معاون میراث فرهنگی صبح امروز، دوم اردیبهشتماه، با باشندگی مدیران کل بخشهای این معاونت در میان خبرنگاران رسانهها حاضر شد و به بازگویی بخشی از عملکرد این معاونت در سال 1398 خورشیدی، همزمان با روز جهانی بناها و محوطههای تاریخی و روز جهانی موزهها، پرداخت.
به گزارش خبرگزاری ایلنا، محمدحسن طالبیان با اشاره به آنکه امسال 29 اردیبهشتماه روز جهانی موزهها است و 29 فروردینماه نیز روز جهانی بناها و محوطههای تاریخی بود، گفت: «شعار روز جهانی موزهها و روز جهانی بناها و محوطههای تاریخی تقریبا همسو با یکدیگر است چنانکه یکی شعار برابری و دیگری فرهنگ مشترک، میراث مشترک و مسوولیت مشترک را در راس برنامههای خود قرار داده است. حال با فراگیر شدن ویروس کرونا شاهد آن هستیم که تمام بخشهای کره زمین همچون یک شبکه به یکدیگر پیوسته هستند و اینگونه نیست که اگر کشوری درگیر مسالهای شود سایر کشورها از آن مجزا شوند، میراث فرهنگی نیز میراث مشترک بشری است که تحت تاثیر این اتفاقات قرار دارد».
آمادهسازی پروندهی جشن سده و یلدا برای ثبت جهانی
معاون میراث فرهنگی کشور دربارهی پروندههای میراث جهانی ایران که در راه یونسکو هستند، گفت: «امسال پرونده راهآهن را به یونسکو ارایه دادیم که قرار بود تیر ماه در چین به بررسی گذاشته شود اما با توجه به شرایط ویژه شیوع کرونا، کمیته میراث جهانی اعلام کرد مراسم این کمیته به تعویق خواهد افتاد. بعد از راهآهن پرونده اورامانات که منظر فرهنگی است، به یونسکو ارایه میشود و قرار است بازرسان یونسکو در تابستان به ایران بیایند. کاروانسراها نیز پرونده دیگری است که در حال تهیه آن و ارایه به یونسکو هستیم. در حوزهی میراث معنوی نیز پنج پرونده ازجمله جشن سده، رباب، آیین رضوی، خوشنویسی و یلدا را آماده کردهایم که برخی از این پروندهها به صورت مشترک با کشورهای همسایه ثبت جهانی خواهند شد».
دربارهی مهرکدهی شهربانو سند علمی نداریم
این نشست با پرسش و پاسخ خبرنگاران ادامه یافت و احمدی روئینی، مدیر کل دفتر حفظ و احیای بناهای تاریخی، در پاسخ به این پرسش که آیا تاکنون مطالعات و پژوهشهایی درباره ی مهرکده بیبی شهربانو انجام شده است یا نه و اینکه چرا در تعطیلات فراگیری کرونا، شاهد دست یافتن و حضور حفاران غیرمجاز در تونلهای این مجموعه بودیم؟ گفت: «اینکه آیا این مجموعه چنین نامی دارد یا خیر و اینکه متعلق به چه دورهای است سند علمی نداریم چرا که پژوهشی در این خصوص انجام نشده است. امسال در برنامههای مطالعات استان تهران این مهم را قرار دادهایم. ضمن آنکه املاک این مجموعه در اختیار سیمان ری بود و طبق پیگیریهای انجام شده دادستان شهرری دستور انتقال املاک به میراث فرهنگی را داد. در حال حاضر این مجموعه ثبت ملی شده اما تعیین حریم نیست. ضمن آنکه در خصوص حضور حفاران باید گفت متاسفانه در مناطق مختلف کشور شاهد حضور آنها هستیم و برای ما این امکان ندارد که 24 ساعته از این میراث حفاظت کنیم و نیازمند گزارشهای مردمی هستیم. در حال حاضر مطالعات خاصی در خصوص بیبی شهربانو انجام نشده و میراث تهران به زودی این کار را انجام خواهد داد».
