انجمن هماندیشان فرهنگی با همکاری بنیادها و انجمنهای مردمنهاد، جشن اسفندگان و پاسداشت جایگاه زن و زمین را با باشندگی شماری از ایراندوستان پنجشنبه دوم اسفندماه در خانهی اندیشمندان علوم انسانی برگزار کرد.
زن و زمین هردو نماد زایندگی
داریوش فرهود فرنشین (:رییس) بنیاد فرهنگی فرهود و فرنشین انجمن هماندیشان فرهنگی، نخست از ویژگیهای مهربانی و بخشندگی که از صفات خداوند است و همهی ادیان به آن باور دارند سخن گفت و افزود: شوربختانه بخشندگی و مهربانی چند سالی است که در انسانها کمرنگ شده و ایران هم دور از این آسییب نیست. از آنجا که تخصص من ژنتیک است میدانم که این مسالهای علمی است و عادات و صفات اکتسابی به تدریج وارد ژنتیک انسانها میشود.
به گفتهی پدر علم ژنتیک ایران مهربانی را میتوان آموخت. وی از آقای قاسمی که سالن را رایگان در اختیار این برنامه گذاشته است سپاسگزاری کرد.
در دنباله پروفسور فرهود از جایگاه ارزشمند زنان در ایران باستان سخن گفت: در ایران باستان زنان پادشاه میشدند یا مادران پادشاه بودند و فرمانروایان توانایی را در دامن خود پرورش میدادند. جای بسی امیدواری است که اکنون وزرای دفاع 5 کشور اروپایی زن هستند و به تازگی کابینهی قطر را بیشتر زنان تشکیل میدهند.
بانو یعنی روشنی خانه
فریدون جنیدی استورهشناس و مدیر بنیاد نیشابور از شاهنامه و فرهنگ ایران باستان سخن گفت و دانش، فرهنگ و یافتههای بزرگان ایرانی را پرمایه و کهنتر از دانشهای دیگر کشورها برشمرد. این شاهنامه پژوه از بزرگداشت جایگاه زنان در فرهنگ ایران باستان سخن راند و افزود: جشن اسفندگان پس از نوروز بزرگترین جشن ایرانیان بوده و گرامیداشت بانوان در ایران کهن رواج داشته، هرچند کمکم اوضاع دگرگون شده است. وی گفت: بانو یعنی روشنی و بانوی خانهی من یعنی چراغ خانهی من. مردمان در گذشته زن را چراغ خانه میدانستند و هنوز هم به این باور دارند.
تشابه زن و زمین
دره میرحیدر استاد جغرافیای سیاسی دانشگاه تهران و هموند هیات موسس جغرافیدانان ایران دربارهی همانندی زن و زمین سخن گفت. وی به این پرداخت که زمانی که از جغرافیا سخن میگوییم یعنی به کنش میان زمین و انسان میپردازیم. زمین پیش از هر چیز به ما زندگی میدهد. در برابر همهی چیزهایی که زمین به ما میدهد ما به زمین چه میدهیم؟ آب را آلوده میکنیم، خاک را فرسوده و جنگل و درختان را قطع میکنیم.
وی در دنباله افزود: تشابه میان زن و زمین مربوط به امروز و دیروز نیست. بشر از همان آغاز نیروز زایش زن را در زمین هم دیده بود. بنابر این بر این باور بود که زمین مادر موجودات است چون قدرت زایش و پرورش دارد.
در دنبالهی برنامه مهدیهی جعفری پژوهشگر و کنشگر زیستبوم با پخش چند نماهنگ به نقش زنان در متون کهن پرداخت و از الهههای مادرزمین تا امشاسپندان و نقشهای آنان سخن راند. وی در ادامه به حال ناخوش زمین اشاره کرد و از زنانی یاد کرد که در چند سال گذشته برای نجات زمین کوشش کردند.
در پایان فرشید خدادادیان مدیرعامل انجمن هماندیشان فرهنگی از شکوه تاریخ ایران که بیگمان نقش زنان در این شوکت و بزرگی کم نبوده سخن گفت و از همهی کسانی که در این گرامیداشداشت همراه و همازور انجمن هماندیشان فرهنگی بودند سپاسگزاری کرد.
پوری بنایی هنرمند سینمای ایران هم در سخنان کوتاهی از جایگاه بلندمرتبهی بانوان سخن گفت و با عشق به میهن از اینکه در این برنامه باشنده بوده ابراز شادمانی کرد.
موسیقی سنتی و شاهنامهخوانی دو کودک خردسال بخشهای دیگر این برنامه بودند.
همکاران هفتهنامهی امرداد با گستردن سفرهی اسفندگان گیرایی ویژهای به برنامه دادند.
انجمن هماندیشان فرهنگی در پایان از برگزارکنندگان و دستاندرکاران برنامه با پیشکشی سپاسگزاری کرد.
تقیزاده مجری برنامه
پروفسور داریوش فرهود پدر علم ژنتیک و فرنشین بنیاد فرهنگی فرهود
پوری بنایی هنرمند و بازیگر سینمای ایران
رژین علیکرمی قهرمان ووشو
محمدامین محمودی تبار آرش کمانگیر را اجرا کرد
پیام گلرخسار صفی چکامهسرای پارسیگوی تاجیک پخش شد
سودابه احمدی پور دلنوشنتهای در وصف فریدون جنیدی خواند
فریدون جنیدی استورهشناس، شاهنامهپژوه و فرنشین بنیاد نیشابور
پارمیدا جمشیدی بخشی از شاهنامه را نقالی کرد
دره میرحیدر استاد جغرافیای سیاسی دانشگاه تهران
مهدیه جعفری پژوهشگر و کنشگر زیست بوم
پوری بنایی از سالها دور بودن از دنیای هنر سخن گفت و شادی خود را از بودن در این برنامه بیان داشت
آقای الهیان و فرزندانش موسیقی سنتی اجرا کردند
فرشید خدادادیان مدرعامل انجمن هماندیشان فرهنگی
گروه پیشاهنگان خویشکاری نظم و ساماندهی برنامه را بردوش داشتند.
فرتور از ماندانا آذرکیوان است.
0114
یک پاسخ
ممنون از تقدیر و جشن با شکوه