پس از سه سال که جام جانباختگان به شوند کرونا مجازی برگزار میشد در سال 1402 چهلمین جام جانباختگان زرتشتی با باشندگی همکیشان در همایشگاه مارکار تهرانپارس آغاز شد.
بخش نخست آیین افتتاحیه چهلمین جام جانباختگان زرتشتی برخلاف سالهای پیشین روز دوشنبه 16 امردادماه 1402 ساعت 19 و 15 دقیقه در تالار بزرگ با پخش سرود میهنی و خوان اشموهو و برافراشتن پرچم که فیلم برافراشتن پرچم در سالن به نمایش درآمد آغاز شد. سپس بندهای از گاتها را ویستا رایومند و داریوش نامداری با نوازندگی گیتار آرش مزداپور برای باشندگان خوانده شد.
پس از آن مجریان برنامه شایان کلانتری و آرشین اشتری تاریخچهای از چگونگی شکلگیری جام جانباختگان را بیان کردند.
مجریان برنامه گفتند: این جام نخست در روزهای آغازین جنگ و پس از جانباختن نخستین همکیش، این جام با نام جام شهدا آغاز شد. پس از پایان جنگ ایران و عراق کانون دانشجویان زرتشتی بر آن شد تا با بهسازی زمینها، جام را با کیفیتی خوب برگزار کند و نام آن را به یاد جانباختگان جنگ به نام جام جانباختگان زرتشتی دگرگون کرد همچنین به سیر افزوده شدن ورزشهای گوناگون به جام اشاره کردند و در ادامه گفته شد، انتقال تمام رشتهها به مارکار تهرانپارس در سال 1375 انجام شد.
اسفندیار اختیاری، نماینده زرتشتیان در مجلس به عنوان نخستین سخنران به جایگاه رفت و سخنان خود را با فرستادن دورد به روان اشوزرتشت مهراسپنتمان و شهدای تا ابد جاوید ایران زمین آغاز کرد.
نماینده زرتشتیان در مجلس در ادامه افزود، دوستان مقدمهای از بازیها را گفتند و من تکمیل میکنم. آغاز بازیهای جام از سال 59 و به افتخار نخستین شهید کامران گنجی، جام شهدا نام گرفت. شهدای که عکس آنان را خواهید دید پیشتر هموند کانون بودند. نخستین کار کانون کارهای فرهنگی بود. نخستین اصل منش پهلوانی است و اخلاق درست است. براساس آمار بنیاد شهید، ما بیشترین سرانه شهید را دادیم و این یعنی «چو ایران نباشد تن من مباد»
سخنران دوم افشین نمیرانیان، فرنشین انجمن زرتشتیان بود. وی از هموندان کانون برای برپایی این جام سپاسداری کرد و گفت من دو نکته را با شما درمیان میگذارم، نخستین مساله این است که ما امیدوار بودیم ساختمان خراشه برای این جام آماده شود و میخواستیم برق را بگیریم و با فرنشین برق منطقه هم صحبت کردیم ولی نتوانستیم برای این جام برق را به ساختمان خراشه بیاوریم و در این جام از آن ساختمان استفاده کنیم. نکته دوم این است که ما دو نسل هستیم یکی در گروه سنی 50 سال به بالا و دیگری نسل جوان که ارزشهای فکری متفاوتی با یکدیگر دارند. نسل جوان بایسته است تلاش کنند و مطالبهگر باشند و ارزشهای فکری و ایدههای خودشان را به نسل پیش از خود تحمیل کنند. به عنوان مثال نسل جوان از ما بخواهید و دنبال کار را بگیرید تا این زمین چمن و زمین بازیها را از این حالت کنونی دگرگون کنیم تا زمینی با کیفیت برای بازیها داشته باشیم.
سومین سخنران بهراد ستودیان، دبیر کانون دانشجویان زرتشتی بود. وی در سخنان خود گفت: در جامهای پیش ما تمام آیین گشایش را در زمین فوتبال برگزار میکردیم، ولی در جام امسال قسمت نخست در این تالار است و برافروختن مشعل در زمین فوتبال است. وی در ادامه گفت به شوند سه سال کرونا جام به شکل حضوری برگزار نشد. ما مهرماه 1401 تلاش داشتیم بازیهای لیگ ورزشی را برگزار کنیم که با توجه به شرایط وقت کشور این کار انجام نشد، اما با خودمان پیمان بستیم چهلمین جام جانبخاتگان را به بهترین شکل برگزار کنیم. این جام بزرگترین گردهمایی هازمان زرتشتی سراسر کشور است. و آرمان ما زنده نگاه داشتن یاد و نام شهدا است.
در ادامه با تاریک کردن تالار و صحنه و روشن شدن نورهای رنگی پرهام ظهرابی قطعاتی از هنگ درام را نواخت سپس حرکات نمایشی و حرکات موزون و نمایشهای دیگر اجرا شد و در آخر هم نام شهدا، تاریخچهی زندگی آنان و چگونگی جانباختن هریک به همراه فرتورهای از این جانباختگان بر روی پرده برای باشندگان به نمایش درآمد و بدین ترتیب برنامه نخست به پایان رسید و باشندگان برای تماشای ادامه برنامه به زمین فوتبال رفتند.
در زیر نخستین فرتورها را میبینید:
همایشگاه فرهنگی و ورزشی مارکار تهرانپارس
احترام به سرود میهنی ایران
سرایش بندهای از گاتا، ویستا رایومند و داریوش نامداری با نوازندگی آرش مزداپور
مجریان: شایان کلانتری و آرشین اشتری
اسفندیار اختیاری، نماینده زرتشتیان در مجلس
افشین نمیرانیان، فرنشین انجمن زرتشتیان تهران
بهراد ستودیان، دبیر کانون دانشجویان زرتشتی
نوازندگی هنگدرام با هنرمندی پرهام ظهرابی
یسنا بهمری حرکات ژیمناستیک
کامران گنجی، نخستین جانباخته زرتشتیان در جنگ ایران و عراق
جانباخته فرهاد خادم
جانباخته فریدون نژادکی
جانباخته رستم آذرباد
جانباخته گلرخ مهری
فرتور از همایون مهرزاد است.
2393