کاروانسرا و دژ مرنجاب در کویر مرنجاب، کنار دریاچهی نمک آران و بیدگل جای دارد و ازسوی شاه عباس صفوی در سال ۱۰۱۲ قمری (۹۸۳ خورشیدی) ساخته شده است. این کاروانسرا که دارای ۳۵۰۰ مترمربع زیربنا و ۲۹ اتاق است، در ارتفاع ۸۵۰ متری از سطح دریای آزاد و در حاشیهی جنوبی دریاچه نمک و در ۴۰ کیلومتری شمال شرق شهر آران و بیدگل جای گرفته است. کاروانسرای مرنجاب در مسیر جاده ابریشم قرار دارد و راه ارتباطی میان خراسان و اصفهان از آنجا میگذشته است.
نامگذاری این کاروانسرا به مرنجاب، به علت قرار داشتن در کویر مرنجاب است و امروزه گردشگران کویر مرنجاب در این کاروانسرا ساکن میشوند.
باروهای دژ در بالای کاروانسرا به شکل سنگرهای دیدبانی بودند و گفته شده است که همواره ۵۰۰ نگاهبان مسلح در دژ بودند و امنیت گذر کالا از چین به اروپا و بالعکس را در این منطقه تامین میکردند. همچنین این کاروانسرا دارای کاریز (:قنات) آب شیرین است. شور نبودن آب این کاریز در دل کویر و کاروانسرای مرنجاب همه ساله بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی را به سوی خود میکشاند.
کاروانسرای تاریخی مرنجاب تا سال ۱۳۷۸ که از سوی میراث فرهنگی خریداری و در قالب طرح پردیسان مرمت شد، به شخصی به نام عباس شیبانی تعلق داشت که از آن برای آغل گوسفندان استفاده میکرد. در سال ۷۸ همزمان با واگذاری این کاروانسرا به طرح پردیسان برای مرمت همراه با برخی سازههای دیگر در پیرامون آن مانند خانهی عامریهای کاشان، مرمت آن آغاز شد و تا سال ۱۳۸۲ به درازا کشید و کاروانسرا که بسیاری از اتاقهای آن به ویرانه تبدیل شده بود، مرمت کلی شد. پس از آن زیر نظر صندوق حفظ و احیای اماکن تاریخی که زیر نظر میراث فرهنگی در کشور فعال میباشد و وظیفه آن مرمت و حفظ برخی بناها در سراسر کشور است، درآمد. این صندوق موظف است سازههایی را که در اختیار دارد، به سرمایهگذار بخش خصوصی برای مدت معین در مناقصه اجاره دهد.
کاریز (قنات) قلعه عباسی مرنجاب
فرتورها از مژده شهریار است.
یک پاسخ
چقد عکسا محشرن..آدم با دیدنش انگار یه سفر رفته