لوگو امرداد
گزارش تصویری از

آیین گهنبارخوانی ایاثرم گاه به پاس آفرینش گیاه در دخمه‌ کرمان

زرتشتیان کرمان آیین گهنبار چهره‌ی ایاثرم گاه را در کنار دخمه‌ی گلستان بانو برگزار کردند.

مرکز همت و مهر زرتشتیان کرمان پنجشنبه 18 مهرماه 1398 خورشیدی، برنامه‌ی بازدید از دخمه‌های زرتشتیان کرمان را به سرپرستی خانم نسرین فرهادی و فرشید بختیاری برگزار کرد که آغازگر این برنامه آیین گهنبار بود که کنار دخمه‌های شهر کرمان برگزار شد.

موبد فرهنگ فلاحتی آیین اوستا‌خوانی این آیین را بر دوش داشت و از باشندگان با میوه و شیرینی و چای پذیرایی شد. آرش ضیاتبری، پژوهشگر تاریخ زرتشتیان، درباره‌ی دخمه و شیوه‌ی دخمه‌گذاری درگذشتگان برای باشندگان توضیح داد. این آیین با پشتیبانی کمیته‌ی خیریه‌ی اردشیر همتی برگزار شد.

گهنبار ایاثرم گاه یا گهنبار آغاز زمستان از 20 تا 24 مهرماه، برابر با اشتاد ایزد تا انارام ایزد در سالنمای زرتشتی برگزار می‌شود.  این گاه در باور سنتی زرتشتیان هنگامی است که پروردگار گیاهان و رستنی‌ها را آفریده است. گیاه همیشه سبز «مورد» به نماد این گاه بر روی سفره‌ی آیینی گذاشته می‌شود.

01

02

03

04

05

06

 

07

موبد فرهنگ فلاحتی مراسم اوستا خوانی این آیین را بر عهده داشت

 

09

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

از باشندگان با میوه و شیرینی و چای پذیرایی شد

29

فرتورها از آریابرزن غیبی است

7777

 

به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter

یک پاسخ

  1. با سپاس از این برنامه و عکس ها. برای افرادی که این دو دخمه را ندیده اند و در مجموع پرداختن به این نکته بسیار مهم است که اگر به عکس شماره سه دقت شود برای ساخت یکی از این دخمه ها در حقیقت قله یک کوه/تپه حصارکشی شده و چیزی به نام استودان میانی وجود ندارد و سطح محوطه هم سنگ چینی به روش معمول دیگر دخمه ها نشده است بلکه سطح دخمه همان سطح سنگ کوه است. وسط دخمه در حقیقت نوک قله این کوه است! البته در بخشی از همان محوطه داخلی جایی برای قرار دادن باقی مانده استخوان ها تعبیه شده است. این دخمه را باید یکی از ساختارهای استثنایی و نادر در ساختار دخمه های معاصر نامید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترین ها
1403-07-19