لوگو امرداد

بازدید استاد کزازی از موزه اسناد و نسخ خطی مهربان پولاد

موزه اسناد و نسخ خطی مهربان پولاد در یزد میزبان دکتر میرجلال‌الدین کزازی، چهره‌‌ی ماندگار فرهنگ و ادب ایران بود.

دکتر میرجلال‌الدین کزازی، استاد دانشگاه، شاهنامه‌پژوه و پژوهشگر برجسته‌ی زبان و ادب پارسی با همراهی علیرضا حبیبی، معاون انجمن مفاخر فرهنگی کشور و دکتر حسین مسرت، استاد دانشگاه، نویسنده، و کتابدار برجسته یزد، سه‌شنبه 30 آذرماه 1402 خورشیدی از موزه اسناد و نسخ خطی مهربان پولاد دیدن کردند. در این موزه بخشی از اسناد و نسخ خطی «ارباب مهربان پولاد»، از بازرگانان و چهره‌های دینی، سیاسی و اجتماعی برجسته هازمان زرتشتی در روزگار قاجار و پهلوی به نمایش گذاشته شده است. این گنجینه‌ به کوشش موبد مهربان پولادی، دانش‌آموخته‌ی دکترای فرهنگ و زبان‌های باستان، از نوادگان «ارباب مهربان پولاد» در مدت هفت سال گردآوری شده است.
موزه به کوشش یکی از نوادگان مهربان پولاد که همنام وی نیز هست و با هزینه‌های شخصی وی، در کوچه بامسی، از شاهراه‌های اصلی کوی زرتشتیان (مابین آتشکده ورهرام و آب انبار رستم گیو) گشایش یافت. در این موزه نسخه‌های کهن و دست‌نویس اوستا و ده‌ها نامه در زمینه‌های تجاری، سیاسی، دینی، نامه‌های شخصی، سکه و اسکناس‌های قدیمی، تمبر و بیش از صدها نسخه خطی اوستا، وندیداد، یسنا، واج یشت، گهنبار، خرده اوستا به نمایش گذاشته شده است. در کنار این اسناد و نسخ باارزش، عکس‌هایی قدیمی از برخی از جای‌های مهم زرتشتیان به مانند مدارس و نیز برخی از بزرگان جامعه زرتشتی به نمایش گذاشته شده است. همچنین تلاش شده است تا با به نمایش گذاشتن پاره‌ای از آداب و رسوم زرتشتیان همچون شیوه برگزاری جشن‌ها و آیین‌ها و خوان‌هایی در پیوند با جشن‌های ماهیانه، بازدیدکنندگان با فرهنگ پیروان آیین مزدیسنی آشنا شوند. دیرینگی ساختمان موزه به زمان صفویه برمی‌گردد که پس از انجام تعمیرات و بازسازی برای راه‌اندازی موزه آماده شده است. تالار مراسم، اتاق سکه و تمبر، اتاق چاه، فرتورخانه (اتاق عکاسی)، دمنوش‌خانه، پُکری (:آشپزخانه) ارایه‌ی خوراکی‌های سنتی و فروشگاه بخش‌هایی از این موزه‌ی زرتشتیان یزد است. بازدید از این موزه شناخت و آشنایی بیشتر مخاطبان با آداب، رسوم و فرهنگ نیاکان از راه تصاویر ثبت‌شده، را سبب می‌شود و راهگشای محققان و پژوهشگران علاقه‌مند در این زمینه است.
موزه اسناد و نسخ خطی یزد به نشانی یزد، بلوار بسیج، 150 متر مانده به آب‌انبار رستم گیو، کوچه بامسی شماره 36 از ساعت ۹ تا 21، یکسره پذیرای دوستداران آیین و فرهنگ نیاکانی و بازدیدکنندگان است. در روزهای نوروزی آیین نوروزگاه در محل این موزه برگزار می‌شود. برای دریافت آگاهی بیشتر می‌توانید اینستاگرام موزه را به نشانی docmuseum@ دنبال کنید.
این موزه برای آغاز به‌کار سال 1395 از سوی سازمان میراث فرهنگی پروانه گرفت و به عنوان نخستین موزه اسناد و نسخ این استان یزد در کوی زرتشتیان کار خود را آغاز کرد. ۱۳ اسفندماه 1400 موزه اسناد و نسخ خطی با حضور معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی گشایش یافت.

1 34 2 30 3 32 4 29 5 28 6 26

فرتور رسیده است.
6744

به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترین ها
1403-09-22