نزدیک به 70 کیلومتری جنوب مشهد و در میانهی راه این کلانشهر با شهر تربت حیدریه، سازهای پر رمز و راز جای خوش کرده است.
کهنترین سازهی تاریخی خراسان بزرگ و نخستین اثر ملی ثبت شده در خراسان، که به شمارهی 39 در سال 1310 در فهرست میراث ملی به ثبت رسیده، سازهای سنگی به نام آتشکدهی بازههور به چم (:معنای) درهی خورشید است. در نزدیکی سازه بازههور روستایی کوهستانی و سردسیر با همین نام، بهگونهی پلکانی در دامنهی کوه و در کنار درهای سرسبز و پر آب جای دارد. پیشینهی این روستا به سدههای پیش از اسلام میرسد.
دیرینگی این سازهی کهن برپایهی پژوهشهای گوناگون دوران پایانی فرمانروایی اشکانیان و یا روزگار آغازین پادشاهی ساسانیان است.
این آتشکده که به دلیل داشتن ساختمان چهاربَری و طاقی شکل با نام چهارطاقی بازههور نیز شناخته میشود بزرگتر از نمونههایی از این دست مانند آتشکدهی نیاسر است.
شوربختانه اکنون این آتشکدهی کهن که رازهای نگفته بسیاری از دستکم 2000 سال تاریخ این سرزمین را در دل خود به یادگار دارد، تنها و بدون هیچ رسیدگی و با بیمهری در دل کوه رها شده تا جاییکه ثبت ملی این سازه نیز کمکی به آن نکرده است و همچنین بیم ویران شدنش به دست سودجویان نیز وجود دارد.
این یادمان کهن حق آیندگان این سرزمین است و همچنان به زندگی و شکوه دوباره و گرد آمدن ایراندوستان و گردشگران در پیرامون خود چشم امید دارد.
آتشکدهی بازههور، نخستین اثر ملی ثبت شده در خراسان است
آتشکدهی بازههور در نزدیکی روستایی با همین نام جای دارد
بازههور به معنای درهی خورشید است
چهار طاقی یا آتشکدهی بازههور
دیرینگی چهار طاقی بازههور به روزگار ساسانیان یا اشکانیان میرسد
فرتور از سعید نقیبیان است.
0770
5 پاسخ
واقعا که چقدر زيباست . حيف که رهاشده و اميد اينکه روزی فرابرسد که آوای خشنه اوتره اهوره مزدا در اين مکان طنين انداز شود .
درود
خبر بد اینکه با بهانههایی جلوی ادامه کاوش جناب آقای دکتر لباف خانیکی را ادارهکل میراث فرهنگی استان گرفته است. ایشان در دوره پیش کاوشهایش توانست گچبری-های بسیار جالبی از دوره ساسانی بدست آوردند.
چه افسوس که سازه های باستانی در ایران رها میشن.این سازه ها اگر در کشورهای اروپایی بودن بسیار فخر میکردن
چون کوه، هميشه پابرجا