محمود دولتآبادی زادهی دهم امرداد 1319 است. امروز زادروز فرخندهی اوست: زادروز آفرینندهی داستانها و رُمانهایی که با حافظهی کتابخوانان پیوندی ناگسستنی دارد.
زمانی که دولتآبادی، پس از دشواریهای بسیار، «کلیدر» را منتشر کرد اندک نبودند کسانی که شگفتزده به رُمان پُر برگ و بار او مینگریستند و پروایی نداشتند از این که او را با قلههای ادبیات جهان بسنجند. به راستی نیز سنجیدنی بود. «کلیدر» سرگذشت مردمان به ستوه آمدهای است که نامشان در غبار تاریخهای رسمی گم شده است؛ اما در یاد و حافظهی تودهها مانده است تا نویسندهای چون دولت آبادی بنشیند و سرگذشت اندوهبار اما سرافراز آنان را بنویسد.
«روزگار سپری شدهی مردمان سالخورده» قلهی دیگری بود: به همان استواری و پابرجایی «کلیدر». اما اکنون دولت آبادی، در چند کتاب واپسیناش، بیش از هر زمان دیگری به همان راهی رفته است که نثر کهن و خوشآهنگ پیشینیان میرفت؛ مایهور از هنر بیهقی که خود چشمبندیها کرده است در زبان و روایت سرگذشت توانسوز مردم سرزمین ما. «بیرون در»، واپسین کتاب دولتآبادی، نفسگیر است و نثر سنگین آن در شتاب رویدادهای داستان، فراز دیگری است در هنر نویسندگی کم مانند او.
اکنون، پس از گذر او از راههای دشوار زیستن و نوشتن، نیازی به سایبان کردن دستها نیست؛ میبینیمش که بر تارک ادبیات امروز ما نشسته است: کوهوار و بشکوه، از پس ِ عبور دشوار ِ «نوشتن» در سرزمینی که ایران است: گویی برای آن و دمی خستگی را از تن کوفته شدهاش تکانده است و از سر جان کندنی سهمگین نوشته است: «به آیندگان بگویم که هنر کار کردن و هنر زیستن را در سرزمینی که ایران است، بیاموزید.» (نون نوشتن- رویه 57).
«از خم چمبر»، «با شبیرو»، «آوسنهی بابا سبحان» و «طریق بسمل شدن» از دیگر آثار محمود دولت آبادی است. او زادهی سال 1319 است.
امروز – دهم امرداد- زادروز محمود دولتآبادی است؛ نویسندهای که هرگز سرزمین و مردماش را از یاد نبرده است… زادروزت خجسته آقای دولت آبادی!
دهم امرداد؛ زادروز نویسنده «کلیدر»
زادروزت خجسته، آقای دولت آبادی
- اسفندیار کیانی
- 1398-05-10
- 00:00
به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter
تازهترین ها
1403-07-13
1403-07-13
1403-07-13
1403-07-13
2 پاسخ
آرزوی تندرستی برای این فرهيخته مرد ، دارم . درود و آفرین ها بر جناب دولت آبادی .
درود بر این بزرگ مرد که در نوشتن و شرح و حال این مردمان قلمی بس گیرا دارد دغدغه اش مردم است . از ضعف های مان میگوید از بیچاره گی مان و… مثل کلیدر که شاید کلیدی برای در های عقب افتاده گی ما باشد.