لوگو امرداد

خانه‌ی حاکم تهران، موزه‌ی بانک ملت می‌شود

00 3دبیر کمیته پیگیری خانه‌های تاریخی تهران از تبدیل خانه‌ی «غلامحسین خان غفاری» حاکم تهران در دوره ناصری به موزه بانک ملت خبر داد.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، سجاد عسگری با اشاره به بازدید حجت نظری، یکی از اعضای شورای شهر تهران، در روز جهانی موزه از این خانه‌ی تاریخی که با نام «خانه عزیزالسلطان» (خانه ملیجک) در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده، گفت: «در آن بازدید مسوولان موزه بانک ملت اعلام کردند که این بنای تاریخی بعد از انجام بررسی‌های کارشناسی، با همکاری میراث فرهنگی مرمت و به اصالت اصلی خود برگردانده می‌شود، تا در نهایت به موزه بانک ملت تبدیل شود».

002

وی درباره‌ی ثبتِ ملی این بنای تاریخی به نام «خانه عزیز السلطان(ملیجک)» با کاربری باشگاه رفاهی بانک ملت، گفت: «تیم تحقیقاتی پرونده ثبتی این بنای تاریخی در سال ۸۳، از یک‌سو خانه‌ی کوچه “قدیم نوایی” در خیابان ملت متعلق به “عزیزالدوله” را به اشتباه به این محدوده نسبت داد و از سوی دیگر “عزیزالدوله” را با “عزیزالسطان” معروف به “ملیجک دوم” را یکی دانسته‌اند که از اساس اشتباه است».
او با اشاره به جانمایی این خانه روی نقشه «عبدالغفار» که متعلق به «جناب امین همایون» یا همان «غلامحسین خان غفاری» است، افزود: «غلامحسین خان غفاری، در دوره مشروطه، حاکم تهران بود و در زمان محمدعلی شاه به دنبال آن بود تا اساس مشروطیت را بر هم بزند. او مالک املاک “اختیاریه” در محله دروس نیز هست».

001

وی با اشاره به این‌که این بنای تاریخی در خیابان مخبرالدوله، خیابان سعدی، کوچه بانک تجارت جای دارد، ادامه داد:‌ «این ملک بعدها به “کلوپ ایران” و دفتر “حزب اراده ملی” تبدیل شد و در نهایت به مالکیت بانک ملت در آمد و اکنون قرار است بعد از مرمت، به عنوان نخستین موزه بانک ملت، تاریخچه‌ی این بانک را در قالب موزه به نمایش بگذارد».
از پیشخدمتی تا وزارت دربار
غلامحسین غفاری معروف به «صاحب اختیار» از بزرگان قاجار و از نزدیکان ناصرالدین‌شاه قاجار بود. او پسر هاشم‌خان امین‌الدوله و برادرزاده ابوطالب غفاری معروف به فرخ‌خان امین‌الدوله بود. او خطی خوش داشت و از مردان باسواد تحصیل‌کرده روزگار خود به شمار می آمد. در جوانی با دختر میرزا آقاخان نوری ازدواج کرد. کار خود را در دربار ناصرالدین‌شاه با سمت پیش‌خدمتی آغاز کرد و پس از طی مراتب گوناگون به ریاست خلوت همایونی و در اوایل دوران مظفرالدین‌شاه وزیر دربار شد. در پایان پادشاهی مظفرالدین‌شاه وزیر عدلیه شد. در دوران استبداد صغیر در شمار هواداران محمدعلی شاه بود و دو دوره به حکومت فارس و یک دوره به حکومت کرمان و مدتی نیز به حکومت تهران برگزیده شد. پس از پایان دوران استبداد، در کابینه حسن مستوفی که در اسفند ۱۲۹۳خورشیدی به مجلس معرفی شد، وزیر جنگ بود اما عمر این کابینه به بیست روز هم نکشید. سال بعد رییس‌دفتر احمدشاه قاجار شد و نزدیک به ده سال در این سمت باقی ماند.

به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترین ها
1403-08-22