تهرانپارس… تهرانی برای پارسیان با سروهای بلندش و اینک من که از سالها ندیدن و دوری از گوشهای میان این شهر بزرگ رفتم تا ببینم و با خاطرات خاکخوردهی کمرنگ از دوران کودکی همنشین شوم.
در چهارراه اشراق پیاده شدم و در نگاه نخست سردر ساختمان آجری بزرگی نگاهم را به سوی خودش بازگرداند که کاشیکاری چشمنواز بالایش از دهشورزی دو تن از رادمردان و رادزنان زرتشتی داستانها داشت از که کنجکاوانه نگاه میکردم کاشانههای پیوسته و کم اشکوبهای طبقهای را میدیدم که فضایشان در دیوار پیرامونی آجری و سروهای سربه فلک کشیده از دادوفریاد خیابان اصلی بسته شده بود جایی که با نگاهی گذرا در وهلهی نخست همکنشی (تعامل) آدریان و مسجد را و نه برهمکنشیشان (تقابلشان) را در رویارویی باهم تماشاگر خواهی بود. اینجا هستم جایی که مدتهاست چشم بهراه بازدید از آن بودم اینجا موقوفهی رستم باغ است.
در سال ۱۳۳۶ ارباب رستم گیو و همسرشان مروارید بانو زمینی را برای ساخت رستمباغ با آرمان ساخت مجمتع مسکونی برای زرتشتیانی که خانهای ندارند در تهرانپارس وقف نمودند. در راستای دیگر کارهای عامالمنفعهی زرتشــتیانی چون پشوتن جی مارکار و ارباب هرمز آرش بود. پسازآن، خانهی خود را نیز به درون همین مجتمع آوردند تا شــاهد و نگرندهی تکاپوی مردمانی باشند که از دهش ایشان بهرهور شده بودند. از آن زمــان دههها می گذرد و سروهای تهران پارس هرچند از انبوهی پیشین افتادهاند، هنوز به گونهای اندک از لابهلای کاشــانهها و برجکهای تهرانپارس باقدرت و استواری پیشین همچنان قد کشــیدهاند. من که چند ماهی بود به نگارش مقالهای دربارهی موقوفات ارباب رستم گیو میپرداختم، تشــنگی دیــدار از تهرانپارس شهرسازیشده بهدســت پارسیان را با همراهی ســفرنویس، ســیراب کردم. بسیار سپاســگزار بودم که در این روز، راهنمایان ما شهریار شهریاری و فرزاد خادمالهآباد بودند. بازدید را نخســت از مسجد اباعبدااله حســین محلهی تهران پــارس آغاز کردیم. هزینهی ســاخت این مسجد و مدرسهی هرمــز آرش، باشــگاه تهرانپارس، ســینمای ماشــینروی تهرانپــارس در راســتای خدمــات عام المنفعه زرتشــتیان بهدست ارباب هرمز آرش فراهم شده است. پسازآن، با همســفران راهی بازدید از رستمباغ شــدیم. ایــن مجموعه دربرگیرندهی آدریان، دفتر موقوفهی گیــو که پیش از انقلاب خانهی ارباب رستم بوده، سالن اجتماعات، واحدهای مســکونی، میدان اصلی، فضای سبز، واحــد نگهبانــی و واحد تاسیســات است. …
آنچه در بالا خواندید بخشی از نوشتار با عنوان (رستمباغ؛ یادی از گذشته در دل اکنون) به قلم انیس سجادی، کارشناس ارشد تاریخ و پژوهشگر مستقل، که در تازهترین شمارهی امرداد چاپ شده است. متن کامل این نوشتار که به گشتوگذاری در موقوفههای زرتشتیان در تهرانپارس پرداخته است را در رویهی هفتم (زرتشتیان) امرداد شمارهی 470 بخوانید.
«امرداد» شمارهی 470 با عنوان «خطر در کمین آرامگاه داریوش بزرگ»، از دوشنبه، 29 خرداد 1402 خورشیدی، در روزنامهفروشیها و نمایندگیهای امرداد در دسترس خوانندگان قرار گرفت.
خوانندگان میتوانند برای دسترسی به هفتهنامهی امرداد افزونبر نمایندگیها و روزنامهفروشیها از راههای زیر نیز بهره ببرند.
فروش اینترنتی فایل پیدیاف شمارهی 470 هفتهنامه امرداد
فروش اینترنتی نسخهی چاپی شمارهی 470 امرداد
اشتراک ایمیلی هفتهنامهی امرداد