«کاوشهای گیرشمن از زبان عزتالله نگهبان»، عنوان نوشتاری است به قلم فرشید ابراهیمی پژوهشگر تاریخ که در آن روانشاد نگهبان از خاطرههای خود در زمینهی کاوشهای باستانشناسی در کنار گیرشمن یاد میکند.
«استاد زنده دكتر عزتا… نگهبان (۱۳۰۰ –۱۳۸۷) را بسیاری به راستی پدر باستانشناسی ایران میدانند. نگهبان یکی از سرسختترین مدافعان ساماندهی فعالیتهای باستانشناسی بوده است. بسیاری او را دشمن بزرگ قاچاقچیان و دلالان عتیقه در ایران میدانند. نگهبان در پنجمین کنگرهی جهانی باستانشناسی و هنر ایران در سال ۱۳۴۷، گفتاری ارائه داد و در آن مادهای پیشنهاد کرد که بر پایهی آن خریدوفروش اشیای باستانی به گونهی غیرمجاز و از راه قاچاق ممنوع اعلام شود و کنگره را ملزم به صدور قانونی در این زمینه کرد. او با ارائهی این گفتار، نقش بنیادین در تصویب قطعنامهی محکوم کردن قاچاق و فروش اشیای عتیقه داشت.
او پرورشدهندهی چند نسل از استادان و دانشجویان باستانشناسی دانشگاه تهران و سرپرست بسیاری از كاوشهای باستانشناسی كشور است. نگهبان در كتاب «مروری بر پنجاه سال باستانشناسی ایران» روایتی دیگر را از كارنامهی پروفسور گیرشمن به یاد میآورد.
استاد عزتا… نگهبان از هنگامی یاد میكند كه در پایان زمستان 1337 به همراه گروهی از دانشجویان باستانشناسی دانشگاه تهران به دشت خوزستان و دیدار از كاوشهای نیایشگاه چغازنبیل به وسیلهی گیرشمن رفته بودند.
گیرشمن آنان را با خوشرویی میپذیرد و به پرسشهای آنان پاسخ میدهد.»
«کاوشهای گیرشمن از زبان عزتالله نگهبان» در رویهی تاریخ امرداد 396 چاپ شده است.
خوانندگان میتوانند برای دسترسی به هفتهنامهی امرداد افزونبر نمایندگیها و روزنامهفروشیها از راههای زیر نیز بهره ببرند.
خرید اینترنتی شمارهی 396 امرداد
لینک اشتراک ایمیلی هفتهنامه امرداد