، فروهر و هوخت و کنگره‌های پژوهشی مختلف تاریخ ایران بوده است.

آن زنده‌یاد در سال ۱۳۵۹ ازدواج نموده بود که از این پیوند سه فرزند حاصل آمد. شوربختانه ایشان در سال‌های پایانی عمر گرفتار بیماری سرطان شده بود و به همین شوند در دهم تیرماه ۱۳۷۵ این جهان را پشت سر نهاد ولی یادشان همواره برای همکیشان و مردم یزد و خرمشاه زنده خواهد بود.

روانشاد خداداد خنجری انسانی خردمند، مهربان، شکیبا و فروتن بود و در یاری و خدمت به جوانان و همکیشان کوشا. به گونه فشرده فعالیت‌های اجتماعی او شامل: بنیان‌گذاری انجمن دینی زرتشتیان یزد در دهه‌ی شصت خورشیدی، برگزاری کلاس‌های دینی، برگزاری اردوهای آموزشی دانش‌آموزی و اصلاح امور مکان آتش ورهرام خرمشاه یزد به همراه سخنرانی‌های بسیار سودمند و تاثیرگذار در مراسم زرتشتیان بوده است. او در بخشی از کتاب “بینش زرتشت”در معرفی تکه‌هایی از گات‌ها می‌نویسد که: “اشوزرتشت هدف از آفرینش بشر را پیکار بی وقفه و پیگیرانه با دروغ و کاستی می‌داند”.

یاد و پیمان این استاد آرش گونه ایرانی، زنده یاد خنجری، که هدفش برافراشته نگاه داشتن پرچم راستی و خرد بود همواره زنده و سبز باد.

داریوش مهرشاهی  پنجشنبه ۱۲ تیرماه ۱۴۰۴ (دی به مهر روز)

به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترین ها
1404-04-13