یکی از پرسشهایی که چهبسا در ذهن هر دوستدار و جویندهی فرهنگ ایرانی شکل میگیرد آن است که شاهنامهی فردوسی چه برتری بر دیگر نوشتهها و متنهای کهن ادبیات ایران دارد و چرا باید این کتاب را از هر نوشتهی دیگر زبان فارسی ارجدارتر دانست؟ پرسش دیگر میتواند چنین باشد که چه بایستگی (:ضرورتی) ما را برمیانگیزد تا شاهنامه بخوانیم و از جهان پُر راز و رمز آن آگاه شویم؟ آیا شاهنامه پیوند ما را با فرهنگ نیاکانی افزونتر میکند و در نگاهبانی از ایران کوشاتر میسازد؟
سیامک شیرمردی در کتاب خواندنی «چرا باید شاهنامه خواند؟» به این پرسشها و نکتههای باریکبینانهتری پاسخ میدهد و زمینهای فراهم میسازد تا دریابیم خواندن شاهنامه پیوندگاه میان ما و فرهنگ ژرف ایران و بنیانهای استوار آن است. او در بخشهایی جداگانه، نخست به سببهای سرودن شاهنامه میپردازد و سپس در بخشی دیگر، از «نیاز امروز به شاهنامه» سخن میگوید. او «حکمت و خِرد شاهنامه» و «رازوری اسطورهها» را بررسی میکند و سپس گام به گام خوانندهی کتابش را به سوی شناخت جهان شاهنامه میبَرد. او سخن خود با خواننده را از داستان کیومرث آغاز میکند و در بخشی جداگانه از «تکامل و زندگی اجتماعی با آغاز حکومت کیومرث» سخن میگوید.
در بخشهای دیگر کتاب، از هوشنگ و «نخستین قانونگذاری برای زندگی اجتماعی»، از «رفاه اجتماعی و پادشاهی تهمورث»، «تقسیم وظایف و تشکیل صنفهای گوناگون توسط جمشید» یاد میکند و پس از پرداختن به موضوع مهم «زن در شاهنامه» به «داستان ضحاک» و «انتقاد از نحوهی عملکرد شاهان و حاکمان» توجه میدهد و در پایان از سیاووش و «داستان سیاووش» که از برجستهترین و مهمترین بخشهای شاهنامه است، یاد میکند.
کتاب «چرا باید شاهنامه خواند؟» نوشتهی سیامک شیرمردی را انتشارات نشر دنیای نو، در تیراژ هزار نسخه چاپ کرده است.
خواندن کتاب «چرا باید شاهنامه خواند؟» راهی برای دریافتن بهتر و شناخت درست شاهنامه است.
آشنایی با کتاب «چرا باید شاهنامه خواند؟» نوشتهی سیامک شیرمردی
به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter
تازهترین ها