لوگو امرداد
بنیادهای فرهنگی نگاهبانان میراث ایران (7)

باشگاه شاهنامه‌پژوهان؛ گسترش فرهنگ شاهنامه‌خوانی

«باشگاه شاهنامه‌پژوهان» را کوروش جوادی در سال 1390 خورشیدی بنیاد گذارد. این باشگاه، نهادی مردمی و مستقل است که در زمینه‌ی شناخت شاهنامه و گسترش بیش‌تر شاهنامه‌خوانی، می‌کوشد و در این راه گام‌های ارزنده‌ای برداشته است. آرمان گسترش شاهنامه و فرهنگ آن از سوی باشگاه شاهنامه‌پژوهان، تنها به ایران پایان نمی‌پذیرد و این باشگاه کارهای خود را در همه‌ی کشورهای علاقه‌مند پی می‌گیرد. این نهاد مردمی کارهای اثرگذار دیگری در زمینه‌ی توانمندی زبان فارسی و هنرهای شاهنامه‌ای انجام داده است و درصدد است که کار خود را گسترش افزون‌تری دهد. پشتیبانی از پژوهشگران شاهنامه، آرمان دیگر باشگاه است. در این راه، پیوند با همه‌ی دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی ایران و دیگر کشورها، هدفی است که باشگاه شاهنامه‌پژوهان در پیش گرفته است و برآیند کار خود را در انجام آن می‌بیند.

header2 2 1

photo ۲۰۱۹ ۰۲ ۰۳ ۱۹ ۵۵ ۵۰

پیشکش عکس رستم از آثار برگزیده‌ی دور نخست جشنواره‌ی ملی عکس شاهنامه، از سوی کورش جوادی، دبیر و بنیانگذار جشنواره ملی عکس شاهنامه و شیما زارع عکاس این اثر به استاد لوریس چکناوریان 

از دیگر کارهای باشگاه یادشده، برگزاری و همیاری در برپایی همایش‌های تخصصی، در زمینه‌ی زبان فارسی و شاهنامه و هنرهایی است که با شاهنامه پیوند می‌یابند. درهای این باشگاه به روی همه‌ی گروهای علاقه‌مند و دانشجویان دل‌بسته‌ به حماسه‌نامه‌‌ی ملی ایران، باز است و از کارهای پژوهشی و هنری آن‌ها پشتیبانی می‌کند.

photo ۲۰۲۴ ۰۴ ۲۳ ۱۹ ۰۷ ۰۱

رادیو شاهنامه نوآورانه و ارزشمند
از نوآوری‌های بانی باشگاه شاهنامه‌پژوهان و همراهان او، پخش برنامه‌هایی از «رادیو شاهنامه» در زمینه‌ی مسایل شاهنامه‌شناسی است که تاکنون از هفتاد برنامه نیز گذشته است و شنوندگان بسیاری دارد. گوینده‌ی رادیو شاهنامه محمد ولیان است و سرپرستی آن را کوروش جوادی بردوش دارد. در واپسین برنامه‌ی این رادیو، گفتارهایی درباره‌ی معرفی کتاب «منظومه‌ی فردوسی در تبعید» سروده‌ی ادمند گاس، درفش کاویانی (درفش تاریخی و استوره‌ای ایرانیان)، سومین بخش از نقالی مرجان صادقی از داستان «زال و رودابه»ی شاهنامه و گفتارهای دیگر عرضه شده است. رادیو شاهنامه این برنامه را پیشکش شادروان دکتر ابوالفضل خطیبی کرده است تا یاد او، بار دیگر گرامی داشته شود.
در رادیو شاهنامه گفتارهای دیگری نیز به گوش شنوندگان دل‌بسته به فرهنگ ایران، رسیده است. مانند: نشست‌های پی‌درپی شاهنامه‌خوانی عاطفه نیک‌مهر و خبرهایی در پیوند با شاهنامه.
در نشست‌های شاهنامه‌خوانی عاطفه نیک مهر، شنوندگان می‌توانند با شیوه‌ی درست خوانش و روان‌خوانی شاهنامه، معنی بیت‌های دشوار و نکته‌های بسیار دیگر در شناخت داستان‌های شاهنامه، آشنا شوند. گردانندگان این نشست‌ها، آرمان خود را از برپایی آن چنین دانسته‌اند: «به این امید که هر ایرانی و هر کس که شیفته‌ی فرهنگ و ادب ایران‌زمین است، بتواند شاهنامه را به روانی بخواند و به درستی دریابد».

