مدیر پایگاه میراث فرهنگی آسبادهای ایران گفت: «آسبادهای نشتیفان خواف، در استان خراسان رضوی، برای ثبت جهانی مستندنگاری و نقشهبرداری شده است».
به گزارش خبرگزاری میراث آریا، محمد رکنی با بازگویی این خبر افزود: «پایگاه میراث فرهنگی آسبادهای ایران با هدف تهیه مدارک پرونده زنجیرهای ثبت آسبادهای ایران در فهرست میراث جهانی، مستند نگاری و نقشهبرداری آسبادهای خواف را انجام داده است».
او با گفتن اینکه این آثار ارزشمند به شمار 30 آسباد در بافت کهن شهر خواف جای گرفته است، افزود: «کار مستندنگاری و نقشهبرداری توسط گروهی متشکل از شش نفر با تخصصهای نقشهبرداری، مرمت و احیای بناها و بافتهای تاریخی انجام شده است».
مدیر پایگاه میراث فرهنگی آسبادهای ایران گفت: «مستند نگاری و نقشهبرداری از آسبادهای خواف شامل پلانها، نماها، مقاطع 30 دستگاه آسباد، تهیه عکسهای فتوگرامتری، تهیه پرونده مشخصات و مالکیت آسبادها و ایجاد نقاط علامتگذاری برای نقشهبرداری است».
او ادامه داد: «همچنین نقشهبرداری گذرهای دسترسی به آسبادها، برداشت نقاط ارتفاعی آسبادها با دوربین نقشهبرداری از دیگر اقدامات و برنامههای این عملیات مستندنگاری بوده است».
رکنی یادآور شد: «همهی مراحل مستندنگاری و نقشهبرداری از آسبادهای نشتیفان خواف بر طبق شاخصهای میراث جهانی انجام شده است».
او به نقش و اثرگذاری همراهی مردم در این پروژه اشاره کرد و افزود: «این عملیات با مشارکت و همراهی مالکان و ساکنان محدودهی طرح با پایگاه میراث فرهنگی آسبادهای خراسان رضوی به نحو مقتضی اجرا شد».
مدیر پایگاه میراث فرهنگی آسبادهای ایران یادآور کرد: «از مجموع 107 آسباد موجود در شهرستان خواف، تعداد 36 آسباد نیز در نشتیفان وجود دارد که 6 آسباد از این تعداد هم اکنون فعالیت داشته و همچنان آرد تولید میکنند».
او گفت: «ثبت جهانی آسبادهای خواف در قالب پرونده آسبادهای ایران به همراه آسبادهای موجود در استانهای خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان انجام میشود».
رکنی افزود: «آسبادهای (آسیاب بادی) نشتیفان در خواف خراسان رضوی از بزرگترین و ممتازترین مجموعههای خشت، گل و چوبی و البته قدیمترین بنا از این نوع در جهان است که با تلفیق هنر و فناوری، همچنان در خدمت مردمان دیروز و امروز بوده و هست».
وی در دنباله گفت: «آسبادها نماد فناوری در شرق کشور بوده و از انرژی پاک استفاده میکنند. ساختار آسباد از دو قسمت شامل یک ساختمان خشت و گلی تشکیل شده است که در قسمت پایین آن سنگ رویین و زیرین و انبار ذخیره غلات وجود دارد و در قسمت فوقانی چرخ و پر آسباد با مصالح چوبی مستقر است».
گفتنی است ایرانیان از دیرباز آسبادها (آسیاب بادی) را برپایهی شرایط اقلیمی که در آن میزیستند، برای آرد کردن گندم و سایر غلات و تهیه نان، ساختهاند. این سازههای کهن در مهرازی ایران نقش بسیار باارزش داشته است و ویژگیهای مهرازی و فنی-مهندسی بسیار ارزشمندی در آنها نهفته است که میتوانند به عنوان میراثی از دانش نیاکان در بهرهبرداری مناسب از اقلیم و شرایط محیطی شناساند. بهرهجویی از باد که یکی از منابع انرژی است، در گسترههای بادخیز ایران، پیشینهای دیرینه دارد.
آسبادهای خواف در راه ثبت جهانی
به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter
تازهترین ها
1403-08-22
1403-08-22
1403-08-22