این روزها بنر زردرنگ روی یکی از خانههای کهن خیابان قزوین تهران خبرساز شده است. بنری که متن نوشته شده روی آن این خبر را به همگان میدهد که «این ملک به شماره دادنامه … به تاریخ ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۶ در شعبه اول تجدیدنظر دیوان عدالت اداری رفع اثر و از فهرست آثار ملی خارج شده است».
بی گمان هر روز با چنین بنرهایی بر سردر خانههای کهن روبه رو نمیشویم که آگاهی دهد این ملک تاریخی ۳ سال پیش از فهرست میراث ملی بیرون گذاشته شده است. شاید همین باشد که پس از ۳ سال کنشگران میراثفرهنگی را به تکاپو انداخت تا به یاد این مهم بیفتند که یکی از آثار تاریخی شهرشان از فهرست میراث ملی کشور بیرون گذاشته شده است.
به گزارش خبرگزاری ایلنا، پرهام جانفشان، مدیرکل میراث و گردشگری تهران با اشاره به ملک گلستانه که این روزها خبرساز شده است، گفت: «پیگیر هستیم ملک تخریب نشود. ضمن آنکه مالک قصد فروش دارد و ما نیز مجوزهای تغییر کاربری را میدهیم».
مدیرکل میراث فرهنگی تهران، در دنباله گفت: «ملک گلستانه در سال ۱۳۹۶ بر اساس رای دیوان عدالت اداری از ثبت خارج شده است. دادگاه از سال ۹۲ پیگیر این موضوع بود تا آنکه در سال ۹۶ حکم بدوی و تجدیدنظر و در نهایت حکم خروج از ثبت صادر شد».
خرید و فروش بناهای تاریخی ممنوع نیست!
به گفتهی جانفشان، مالک قصد فروش ملک را دارد و بنری در سر در ملک نصب کرده است. اکنون که دوستداران میراثفرهنگی این بنر را دیدهاند در گروهها و فضای مجازی آگاهیرسانی کردند و موضوع مجدد مطرح شده است. این درحالی است که نباید فراموش کرد که مطابق قوانین، اثری که از ثبت خارج میشود، دیگر امکان ثبت مجدد آن وجود ندارد. اما پیگیر این مهم هستیم که این بنا تخریب نشود. چراکه دارای معماری ارزشمندی است و یکی از بناهای ارزشمند تهران به شمار میرود. در حال رایزنی هستیم تا مانع از تخریب ملک شویم. درعین حال، خرید و فروش بناهای تاریخی ممنوع نیست.
جانفشان با اشاره به آنکه قصد مالک، تخریب نیست در پاسخ به این پرسش که آیا دستهای پشت پردهای درخصوص نصب بنر یاد شده و آگاهیرسانی خروج از ثبت، آن هم ۳ سال پس از حکم دادگاه وجود دارد یا نه، گفت: «دراین خصوص اطلاعی ندارم و چیزی نمی توانم بگویم. اما میدانیم که مالک قصد تخریب ندارد و میخواهد ملک را بفروشد».
او دربارهی این که گفته میشود ۳ دانگ از این ملک متعلق به شهرداری است و ۳ دانگ دیگر متعلق به مالک است، گفت: «همکاران حقوقی ما در حال پیگیری هستند چراکه اگر ۳ دانگ این خانه متعلق به شهرداری باشد، مالک باید نظر شهرداری با جلب کند اما این مهم هنوز برای ما اثبات نشده و مالک مدعیست که ۶ دانگ ملک از آن اوست. ما از شهرداری استعلام کردهایم و با وجود گذشت یک هفته هنوز پاسخی از سوی شهرداری دریافت نکردهایم».
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تهران با اشاره به آنکه هدف اصلی آن است که بناهای تاریخی و فاخر شهر،چه ثبت شده باشند و چه ثبت نشدهباشند، نگهداری شوند، افزود: «شاید ملک گلستانه قابل مقایسه با بناهای نفیس تهران نباشد اما قطعا واجد ارزش است. اگر نتوانیم خودمان این ملک را بخریم با مالک صحبت میکنیم و در میان دوستداران میراثفرهنگی افرادی هستند که ملک را بخرند و آن را احیا کنند. اداره کل میراثتهران نیز همکاریهای لازم برای دریافت مجوزهای لازم برای تغییر کاربری به محل اقامتی سنتی و پذیرایی را خواهد داشت تا مانع از تخریب بنا شود».
او دربارهی بهای خانه نیز گفت: «مالک کار قیمتگذاری ملک را انجام میدهد و ما هنوز نمیدانیم چه قیمتی برای آن تعیین کرده و باز نمیدانیم آیا ملک خریدار دارد یا خیر!».
یادآور میشود که ملک گلستانه در روزگار قاجاریه، به دستیاری معماران نامدار آن دوره با بهرهگیری از طرحهای گچبری اصیل ایرانی ساخته شده است. مالک آن کسی به نام محمدعلی بیگم گلستانه بوده است. این ملک در سال ۱۳۵۸ خورشیدی، به شکل موروثی به مالکیت فرزندش درآمد.
خانهی تاریخی گلستانه، از فهرست آثار ملی کنار گذاشته شد
- 548
- بدون نظر
به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter
تازهترین ها