زندهیاد سیدحسین ارژنگی (1342-1260) که با پاژنام «میرمصور» خوانده میشود، برادر بزرگتر استاد روانشاد رسام ارژنگی1 است که نَسَبشان به آقامیرک (میرجلالالدین تبریزی)2 از نگارگران نامدار مکتب تبریز میرسد.
سیدحسین ارژنگی (میرمصور) نقاش امپرسیونیسم ایرانی و از پیشگامان طراحی مدرن نقش قالی بود. او و برادر کوچکترش، رسام ارژنگی، نقش کلیدی در آموزش هنر در تبریز ایفا کردند.
میرمصور ارژنگی که از او سخن میگوییم، در سال 1297 خورشیدی «مدرسهی صنایع مستظرفه تبریز» را راهاندازی نمود که در سال 1336 با نام «هنرستان هنرهای زیبای میرک» ثبت و رسمیت یافت.
برپایهی دستنوشتههای زندهیاد رسام ارژنگی، پس از گذشت دو سال از آغاز کار این مرکز، استاد میرمصور از تبریز به تهران باز میگردد و فعالیت در آنجا تعطیل یا نیمهتعطیل میشود تا آنکه پیرامون سال ۱۳۱۱ خورشیدی به دستور و اولتیماتوم علیاکبرخان داور،3 رسام ارژنگی را برای ادامه کار با عنوان ریاست هنرستان تبریز به آنجا میفرستند. او مینویسد: هنرستان تبریز، نام و عنوانی کاغذی بیش نبود، نه مکانی، نه امکاناتی، نه برنامه و هنرآموزی، همه چیز باید از نو آغاز می شد! 4
هنرستانی را که او سامان داد، ادارهی پیشه و هنر و مرکز آموزش صنایع ظریفه را نیز در بر میگرفت و حاصل تلاش این مرد بزرگ در مدت پنج سال کوششِ شبانهروزی بود. راهندازی بخشهای نقاشی و مینیاتور، تذهیب، ترسیم نقشههای قالی، آهنگری، تراشکاری، سوهانکاری، ساخت انواع بخاری و میز و صندلی فلزی و در کنار همهی اینها، برپایی ۱۷ دار قالی از دستاوردهای دوران طلایی سرپرستی او بود.
آنچه در بالا آمده است بخشی از نوشتاریست با عنوان «هنرستانِ میرک، دومین هنرستان تاریخی کشور»، به قلم فرشید ابراهیمی که در تازهترین شمارهی امرداد چاپ شده است.
متن کامل این نوشتار را در رویه ی ششم (تاریخ و باستانشناسی) هفتهنامهی شماره 466 امرداد بخوانید.
«امرداد» شمارهی 466، همراه با 64 رویه ویژهنامهی نوروزی (1402) به بهای 45 هزار تومان، از دوشنبه، 22 اسفندماه 1401 خورشیدی، در روزنامهفروشیها و نمایندگیهای امرداد در دسترس خوانندگان قرار گرفت.
خوانندگان میتوانند برای دسترسی به هفتهنامهی امرداد افزونبر نمایندگیها و روزنامهفروشیها از راههای زیر نیز بهره ببرند.
فروش اینترنتی فایل پیدیاف شمارهی 466 هفتهنامه امرداد
فروش اینترنتی نسخهی چاپی شمارهی 466 امرداد
اشتراک ایمیلی هفتهنامهی امرداد