نمایشگاه گردشگری تهران که امسال رسما با بخش صنایعدستی ادغام شده، قرار است بدون حضور گروههای نوازنده و غرفههای خوراکی برگزار شود؛ پرمخاطبترین بخشهای نمایشگاه گردشگری ایران که امسال به خاطر کرونا حذف شدهاند. برخی فعالان گردشگری بر این باورند این بخشها مزیت این نماشگاه بینالمللی را زیر پرسش برده و سطح گردشگری را پایین آورده بودند.
از سویی، درحالی که بیشتر نمایشگاههای گردشگری در کشورهای دیگر مجازی برگزار میشوند این پرسش به میان میآید که چه ضرورتی برای برگزاری نمایشگاه جوان تهران وجود دارد، آنهم در شرایطی که بیشترین فعالیت این نمایشگاه در سالهای گذشته روی فروش ویزا و تورهای خارجی و سفرهای نوروز متمرکز شده بود و کمترین شرکتکننده خارجی را داشت. امیرپویان رفیعی شاد، رییس هیاتمدیرهی انجمن صنفی دفاتر سفر هوایی، گردشگری و زیارتی استان تهران در اینباره به ایسنا گفت: بیش از یک سال است که درگیر ویروس کرونا شدهایم. گردشگری سال ۹۸ را هم با شرایط خوبی پشت سر نگذاشت؛ سال را با سیل آغاز کردیم و برای نخستینبار ـ دستکم در عمر حرفهایام ـ با شعار «سفر نرویم» روبهرو شدیم. پس از آن نابسامانی ارز پیش آمد و سفرهای خارجی محدود شد. بعد بنزین و حوادث آبان و پس از آنهم ترور سردار سلیمانی و هواپیمای اوکراینی. پایان سال هم به کرونا ختم شد. با اینهمه تمام همکاران ما در بخش گردشگری دغدغه سلامتی مردم را دارند. در نشستهایی هم که برای نمایشگاه گردشگری دعوت شدیم این دغدغه را بیان کردیم. به هر حال بخش دولتی میخواهد روی تقویم این نمایشگاه بینالمللی را برگزار کند. از طرفی همه نمایشگاهها برگزار شدهاند. همین حالا در نمایشگاه بینالمللی تهران چند نمایشگاه درحال برگزاری است.
او ادامه داد: نمایشگاه گردشگری تهران هم قرار است به دو شیوهی حضوری و مجازی برگزار شود. نقطه قوت امسال حذف محصولات جانبی است که ما هم از آغاز به آنها انتقاد داشتیم؛ همان محصولات غذایی بیکیفیت که سطح نمایشگاه گردشگری را پایین آورده بود و خارج از نظم صنعت گردشگری بود. هرچند بسیاری هم به خاطر آن جاذبههای جانبی به نمایشگاه گردشگری تهران میآمدند و همین باعث میشد ویزیتور واقعی گردشگری مشخص نباشد، نمیدانستیم مخاطبی که به غرفه آژانس گردشگری مراجعه کرده برای نوای شادی و غذا آمده یا محصول گردشگری. اتفاقا نمایشگاه ۹۹ میتواند نقطه مثبتی باشد برای شناسایی و ارزیابی واقعیتهای این رویداد.
رفیعیشاد گفت: البته برگزاری این رویداد هنوز برای ما هم قطعی نیست، به این گمانهها (:احتمالات) فکر میکنیم که برای نمونه در میان کار، وضعیت تهران را به لحاظ ویروس کرونا حاد و بحرانی اعلام کنند و نمایشگاه تعطیل شود. البته بخش مجازی نمایشگاه برای همین گمانهها پیشبینی شده است. به هر حال امیدواریم نمایشگاه گردشگری تهران در نیمهی راه در وضعیت قرمز قرار نگیرد و تعطیل نشود.
او به محدودیت فضای درنظر گرفتهشده در نمایشگاه امسال اشاره کرد و افزود: فضای نمایشگاه قرار است کوچک باشد، مثلا برای کل استان تهران ۸۰۰ متر درنظر گرفته شده که بخشهای اداری، آژانسهای مسافرتی، هتلها و اقامتگاهها، استارتآپها، سفرهخانهها و … در این محدوده حضور دارند. قرار است عرضه محصولات در سطح یک میز باشد و تزئینات و غرفهآرایی مثل سالهای گذشته نداریم که قطعا در هزینهها صرفهجویی میکند. بازدیدکنندگان هم باید با وقت قبلی در نمایشگاه حاضر شوند تا با ازدحام جمعیت روبهرو نشویم. قرار است پروتکلهای بهداشتی مثل تبسنجی و تونل ضدعفونی اجرا شود و ورود به نمایشگاه با ماسک نیز بایسته (:الزامی) است.
رییس هیاتمدیره انجمن صنفی دفاتر سفر هوایی، گردشگری و زیارتی استان تهران دربارهی دیدگاه صنف گردشگری در زمینهی برگزاری و حضور در این نمایشگاه با توجه به محدودیتهای کرونا و بازارهای بسته سفر و تمایل نداشتن برخی فعالان گردشگری و شرکتهای بزرگ برای حضور اظهار کرد: این نمایشگاه صرفا برای تعطیلات نوروز برپا نمیشود، بیشتر جنبه حفظ برندینگ، بازارسای و بازارسنجی دارد.
رفیعی شاد دربارهی تغییر رویکرد نمایشگاههای جهانی و اصراری که برای برگزاری نمایشگاه تهران وجود دارد، اظهار کرد: بیشتر نمایشگاههای بزرگ مثل ITB آلمان مجازی برگزار میشوند، اگر به نظر ما بود که تمایل داشتیم نمایشگاه تهران هم مجازی باشد. اما یکسری ملاحظات وجود دارد که برگزاری حضوری این نمایشگاه را توجیهپذیر میکند. درحال حاضر همهی اصناف فعالاند و نمایشگاه هم برگزار میکنند ولی تمام انتقادها و مخالفتها معطوف به گردشگری و سفر است. درحالی که ما بر این باوریم سفر هوشمندانه میتواند ایمن باشد و به مراتب کمخطرتر از سفرهای انبوه و شخصی است. این نمایشگاه فرصتی است برای تبلیغ سفر ایمن و هوشمند. مردم باید به این نوع سفر بیشتر اشراف داشته باشند. از طرفی ستاد ملی کرونا پس از یک سال به این نتیجه رسیده که سفر را با رعایت پروتکلها میتوان برقرار کرد برای همین هم با انجام سفرهای نوروزی با تعیین شرایطی موافقت کرده است.
نمایشگاه گردشگری و صنایعدستی تهران قرار است از پنجم تا هشتم اسفندماه در محل نمایشگاه بینالمللی تهران برگزار شود. خشایار نیکزادفر، مدیرعامل شرکت مادر تخصصی توسعه ایرانگردی و جهانگردی و مجری اصلی این نمایشگاه گفته است: مجوزهای لازم از سوی ستاد ملی مقابله با کرونا صادر شده و بخش حضوری این رویداد با نظارت و رعایت کامل پروتکلهای اجتماعی و دستوالعملهای لازم برگزار میشود. همچنین امکان انعطاف در برگزاری نمایشگاه لحاظ شده است تا در صورت وقوع شرایط فوقالعاده تمرکز اصلی بر بخش مجازی باشد.