فرونشست زمین سالهاست بلای جان سازههای تاریخی اصفهان شده و ترکها تارک این شهر تاریخی بیتکرار را خدشهدار کرده است. شهری که میراثدار زیباترین آثار تاریخی و هنری برجامانده و دیرینهی ایران است.
در میان دلهرهی خبر تَرکبرداشتن برخی از آثار تاریخی اصفهان که این روزها در بیشتر رسانهها بازتاب داشته است، آنچه بیشتر برخورنده است، پنهانکردن تَرکخوردگیها، آن هم به شیوهای ناشیانه و بسیار زننده است. در خبری که خبرگزاریها از ویرانی برخی از آثار تاریخی اصفهان گزارش کردهاند، بهروشنی میتوان دریافت که چگونه کوشش شده است ترکخوردگیها پنهان بماند!
تارنمای روزنامهی اطلاعات در خبری با عنوان «تَرکهای آثار باستانی اصفهان را با روشهای عجیب پنهان کردند» (6 اردیبهشت 1403)، نوشته است: «آژیر قرمز برای شهری که تمام هویتش را از میراث ملموس و ناملموس خود میگیرد، روشن شد. فرونشست اصفهان تا آنجا پیش رفت که حالا به میراث عظیم چند صدساله و بلکه 2000 ساله اصفهان رسید و تَرکها با سرعت بر روی دیوارهها و سقف بناها پیش میروند.»
دکترعلی شجاعیاصفهانی، هموند هیات علمی گوه باستانشناسی دانشگاه هنر اصفهان و کنشگر میراث فرهنگی، در گفتوگو با امرداد دربارهی فرونشست و تاثیر آن بر سازههای تاریخی اصفهان گفت: مساله اینجاست که تاثیر رخداد فرونشست بر آثار تاریخی اصفهان، از خبرها و گزارشهای روزنامهای فراتر نرفته است. بایسته است برای فهمیدن موضوع فرونشست و تاثیری که روی آثار تاریخی اصفهان دارد، کارهای پژوهشی جدی با همکاری کارشناسان (:متخصصان) در حوزههای گوناگون انجام شود تا میزان فرونشست و تاثیر آن به درستی روشن شود.
آنچه در بالا آمده است بخشی از گزارشیست با عنوان «سازههای تاریخی ایران نیازمند پایشهای علمی» که در تازهترین شمارهی امرداد چاپ شده است. در بخشی از این گزارش گفتوگوی امرداد با دکترعلی شجاعیاصفهانی را میخوانید.
متن کامل این گزارش در رویهی دوم (رویداد) شمارهی 484 امرداد آمده است.
«امرداد» شمارهی 484 از چهارشنبه 19 اردیبهشتماه 1403 خورشیدی، در روزنامهفروشیها و نمایندگیهای امرداد در دسترس خوانندگان خواهد بود.
خوانندگان میتوانند برای دسترسی به هفتهنامهی امرداد افزونبر نمایندگیها و روزنامهفروشیها از راههای زیر نیز بهره ببرند.
فروش اینترنتی فایل پیدیاف شمارهی 484 هفتهنامه امرداد
فروش اینترنتی نسخهی چاپی شمارهی 484 امرداد
اشتراک ایمیلی هفتهنامهی امرداد