مجموعه فرهنگی تاریخی شهید مهندس فرهاد خادم یکم اسفندماه همزمان با چهلمین سالگرد شهادت مهندس فرهاد خادم به بهرهبرداری رسید.
این مجموعهی فرهنگی تاریخی، از احیا و مرمت آبانبار اهدایی از سوی خانواده مهندس فرهاد خادم به شهرداری یزد آمادهی بهرهبرداری شده است. آبانباری که نیای مهندس خادم آن را بنیاد گذاشتهاند. این مجموعه در منطقه 2 شهرداری یزد بلوار دهه فجر، بلوار علامه محمدتقی جعفری، در محله زرتشتیان مریمآباد واقع شده است.
دکتر سید ابولفضل کشفی، مدیر منطقهی 2 شهرداری یزد دربارهی روند اجرایی و ساماندهی این مجموعه به خبرنگار امرداد گفت: این مجموعه تاریخی فرهنگی، آبانباری با صحنی به مساحت نزدیک به 1700 متر مربع از قدیمیترین آبانبارهای شهر یزد در محلهی مریمآباد به شمار میرود. در قدیم زرتشتیان شهر یزد بیشتر در محلههای قاسمآباد، مریمآباد و خیرآباد زندگی میکردند. آبانبار دارای دو راهرو و دو شیرآب برای بهرهبرداری زرتشتیان و مسلمانان اهالی مریمآباد بوده است.
وی در ادامه افزود: شهید مهندس فرهاد خادم یکی از مهندسان عالیرتبه دانشآموختهی دانشگاه صنعتی شریف، رییس گروه مهندسی ساخت پُلیست در تنگه چزابه که با طراحی مهندسان دانشگاه شریف ساخته شده است. در هنگام اجرای ساخت دو تن از مهندسان شهید میشوند که یکی از آن دو شهید مهندس فرهاد خادم بود. پل در تنگه چزابه را به نام شهدای دانشگاه صنعتی شریف نامگذاری میکنند. در یزد نیز با توجه به دستور شهردار و همچنین نامگذاری که از سوی سازمان فرهنگی ورزشی انجام شد این مکان «مجموعه فرهنگی تاریخی شهید فرهاد خادم» نام گرفت. یک میلیارد تومان نیز برای مرمت و بازپیرایی شامل نخالهبرداری، کفسازی، بدنهسازی، و نورپردازی اختصاص یافت. پروژهی مرمت و ساماندهی آبانبار مریمآباد در مدت نزدیک به ششماه انجام شد.
شهردار منطقه 2 شهر یزد با اشاره به این نکته که این مجموعه ثبت میراث شده است، افزود: شهرداری یزد بازپیرایی، احیا و مرمت این مجموعهی تاریخی و قدیمی را با هماهنگی، همکاری و نظارت سازمان میراث فرهنگی استان یزد به انجام رسانده است.
وی دربارهی برنامهی فرهنگی این مجموعه گفت: در برنامهریزی آینده، وسایل ورزش صبحگاهی در صحن آبانبار گذاشته خواهد شد. از مخزنهای آبانبار که بازپیرایه شدهاند با هماهنگی اداره میراث فرهنگی میتوان به عنوان ورزشهای زورخانهای بهره برد.
مخازن آبانبار هماکنون خشک است. دکتر کشفی، آبگیری مخازن آبانبار مریمآباد را از قنات حسنآباد یکی از قناتهای بسیار قدیمی یزد بیان داشت که دیگر آبدهی ندارد.
دیرینگی آبانبار مریمآباد به اواخر روزگار قاجار برمیگردد. این اثر در تاریخ ۹ اردیبهشتماه ۱۳۸۲ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. آبانبار مریمآباد دارای ۴ بادگیر، مخزن و سردر است. مصالح استفاده شده در ساخت آن خشت، سنگ و آجر است.
به دعوت شهردار شهر جهانی یزد و رییس شورای شهر یزد آیین بهرهبرداری مجموعه فرهنگی تاریخی شهید فرهاد خادم با حضور خانم خادم، مادر زندهروان مهندس فرهاد خادم، یکم اسفندماه 1400 خورشیدی در صحن آبانبار مریمآباد برگزار شد. در این آیین مسوولان شهری، شهردار منطقه 2، نایب رییس و گروهی از هموندان شورای شهر یزد، مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان یزد، مدیرکل استانداری یزد، اسفندیار اختیاری نماینده ایرانیان زرتشتی، سپنتا نیکنام، هموند دورههای چهارم و پنجم شورای شهر یزد، فرنشین انجمن زرتشتیان یزد و موبد مهربان آفرین فرنشین انجمن زرتشتیان مریمآباد، گروهی از مسوولان نظامی و بسیجی، حضور داشتند.
فرتـــور رسیده است.
4090
3 پاسخ
درود بر روح بزرگوار مهندس فرهاد خادم جانسپار مام میهن و همه کسانیکه در راه پاسداشت و نگهداری ایران زمین از جان خود گذشتتد .
در عکس های شماره 1 و 4و 6، جناب دکتر اسفندیار اختیاری به جای زنده نام مهندس فرهاد خادم ، و همانند پسر خانم خادم، به احترام در پشت سر مادر خویش ایستاده است . و خانم خادم نیز در میان صف اول و پیشاپیش همگان همانند گوهری بر تاج ، استوار ایستاده است . درود بر مادران و پسران نمونه سرزمینم .
چه مناسب و به جا بود دو بانوی زرتشتی با پوشش سنتی در کنار خانم خادم می ایستادند.