امروز روز رام از ماه آبان 3762 زرتشتی، نَبُر روز پرهیز از خوردن گوشت، سهشنبه پانزدهم آبانماه 1403 خورشیدی، پنجم نوامبر 2024 میلادی
فرازهایی از پیام اشو زرتشت:
همانا او پناهگاه آرامبخشی برای ما خواهد بود.
با نیروی ارزشمندی که از منش نیک سرچشمه دارد،
به ما پایداری و توانایی ارزانی می دارد.
اهورامزدا، دانایی وآگاهی بیکران بر هستی،
در راستای اشا و هنجار راستی
از آغاز جهان را برای زندگی مردم با گیاه سرسبز گردانید.
یسنا. هات ۴۸ بند ۶
———————— * ————————
رام:
– بیستویکمین روز هر ماه سیروزه در گاهشماری زرتشتیان روز «رام» نام دارد.
– رام یا ایزد رام، که در اوستا به گونه رامَه یا رامَن آمده، در زبان پهلوی به صورت رامشن یا همان رام خوانده شده است.
– «رام» به چم (:معنی) رامش، دوستی و آشتی، آرام، خوشحال است.
– رام، بخشنده چراگاهها و خوراکهای خوب است. ایزد رام همیشه در فرهنگ آیینی با ایزد وَایو یا ایزد «باد» آمده است.
– روز رام در هرماه، یکی از چهار روز پرهیز از خوردن خوراکیهای گوشت دار است.
——————————- * ——————————-
روزنگار تاریخی: فرازونشیبهای ساسانیان در برابر بیزانس
واحدهایی از ارتش ایران که مامور تصرف قسطنطنیه (استانبول) و پایان دادن به حکومت رومیان بر گوشه شمال غربی آسیا شده بودند، ششم نوامبر سال 608 میلادی از کوههای توروس (ترسوس واقع در جنوب غربی ترکیه امروز) گذشتند.
فرماندهی ارتش امپراتوری ایران پس از بازپسگیری سوریه، نیروهای خود مرکب از سه سپاه را به دو دسته تقسیم کرده بود؛ یک سپاه مامور تصرف بقیه فلسطین و دو سپاه راهی تصرف قسطنطنیه شده بودند. سپاهیانی که مامور تصرف قسطنطنیه بودند در این روز از کوههای توروس گذشته بودند.
این خبر، فوکاس (Flavius Phocas Augustus) امپراتور بیزانتین (روم شرقی) را سخت نگران کرد. در پی این تزلزل و چند شکست نظامی پی در پی قبلی از ایران، کشور او دچار هرج و مرج شد. به گونهای که هراکلیوس (Heraclius)، حکمران رومی شمال آفریقا، با کشتی خود را به قسطنطنیه رسانید تا امپراتوری را نجات دهد. پس از رسیدن هراکلیوس به ساحل قسطنطنیه، افسران ارتش و بزرگان شهر به او پیوستند و فوکاس را گرفته تسلیم وی کردند. در پنجم اکتبر 610 میلادی، هراکلیوس در برابر جمع، فوکاس را به دست خود کشت و امپراتور شد.
با این تحول، سپاهیان ایران که به دروازههای قسطنطنیه رسیده بودند، دستور بازگشت دریافت کردند. در آن زمان، نه تنها ارتش ایران بلکه طوایف آلوار و اسلاو نیز از شمال قسطنطنیه را تهدید میکردند. فوکاس که یک افسر ارتش روم شرقی بود، در سال 602 میلادی با نوعی کودتا، موریس (Maurice) امپراتور وقت را برکنار و برجایش نشسته و هشت سال زمامداری کرده بود. فوکاس پس از پیروزی در کودتا، موریس و پسرش را اعدام کرده بود.
سپاه دیگر ایران پس از تصرف همه فلسطین از جمله اورشلیم (بیتالمقدس)، صلیب اصلی را از این شهر به تیسفون فرستاد ـ صلیبی که مسیح بر آن مصلوب شده بود.