آمار دقیقی از حفاری های غیرمجاز نداریم
طالبیان نیز در پاسخ به پرسش خبرنگار ایلنا، درباره ی چرایی افزایش حفاریهای غیرمجاز در محوطههای تاریخی و باستانی، گفت: «یگان حفاظت دسترسی آنلاین برای حفاظت را فراهم کرده و در حوزه مجازی نیز رصدهای خود را انجام میدهد. در سال 98، 2700 کار قضایی و اخطاریه انجام شد که 2013 مورد مجرم داشت و 400 مورد در مرحله قضایی هستند. در خصوص طرح میراثبان نیز میتوان گفت دستورالعمل آن انجام شده و در شورایعالی مورد توجه قرار گرفته و اختیارات آن به وزیر تعلق گرفته و دستورالعمل آن در حال انجام است. هرچند قبول داریم حفاریهای متعددی در فضای تعطیلی کرونایی صورت گرفته اما در حال حاضر آمار دقیقی از آن در دست نداریم و به زودی این آمار را توسط یگان حفاظت اعلام خواهیم کرد».
احمدی نیز در پاسخ به این پرسش ایلنا نیز گفت: «حفاریهای غیرمجاز همیشه بوده اما وقتی شرایط اقتصادی بد میشود، حفاریها به قول معروف تابلوتر میشوند. اینکه الان انتظار داشته باشیم که در شرایطی که کرونا پیش آمده، حفاری نداشته باشیم را نداریم. به ویژه وقتی محوطهای معرفی میشود، این حفاریها در این محوطهها بیشتر میشود».
سهلانگاری در ریزش دیوار کاخ سعدآباد
طالبیان در ادامه در پاسخ به پرسش دیگر خبرنگار ایلنا دربارهی سهلانگاری در ریزش دیوار کاخ سعدآباد گفت: «اگر اکنون به ما بگویید چه تعداد از دیوارهای بناهای تاریخی کشور رطوبت زدهاند، میتوانم بگویم تعداد آنها خیلی زیاد است اما در حال حاضر نه پولش را داریم و نه امکانش را که به این مهم رسیدگی کنیم. ریزش دیوار کاخ سعدآباد نیز به دلیل نفوذ آب جوبی است که در نزدیکی دیوار قرار داشت».
احمدی نیز پاسخ به این پرسش گفت: «دیوار چینهای کاخ سعدآباد مربوط به دورهی رضاشاه است که جلوی آن جوی آبی قرار دارد که با توجه به سیمانکشی شدن کف آن و همچنین آسفالت شدن پیادهرو روبهرو آب راه دیگری جز نفوذ به دیوار برای خروج پیدا نمیکرد از اینرو سبب ریزش این دیوار شد. درواقع میتوان گفت 900 متر از دیوار این بخش در کاخ سعدآباد در حال خطر است. در عین حال این بخش در اختیار وزارت امور خارجه است».
در نشست خبری معاونت میراث فرهنگی گفته شد:
جشن سده و یلدا ثبت مشترک جهانی میشوند
- خبرنگار امرداد: بامداد رستگار
- 1399-02-02
- 19:04
به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter
تازهترین ها
3 پاسخ
با درود بر شما هم میهن گرامی
بهتر آنست که دستکم با نام راستین ایرانی خوانده و درج در یونسکو شود
پیرو ی
درود هممیهن گرانقدر
پروندهی کهن آیین «شبچله» ار سوی میراث فرهنگی با دیگر نام آن یعنی «یلدا» برای ثبت مشترک جهانی به یونسکو فرستاده شده است. این آیین در بیشتر کشورهای حوزهی ایران فرهنگی با نام یلدا شناخته میشود و بنا است به این نام ثبت شود. از اینرو خبرنگار در بازتاب این خبر نمیتواند به سلیقهی خود از «شبچله» هرچند نام راستین این آیین در میان ایرانیان است یاد کند.
پاینده باد ایران
درود بر شما و سپاس از مهرتان برای امرداد
میراث فرهنگی بسیار کوتاهی کرده که با نام کهن خودش ( چله ) به ثبت نرسانده است.
⚘