«اگرچه برابر با سنت تاریخنگاری یونانی پرآوازهترین تاریخنگار یونانی یعنی هرودوت هالیکارناسوسی را نخستین تاریخنگار شناختهشدهی یونانی میدانند، اما این پیشگامی او هیچگاه انگیزهای بر راستگویی و امانتداری او در برابر رویدادهی تاریخی نبوده است.
درهمینروند یکی از ویژگیهای هرودوت و نوشتارهایش دیدگاههای سنجشگر و انگارهی هممیهنان و همتباران یونانی او دربرابر نوشتههایش که در بسترهی زمانی به او نزدیکتر بودهاند، اما بهجای آنکه همچو اندیشمندان بیزانس و اسکندریه از او جانبداری کنند هرودوت را از «تاریخنویسی» بهدور میدانند!
یکی از این تاریخنگاران «توسیدید» (توکودی دس)1 (460 ق.م. – 395 ق.م.) است. از خانوادههای برتر و سرشناس جامعهی یونانی و دارای کانهای زر در «تراس» (تراکیا)2 بود. در سال 424 پیش از مسیح (36 یا 40 سالگی) در «هالی مونت»3 برای تسخیر تراس به فرماندهی ناوگان دریایی رسید. او در 396 ق.م. کشته شد یا درگذشت.
توسیدید که زادهی دورهی درخشندگی (پریکلس)، دانشآموختهی آتن و پروردهی نگرشهای شکاکان یونان است، در نوشتارهای خود نگاه چندانی به ایران و خاور ندارد، و تاریخ نیمهتمام او با نام «تاریخ جنگ پلوپونس»4 در بنیاد روایت نبردهای درونی یونانیان (اسپارت و آتن) است. اما برابر با نگاه ما «یک تاریخنگار راستین» در یونان باستان به شمار میرود.
او تاریخ خود را از فرجام جنگهای ایران و یونان میآغازد، درست از جایی که هرودوت تاریخ خود را پایان داد و دربارهی تاریخ نبردهای پیش از تاریخ خود (پلوپونس) یعنی رویدادهای تواریخ هرودوت و بیارزش بودن آنها چنین مینگارد:….»
آنچه در بالا آمده بخشی از نوشتاری با عنوان «راستگوترین تاریخنگار یونانی کیست؟!» است که به قلم فرشید ابراهیمی پژوهشگر تاریخ نوشته شده و در امرداد 412 چاپ شده است.
خوانندگان میتوانند برای دسترسی به هفتهنامهی امرداد افزونبر نمایندگیها و روزنامهفروشیها از راههای زیر نیز بهره ببرند.
لینک فروش اینترنتی امرداد شمارهی 412