این روزنگار تاریخی دوره ساسانیان است. در دوره ساسانی، ایران به اوج قدرت و شکوه خود رسید و فرمانروایی ساسانی یکی از بزرگترین و قدرتمندترین فرمانرواییهای زمان خود بود. در این دوره، فرمانروایان ساسانی مانند خسرو پرویز، به گسترش قلمرو و نفوذ خود در مناطق مختلف پرداختند و با امپراتوری بیزانس (روم شرقی) در نبرد بودند.
———————— * ————————
یادروز 15 آبانماه:
جنگ انگلستان با ايران بر سر هرات و جدا کردن اين منطقه هزاران سال ايرانی از پيکر ايران. (۱۲۳۵ ه.ش)
شش روز پس از اعلان جنگ انگلستان به ايران بر سر هرات، نيروهای انگليسی مستقر در هند با سی کشتی نیروبر و هفت رزم ناو عازم جنگ با ايران شدند. این نیرو مرکب از چند لشکر انگلیسی، هندی و گروهانهای مهندس و مینگذار از مدرس و بمبئی عازم ایران شدند. اين عمليات ضد ايران را سرلشکر “سِر جيمز آوترام” فرماندهی میكرد.
“احمدشاه قاجار” در پاريس اعلاميهای صادر كرد و خلع خود را غيرقانونی دانست و عمل سردار سپه را متكی به اسلحه تلقی نمود. (۱۳۰۴ ه.ش)
بیمه ایران به عنوان نخستین شرکت بیمه ایرانی و دولتی تأسیس شد و به عنوان بنیانگذار صنعت بیمه در کشور آغاز بهکار کرد. (۱۳۱۴ خورشیدی)
كارخانه قندسازی مياندوآب كخورشیدیشمين كارخانه قندسازی كشور است افتتاح گرديد. (۱۳۱۵ خورشیدی)
فرودگاههای مهرآباد و آبادان بين المللی شدند. (۱۳۳۵ خورشیدی)
تشكيل دولت “غلامرضا ازهاری” به دستور “محمد رضا شاه پهلوی “. (۱۳۵۷ خورشیدی)
آغاز اعتصاب دو ماهه مطبوعات در اعتراض به روی كار آمدن دولت نظامی ازهاری. (۱۳۵۷ خورشیدی)
استعفای دولت موقت و واگذاری امور اجرايی كشور بخورشیدیورای انقلاب. (۱۳۵۸ خورشیدی)
پس از تسخير سفارت آمريكا در تهران، دولت موقت درصدد آزاد ساختن گروگانها به وسيله مذاكرات سياسی بود كه با مخالفت دانشجويان مواجخورشیدید. به دنبال اوج اين مخالفت، دولت موقت به طور دسته جمعی استعفا كرد كه با موافقت امام خمینی روبهرو گرديد. پس از اين استعفا، امامخمینی ، امور اجرايی كشور را به شورای انقلاب واگذار كرد تا زمينه جهت انجام انتخابات رياست جمهوری فراهم شود. طول عمر دولت موقت از نيمه بهمن ۱۳۵۷ تا نيمه آبان ۱۳۵۸ نُه ماه به طول انجاميد. ماموریت شورای انقلاب، تا شكلگيری دولت شهيد رجايی در مرداد ۱۳۵۹ ادامه يافت.
روز پرهیز خوردن گوشت در نزد زرتشتیان. (نبر)
روز جهانی “جلوگیری از تخریب محیط زیست در جنگها و درگیریهای مسلحانه”
پايان پيروزمندانه نبرد “سيمون بوليوار” برای آزادی ونزوئلا. (1813 م)
اسپانيا به ،”دومينيكن” مستعمره بسيار قديمی خود در قاره آمريكا استقلال داد. (1844 م)
آمريكا نخستين بمب هيدروژنی خود را آزمايش كرد. (1952 م)
حمله موشكی ارتش آمريكا به تاسيسات ساحلی ويتنام شمالی. (1966 م)