photo ۲۰۲۴ ۰۵ ۳۱ ۱۵ ۰۲ ۰۸

دوره‌های آموزشی باشگاه شاهنامه‌پژوهان
خویشکاری دیگر باشگاه شاهنامه‌پژوهان برگزاری دوره‌های آموزشی است. برای نمونه، آن‌ها دوره‌ی آموزش زبان پهلوی را با آموزگاری دکتر امیر زمانی برگزار کرده‌اند تا جویندگان و خواستاران یادگیری این زبان باستانی، با دبیره (:خط) پهلوی آشنا شوند و از خواندن متن‌های به‌جا مانده از زبان پهلوی، بهره ببرند. این نشست‌ها به شیوه‌ی برخط برگزار می‌شود. گفتنی است که امیر زمانی دکتری زبان‌شناسی تاریخی- تطبیقی هندواروپایی را از دانشگاه لیدن هلند دریافت کرده است و از آگاهان این زبان کهن است.
از دیگر برنامه‌های آموزشی باشگاه شاهنامه‌پژوهان، برگزاری دوره‌ی «مبانی استوره‌شناسی» به آموزگاری دکتر الهام سعادت- دارای دکترای ادبیات حماسی- است. دکتر سعادت پیش‌تر دوره‌ی «نظریه‌های استوره‌شناسی» را با بررسی آراء استوره‌شناسانی مانند: فردریش کروزر، ماکس مولر، ژرژ دومزیل و جوزف کمپل برگزار کرده بود. کوشش‌های باشگاه شاهنامه‌پژوهان در برگزاری چنین دوره‌های آموزشی‌ای درخور ستایش است.
افزون بر نمونه‌هایی که برشمردیم، باشگاه شاهنامه‌پژوهان تارنمایی پُربار دارد که در آن بخش‌های گوناگونی دیده می‌شود که هر کدام یاریگر خواستاران برای درک و شناخت علمی- پژوهشی شاهنامه هستند. بخش‌هایی مانند: گفت‌وگوها، کتاب‌شناخت، فیلم‌های کوتاه، بخش‌های شنیداری، موزه‌ی مجازی ایران باستان، چکامه‌ها، گزارش‌ها و چندین بخش دیگر.
در بخش گفت‌وگوها، سخنان ارزشمندی از استادان شاهنامه شناس، مانند دکتر جلال خالقی‌مطلق، دکتر محمدجعفر یاحقی، دکتر علی‌رضا قیامتی، دکتر یعقوب یسنا، دکتر سجاد آیدنلو و دیگران در دسترس کاربران تارنما است؛ گفتارهایی که همگی روشن‌گر گوشه‌هایی از شاهنامه‌ی فرزانه‌ی توس هستند.
کوشش‌های پیوسته‌ی باشگاه شاهنامه‌پژوهان این امید را در دل دوستداران فرهنگ ایران‌زمین، به‌ویژه شاهنامه‌ی جاودان فردوسی، زنده نگه می‌دارد که برنامه‌های اثربخشی در راستای آشنایی همگان با شاهنامه و جهان آن فراهم شود؛ برنامه‌هایی که گستره‌ی بسیاری را دربرمی‌گیرد: از شاهنامه‌شناسی و شاهنامه‌خوانی تا هنرهای شاهنامه‌ای.

با دیگر بنیادهای فرهنگی مردم‌نهاد ایران آشنا شوید:

بنیادهای فرهنگی؛ نگاهبانان میراث ایران‌زمین

به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترین ها
1403-09-21
1403-09-21
این پست به روز می‌شود